Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Botka László: A kormány kétfrontos háborút vív, egyiket az önkormányzatok ellen
Szegeden 2021. február 24. 16:03

Botka László: A kormány kétfrontos háborút vív, egyiket az önkormányzatok ellen

Képriport
A kormány magára hagyja az önkormányzatokat, amelyek létalapjait igyekszik felszámolni. Ezért is alakult meg a Magyar Önkormányzati Szövetségen belül annak dél-magyarországi tagozata, amelynek polgármesterei szerdán Szegeden és online adtak egymásnak találkozót.

Hirdetés

Lélekszám alapján jelenleg a legnagyobb önkormányzati érdekvédelmi szövetség a Magyar Önkormányzatok Szövetsége – ezt a városházán tartott sajtótájékoztatón a Magyar Önkormányzati Szövetség (MÖSZ) elnöke jelentette be azzal kiegészítve, hogy Pécs–Baja–Szeged–Hódmezővásárhely tengellyel megalakult a szövetség dél-magyarországi tagozata.

A szervezet öt polgármestere,

  • Botka László (Szeged),
  • Gémesi György (Gödöllő),
  • Nyirati Klára (Baja),
  • Márki-Zay Péter (Hódmezővásárhely) és
  • Péterffy Attila (Pécs)

közös sajtótájékoztatón számoltak be délelőtti tárgyalásukról.

– Válsághelyzet, és nem kizárólag járványhelyzet van ma Magyarországon. Ebben a helyzetben kormánynak és az önkormányzatnak együtt kellene működniük, de a kabinet különutas politikát folytat, mert a kétfrontos háborút vív. Egyrészt a járvány, másrészt az önkormányzatok ellen – mondta el elsőként a házigazda, Botka László. – A koronavírus-járvánnyal összefüggésben eddig 16 milliárd forintot vesztett a szegedi önkormányzat költségvetése. Ebből 10 milliárdot tesznek ki a kormányzati elvonások, és 6 milliárdot a védekezés és az elmaradt bevételek költségei.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Botka László emlékeztetett arra, hogy a nyugat-európai országok kormányai euró milliárdokkal segítették helyhatóságaik járvány elleni védekezését, ami élesen szemben áll a magyarországi gyakorlattal. Szeged polgármestere szerint a bosszúállás szándéka vezette és vezeti a kormányt a pénzelvonásokkal, és ennek oka a 2019. októberi önkormányzati választások eredményében kereshető. – Ezzel a hadjárattal azonban a kormány nem a polgármestereket bünteti, hanem a települések lakóit. A pénzhiány miatt az önkormányzatok a közeljövőben nem vagy nem a korábbi színvonalon tudják biztosítani a közszolgáltatásokat. A fentiek miatt pártállástól függetlenül fognak együttműködni a hazai önkormányzatok. Az elkövetkező időben arról akarják meggyőzni a kabinetet, hogy olyan kormány nem létezhet a nyugati világban, amely saját állampolgárainak politikai meggyőződése miatt támadja az önkormányzatokat.

A szövetség dél-magyarországi tagozatának koordinátora, Nyirati Klára, Baja polgármestere megerősítette: általános a városvezetőknek a véleménye, ami szerint az önkormányzatok kiszolgáltatottak a kormánnyal szemben.

A kormány településekkel szembeni politikája a korai Kádár-rendszerre emlékeztet. Nyirati Klára szerint közelítünk ahhoz az állapothoz, amelyben lényegében minden jogot elvesz a központi hatalom az önkormányzatoktól.

Leépülni látszik Magyarországon az önkormányzati rendszer. Ezt a folyamatot meg kell állítani, ebben állapodtak meg a tanácskozáson részt vevő polgármesterek – jelentette ki a szövetség koordinátora. Képtelenségnek nevezte azt a kormányzati magatartást, amely a hatalomnak kedves és nem kedves településekre osztja az országot.

– A Magyar Önkormányzati Szövetségen belül megalakult a megyei jogú városok tagozata, amely nyolc tagot számlál – vette át a szót Péterffy Attila pécsi polgármestere. – Mindenképpen meg kell akadályozni azt a kormányzati szándékot, hogy elvegyék az önkormányzatoktól a helyi rendezési tervek készítésének jogát – hívta fel a figyelmet a polgármester. Ebben az ügyben sem történt semmilyen egyeztetés a kormány és az önkormányzatok között, miközben különösen jelentős helyi érdek szól a mellett, hogy a tervkészítés feladata ne kerüljön ki a helyhatóságok hatásköréből.

– Jelenleg az országban az önkormányzatiság kiüresítése folyik, miközben az a nyugati politikai rendszer egyik nagy értéke az önkormányzatiság – vette át a szót Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

Az Európai Unió elveivel és szabályaival ellentétesen a kormány nem egyeztetett az önkormányzatokkal a Helyreállítási Alap hatezer milliárd forintjának felhasználásáról. Félő ennek kapcsán, hogy a keretösszeg felosztásánál előnyt fognak élvezni a kormánypárti irányítás alatt álló települések – hívta fel a lehetséges veszélyre a figyelmet a politikus.

A pártpolitika eddig is látványosan megjelent a kormány önkormányzatokkal kapcsolatos döntéseiben. Az elmúlt év december 24-én valamennyi kormánypárti megyei jogú város számlájára megérkezett külön-külön 1, 4 milliárd forint, amellyel a helyi iparűzési adó mérséklés hatásait kívánta tompítani az Orbán-kabinet.

Az ellenzéki megyeszékhelyekre viszont nem, és ezt az elmaradást még csak nem is indokolta a kormánypárt.

A sajtótájékoztató végén Gémesi György bejelentette, hogy a MÖSZ legközelebbi tanácskozását március 15-én Hódmezővásárhelyen rendezik meg.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Baja Botka László Gémesi György Gödöllő Hódmezővásárhely Magyar Önkormányzatok Szövetsége Márki-Zay Péter Pécs Péterffy Attila Nyirati Klára

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés