Hirdetés
Művház 2021. február 23. 10:55

Kérdőjelek a megtalált József Attila-vers körül

Megkérdőjeleződött annak a nemrégiben talált kéziratnak az eredetisége, amiről azt feltételezték, hogy egy eddig ismeretlen József Attila-verset tartalmaz.

Hirdetés
Hirdetés

Az első vizsgálatok után azt lehetett feltételezni, hogy a megtalált kézirat a költő Edit című, korábban nem ismert versét tartalmazza. Ezzel kapcsolatban nyilatkozott úgy a szegedi irodalomtörténész Bíró-Balogh Tamás, hogy az Edit-versek sorában a kéziratban megtalált lehet az első.

A kéziratra az Antikvárium.hu online árverésén lehetett licitálni, de a helyzet most változott, mert kétségek merültek fel a kézirat valódiságával kapcsolatban.

Ebben a helyzetben az Antikvárium.hu bejelentette, hogy visszavonja az aukcióról a József Attilának tulajdonított kéziratot, és azt újabb vizsgálatoknak vetik alá.

Lehet hogy hamis a most előkerült József Attila vers. Fotó: Antikvárium.hu

Mindennek előzménye, hogy több szakértő és kutató kétségbe vonta, hogy valóban József Attilához volna köthető a kézirat. Azért, hogy tisztázzák a kérdést, helyszíni szemlére hívták őket.

Az már bizonyítást nyert, hogy a kézirat ötven évnél régebbi, ám egyelőre nem szólnak cáfolhatatlan érvek a mellett, hogy az azon található verset ne József Attila írta volna, és a mellett se, hogy ő szerző.

A Telex.hu a témával kapcsolatban arról is hírt adott, hogy a kutatók elvetették az a teóriát, hogy József Attila Számadás című versének szavaiból kimásolt szavakból állna a nemrégiben megtalált Edit című vers.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: József Attila vers

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés