Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 24. 12:33

Sinkovics Gábor: Alagútcsel


Hirdetés

„Akármit kérdeznek maguktól, mondanak maguknak, válaszul és nyilatkozatképpen mindig és ezerszer csak azt kell felelniük: én mindent Duca tengernagynak köszönhetek...”

(örök igazság)

Várjon már, szomszéd!

Ne siessen, épp magát keresem. Készültem egy kis meglepetéssel... Mindjárt előveszem ezt a kis cetlit, amire felírtam. Jól figyeljen, mert csak egyszer mondom el:

Malenica, Sesztakov, Karan, V. Soldo, Pikk, Max, Zivulic, Zsiga, Roshi, Ivanovszki, Drazsics...

Na, mit szól? Látom bámul rám meglepetten. Nem igaz, hogy nem tudja, mi ez. Olyan ez nekünk, mint Grosicsbuzánszkylórántlantos. Hiszen maga futballőrült, hallom ahogy szentségel a meccsek alatt. Még mindig nem jött rá, hogy mivel ajándékoztam meg – ez kérem egy magyar futballcsapat összeállítása. Pikkel a védelemben, Maxszal a középpályán.

Ezért őrül meg maga hétről-hétre.

Ezek miatt idegeskedik, és szedi folyamatosan a vérnyomáscsökkentőt.

Csak azért jutott eszembe mindez, mert kissé felhúztam magam tegnap este. Értem én, hogy az ötvenes évek óta Futbóliában élünk, hogy nincs fontosabb ebben a kis országban, mint a labdarúgás. Magam is jártam meccsre annak idején, kettős rangadókra a Népstadionba, lestem ahogy Kocsis Lajos, a Csikó trükközik, ahogy Nyilasi Tibi a felhők közül a hálóba bólint, ahogy Váradi Béla széttrancsírozza bivalyerős löketeivel a kapufát. Rég volt. Ami most van, már nem érdekel. Semmi közöm hozzá. De az mégiscsak sok, hogy az új stadionok mellé most még afféle vészkijáratot, vagy valamilyen alagutat akarnak építeni a Népstadionhoz...

Mert nekem Népstadion marad.

Idéznék magának szomszéd a Csodacsatár című filmből. Merthogy ebből is készültem, figyeljen:

„Hazánk nagyjai az elnöki páholyból buzdítják végső erőbevetésre szívósan küzdő csapatunkat.”

És itt van még egy érdekes rész:

„Ilyenkor eltűnnek kedves hallgatóim a politikai viták, a pártvillongások és az ellentétek. Most csak egy érdek van, a győzelem, most csak egy jelszó van, mindent bele...”

Nem érzi úgy, hogy folyamatos időutazás az életünk.

Tiszteletben tartom, hogy ön konzervatívnak tartja magát, jelentsen is ez bármit. Elfogadom, hogy csikóbőrös kulacsból issza a szilvapálinkát, matyóhímzéses pizsamában alszik, és Rózsa Sándor a példaképe. Nincs ezzel semmi baj. Azt mondja pornófilmet is csak végszükség esetén néz, és még akkor sem dug félre, ha szinte követelik öntől. Ezekre szavazott, lelke rajta. Tudom, hogy afféle demagóg szövegnek tartja és már nagyon unja, ha az egészségügyről beszélek, az egyre jobban tiltakozó orvosok, ápolók fizetéséről, munkakörülményeiről. Csak az a helyzet, hogy itt van ez a rohadt világjárvány, ez a makacs kiirthatatlannak tűnő vírus, itt vagyunk bezárva, egyre többen munka nélkül. Itt vagyunk kiszolgáltatva ilyen-olyan vakcináknak, a kormány intézkedéseinek. Az emberek egyre jobban elbizonytalanodnak, félnek a betegségtől, a bizonytalanságtól.

Félnek a holnaptól, a holnaputántól.

Közben mi itt Európa közepén Futbóliában élünk.

Stadionokat építünk egyiket a másik után, világbajnokságokat és majd olimpiát rendezünk, hogy megmutassuk a világnak – mi, magyarok valóban különlegesek vagyunk. Különlegesek, egyediek, utánozhatatlanok. Valami ilyesmit mondott a miniszterelnök úr, és nem is lenne semmi baj, a stadionépítésekkel, ha közben nem tűnne el tizennégy koffernyi közpénz, ha nem néznék hülyének az embereket, és ha nem lopnának folyamatosan.

Futbólia voltunk.

Szegény, szegény Futbólia, amikor valóban csak a labdarúgás jelentett örömet. a diktatúra, a kilátástalanság közepette. Azóta már kiderült, hogy Puskás Öcsi valójában felcsúti, Kispest és Madrid után rövidke epizód volt az életében.

Na, közben rájött szomszéd, melyik csapat összeállítását soroltam?

Egyébként boldog embernek vallja magát? Már csak azért kérdem, mert... És ezt is felírtam:

„Konzervatívok egyértelműen boldogabbak, mint a liberálisok, de mindnyájuk közül a legboldogabbak a legszélsőségesebb politikai nézetet vallók...”

Aztán van itt még magának való, ezt is kigyűjtöttem.

„Összegzésül tudományos tényszerűséggel leszögezhető, hogy a balliberális oldal nőpolitikusai és női szavazói finoman szólva kevésbé nőiesek, politikai riválisaiknál. Férfitársaik pedig rosszabb megjelenésűek, férfi szavazói alacsonyabbak, gyöngébb fizikumúak és fiatal nőtársaikhoz hasonlóan potyalesőbbek...”

Na, mit szól?

Akartam is kérdezni, hogy felesége őnagysága, mintha el lenne egy kicsit hízva... Maga pedig, szomszéd, 158 centijével, már ne haragudjon, de sehogyan sem passzol ebbe az idillikus képbe.

Nem is Futbólia ez, inkább Abszurdisztán.

Nem érzi így, szomszéd?

Mert a maguk konzervatív ideológusai szerint, azok akik nem a kormányt, ezt a sportszerető, tökéletesen keresztény kormányt támogatják, azok bizony és most újra idézem:

„Kevésbé boldogok, és kevésbé elégedettek a szexuális életükkel. Sikertelenebbek a párkeresésben, kevésbé egészségesek, kevésbé intelligensek, viszont kövérebbek és hisztérikusabbak, ráadásul a pszichéjük sincs teljesen rendben. Így minden okuk meg van rá, hogy gonoszak is legyenek...”

Nézzem rám, szomszéd! Ennyire ronda és visszataszító vagyok?

Azt azért megsúgom, hogy elvált emberként... hogy is mondjam, néha feljön hozzám az Ancsa, a Marcsi, a Joli, meg az Eleonóra és hát őket idézném: „Bravúrt bravúrra halmozok” Tudja van egy mondás: „A ronda nőnek is jár az orgazmus.”

Hát én teszek róla.

Mi lesz a maguk Futbóliájával jövőre?

Belegondolt már, szomszéd?

Mert jövő ilyenkor már melegítenek a csapatok, már minden és mindenki a nagy meccs lázában ég majd.

És rimánkodjon, hogy a riporter majd ne azt mondja, mint a filmben:

„Inkább a saját halálhíremet mondtam volna be kedves hallgatóim, kettő–null mindennek vége...”

Ezért kell ez az alagút? Afféle menekülő útvonalnak?

Kétmilliárdból? És persze mire majd befejezik lesz abból tíz is. Egyébként az jutott eszembe, amikor ezt a hírt olvastam, majd hozzá a hivatalos nyilatkozatot, vajon melyik zártkapus meccsen tesztelték le és fedezték fel, hogy mégiscsak szükség van az alagútra? Merthogy a hivatalos indoklás szerint nem akarják zavarni majdan a stadionba özönlő embereket és így ezen a vészkijáraton át bátran be lehet majd csempészni Elton Johnt, a 3+2 zenekart, és a Korda György–Balázs Klári házaspárt, ha épp koncertet adnak.

Mert a film az ötvenes évekből üzent nekünk.

A Rákosi korszakból:

„Itt csak a kemény kéz teremthet rendet. Teljhatalmat kérek, itt csak én kockáztathatok...”

Itt tartunk megint, szomszéd.

És jut eszembe, az imádott Népstadionomban is volt vészkijárat.

Rákosi-alagútnak hívták.

Csak akkoriban még valódi futballisták léptek a zöld gyepre. Ma pedig Malenicasesztakovkaransoldo.

Kitalálta, kik ezek, jövök magának két üveg sörrel szomszéd...

És azt mondom így zárásként, merthogy látom, már menne, hogy építsék csak meg azt az alagutat, aztán jöjjön az a nagy meccs, és a vesztes Dulca tengernagyhoz hasonlóan ott majd azon keresztül leléphet, és mi, Futbólia lakói arra gondolhatunk: már eddig is valamiféle sötét alagútban vezettek bennünket.

Sinkovics Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: foci jegyzet labdarúgás Orbán Viktor Puskás Aréna Sinkovics Gábor vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés