Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 24. 14:53

Medián: Magas részvétel lehet az előválasztáson, Karácsony Gergely lenne a legnépszerűbb jelölt

Közvélemény-kutatást készített a Medián az előválasztásról. Az eredmények alapján az ellenzéki szavazók nagy arányban terveznek részt venni a 2022-es képviselőjelöltek, és a közös miniszterelnök-jelölt kiválasztásában és határozott véleményük van arról is, kiket fognak támogatni.

Hirdetés

A Medián február 17. és 22. között, 1000 fős országos reprezentatív mintán készített telefonos felmérést az elenzéki előválasztással kapcsolatos véleményekről. A hvg360-on megjelent kutatás eredményeiből kiderült, hogy a választókorú népesség több mint fele és a kormányváltást támogatók közel kétharmada hallott már az előválasztásról.

A Momentum és a Demokratikus Koalíció szavazóinak körében a legnépszerűbb az előválasztás ötlete, közel négyötödük támogatja, de a Jobbik szavazók kétharmada is hasonlóan vélekedik.

Az ellenzéki választók fele azt válaszolta, biztosan szavazni fog az előválasztáson.

A lehetséges miniszterelnök-jelöltek közül

  • Karácsony Gergely a legnépszerűbb, őt 39 százalék támogatná egy előválasztáson,
  • a második helyen Jakab Péter áll 32 százalékkal,
  • Dobrev Klára pedig harmadik helyezett 25 százalékkal.
  • Márki-Zay Pétert 22 százalék,
  • Fekete-Győr Andrást pedig 10 százalék

szeretné közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek.

Ezt a képet valamelyest árnyalja, hogy bár Dobrev népszerűség szempontjából a harmadik helyen áll, az ő elutasítottsága messze a legmagasabb.

A DK európai parlamenti képviselőjét az ellenzékiek 39 százaléka semmiképpen sem támogatná a szavazáson. Ezzel szemben Márki-Zay Péter indulását ellenzik a legkevesebben, mindössze 8 százalék jelezte, hogy semmilyen körülmények között sem szavazna rá. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dobrev Klára előválasztás Fekete-Győr András Jakab Péter Karácsony Gergely közvélemény-kutatás Márki-Zay Péter Medián miniszterelnök-jelölt
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés