Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Ha Orbán Viktor kínai vakcinával oltatja majd be magát, hogyan fog menni a lengyel barátaihoz?
Szegeden 2021. február 25. 07:04 Forrás: MTI

Ha Orbán Viktor kínai vakcinával oltatja majd be magát, hogyan fog menni a lengyel barátaihoz?

A Szputnyikot és a Sinopharm védőoltását nem engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség, akit ilyennel oltottak, oltanak be tíz napos karaténba kerülnek.

Hirdetés

Szombattól szükséges lesz a negatív koronavírusteszt bemutatása azok számára, akik Csehország vagy Szlovákia felől akarnak beutazni Lengyelországba, különben az érkezőket házi karanténba irányítják – jelentette be Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter.

A két országban fennálló, a lengyelországinál súlyosabb járványra hivatkozva Niedzielski elmondta: a cseh–lengyel, illetve a cseh–szlovák határ átlépését szombattól kötelezően tíznapos karantén követi, ez alól csak a negatív (antigén vagy PCR) vírusteszt vagy az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák mindkét dózisával történt beoltásról szóló igazolás mentesít. Azaz ha valakit orosz vagy kínai vakcinával oltottak be, az nem számít Lengyelországban.

Szintén szombattól korlátozzák a száj és orr eltakarását szolgáló eszközök körét, mégpedig úgy, hogy csak a szájmaszkot ismerik el hatékonynak. Nem elegendő sálat, kendőt, valamint arcvédő pajzsot használni sem, amennyiben ennek viselését nem egészíti ki szájmaszk.

Az északkelet-lengyelországi Varmia-Mazúriai vajdaságban újból bevezetik a február 12-étől országszerte feloldott korlátozásokat, bezárnak a szállodák, a bevásárlóközpontok, a kulturális intézmények és a sportuszodák. Az általános iskolák első, második és harmadik osztályai – amelyek januárban visszatértek a tantermekbe – a régióban ismét távoktatásra térnek át.

Az említett térségben az újonnan fertőzöttek száma jobban növekszik, mint a tizenhat másik vajdaságban. Míg országszerte a múlt héten átlagosan napi húsz új fertőzöttet regisztráltak 100 ezer lakosra, Varmia-Mazúriában negyvenötöt. A vajdaságban az ott végzett kutatás szerint nagyobb arányban lép fel a koronavírus brit változata, amely országos viszonylatban a fertőzések mintegy tíz százalékát okozta.

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban szerdai adatok szerint 12 ezer 146 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt. Múlt szerdán 8700 új fertőzöttet mutattak ki. Kifejezetten a Covid-19 miatt hatvanhét, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig háromszázöt ember hunyt el. A halálos áldozatok száma kilencvenhárommal több, mint egy héttel ezelőtt.

A lengyel kormányfői hivatal szerdán közölte: a Varmia-Mazúriai vajdaság kivételével március 14-éig országszerte meghosszabbítják a jelenlegi járványügyi korlátozásokat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csehország járvány karantén kínai vakcina koronavírus Lengyelország pandémia PCR-teszt Sinopharm Szlovákia Szputnyik V vakcina védőoltás világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés