Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 24. 10:58

Jogvédelmet kérnek Iványiék a Kúriától, ami akár fel is függesztheti a 250 milliós kötelezettségüket

Ónodi István, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és intézményei gazdasági igazgatója a Népszavának azt mondta, a jogvédelemmel a Kúria akár fel is függesztheti a NAV határozatának végrehajtását.

Hirdetés

Legalább egy tucat pert indított már az állammal szemben Iványi Gábor és egyháza, a jelenlegi ügyben is jogorvoslati kérelemmel fordultak a Kúriához. Arra számítanak, hogy a Kúria felfüggeszti a 250 millió forintos fizetési kötelezettségüket, míg a végleges döntést nem hozza meg a bíróság.

Az ügy nagy port kavart, és sokak szerint nem szól másról, mint Iványiék kivéreztetéséről. Miután bírósági döntés született arról, hogy a magyar állam köteles újból egyházként elismerni a a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget, visszakapták a technikai számukat, a NAV azonnal inkasszálni akart 160 millió forint adókülönbözetet és 90 millió forint birságot. Ez több ezer ember megélhetését vagy ellátását is veszélyezteti a Testvérközösségnél.

„Ha az állam kifizetné a minket jogosan megillető összegeket, azonnal rendezni tudnánk a járulékokkal kapcsolatos elmaradást”

– mondta a Népszavának Ónodi István.

Ugyanis az egyház évente mintegy másfél milliárd forinttól esett el, és az adó 1 százalékokból sem részesülhettek 2016 és 2019 között. Kártérítést sem kaptak, és az egyházak számára kiírt pályázatokon sem indulhattak.

A valós káruk így nehezen kiszámolható, de sok milliárd forintról van szó az állam jogsértő magatartása miatt.

Kaptak viszont 2 milliárd 200 millió forintot, ami Soltész Miklós egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár szerint elegendő pénz, így az állam letudta a tartozását. Mást mondanak Iványiék. Szerintük sokkal több pénz járna nekik.

Iványi Gábor akkor került először komolyabb összetűzésbe a hatalommal, amikor – az embertársaink iránt tanúsítandó keresztényi szeretetet hangsúlyozva – 2015-ben ételt akart vinni a röszkei tranzitzónába zárt menedékkérőknek. Akkor ezt megakadályozta a hatóság. Iványi azóta több kijelentésében is nyíltan bírálta Orbán Viktort.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Iványi Gábor Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés