Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Benyújtják a számlát az énekes menedzserei a Jerusalema Challenge-videókért: a szegedi könyvtárosok már törölték is a klipjüket
Művház 2021. február 24. 15:41

Benyújtják a számlát az énekes menedzserei a Jerusalema Challenge-videókért: a szegedi könyvtárosok már törölték is a klipjüket

Ugye emlékeznek még a táncoló könyvtárosokra? Decemberben töltötte fel köszönetvideóját a Somogyi-könyvtár a YouTube-ra, amelyben szegedi helyszíneken táncolnak munkatársai Masters KG dalára. Most világszerte többezer eurót követel a dél-afrikai évekes menedzsmentje a Jerusalema Challenge-felvételekért. A könyvtárosok törölték a videót.

Hirdetés

Fizetési felszólításokat kezdett el szétküldeni a világ különböző országaiba Kgaogelo Moagi dél-afrikai énekes, azaz Masters KG menedzsmentje azoknak a cégeknek, intézményeknek, amelyek munkatársai részt vettek a tavaly elindult Jerusalema Challenge-ben. Akik kapcsolódtak az akcióhoz, a YouTube-ra feltöltött jó hangulatú, a Jerusalema című számra készített táncos videóval mondtak köszönetet a koronavírus-járvány elleni küzdelemben hősiesen helytállóknak – írja a Népszava.

Szegedről a Somogyi-könyvtár és a Szent-Györgyi Albert Agóra munkatársainak köszönőklipje került fel a videómegosztóra.

– Mi még nem kaptunk semmilyen fizetési felszólítást, ennek ellenére már eltávolítottuk, nem látható tettük a YouTube-videót – mondta érdeklődésünkre Sikaláné Sánta Ildikó a Somogyi-könyvtár igazgatója.

A szegedi helyszíneket is népszerűsítő videót eddig több mint 36 ezren látták.   

– Decemberben, a videó feltöltése után néhány nappal kaptunk egy levelet a YouTube-tól amelyben közölték, hogy vannak országok, amelyekben a felvétel csak korlátozottan érhető el a helyi jogszabályok miatt. Minket senki sem figyelmeztetett arra, hogy esetleg ezzel jogsértést követünk el – tette hozzá az igazgató.

A jószándék mellett az is a somogyisokat erősítette, hogy maga az énekes mondta tavaly novemberben, óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy az egész világon az ő dalaira táncolnak, és nagy örömmel nézi ezeket a videókat.

Egészen másként látják viszont a helyzetet az énekes menedzserei. Az RTL német televízió számolt be arról, hogy a jó szándékú kezdeményezésnek akár rossz vége is lehet.

A szerzői jogok megsértése miatt ugyanis fizetési felszólításokat kezdtek küldeni azoknak, akik táncukat feltöltötték a YouTube-ra. A követelt összeg címzettenként 1000–4000 euró között. Észak-Rajna-Vesztfália önkormányzata például négyezer eurót fizetett, miután jogászai szerint nem volt lehetőség kibújni a kötelezettség alól.

Az énekes jogi képviseletét Európában ellátó Warner Music nem régiben közleményben tudatta: „Megvizsgáljuk a klipeket, és akiknél úgy ítélik meg a jogászaink, hogy a videót saját arculatuk építésére, üzleti haszonszerzésre is fel tudják használni, azokkal szemben képviseljük ügyfeleink érdekeit.”

– Mi úgy ítéljük meg, hogy a videót nem üzleti céllal töltöttük fel, ezért abban bízunk, hogy a Somogyi-könyvtárt nem érinti utólag ez az ügy. Mindesetre eltávolítottuk a videót a YouTube-ról – mondta a könyvtárigazgató.

Christian Solmecke német ügyvéd mindenesetre úgy nyilatkozott az RTL-nek, enyhítő körülmény lehet ugyan, hogy a videó feltöltői nem akartak rosszat, de ez nem ad felmentést a szerzői jogsértés vétsége alól.

Megkérdeztük a Szent-györgy Albert Agóra igazgatónőjét, Orbán Hédit, őket megkeresték-e már a Jerusalema-videó miatt.

– Most hallok erről először, de ha ez a helyzet, akkor mi is le fogjuk venni a vidót a YouTube-ról, hiszen nem állt szándékunkban jogsért elkövetni – mondta az igazgatónő.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Jerusalema Somogyi-könyvtár videoklip
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés