Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 22. 22:18

Orbán egy német lapnak: Minél hamarabb minél több vakcinát kell szerezni

A magyar miniszterelnök szerint nincs keleti és nyugati oltóanyag, csak jó és rossz vakcina létezik.

Hirdetés
Hirdetés

Minél gyorsabban minél több vakcinát kell szerezni az új típusú koronavírus ellen, és nem az számít, hogy az oltóanyag keleti vagy nyugati – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Focus Online német hírportálon megjelent hétfői interjúban a Szputnyik V orosz vakcina magyarországi alkalmazásával kapcsolatosan.

Orbán szerint egy világjárvány közepén az a politikus feladata, hogy a belé helyezett bizalomnak megfelelve és felelősségét vállalva megvédje a polgárok egészségét. Ezért be kell szerezni minél hamarabb minél több oltóanyagot, hiszen aki időt nyer, életet nyer, és visszanyeri a szabadságot.

Nincs keleti és nyugati oltóanyag, csak jó és rossz vakcina létezik, és amikor a magyar hatóságok megállapítják egy készítményről, hogy biztonságos és hatásos, kiadják rá a használati engedélyt

– mondta Orbán.

Az engedélyezett vakcina „ettől a pillanattól kezdve számomra magyar oltóanyag, amivel megvédhetem honfitársaim életét.”

A miniszterelnök igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy szét lehet-e választani az orosz vakcina beszerzését az EU és Oroszország feszült viszonyától, és hozzátette, hogy szerinte az emberi élet és az egészség védelme politikai szempontok, így geopolitikai mérlegelések felett is áll. Felelőtlenség politikai kérdést csinálni az oltóanyagok ügyéből, és csak azért hagyni meghalni embereket és korlátozni a szabadságot, mert fenntartások vannak a gyártó országgal szemben.

Arról is beszélt, hogy „objektívan szemlélve” látható, hogy a kommunizmus ideje alatt Európa keleti részén kialakult egy oltási kultúra, aminek révén a járványos gyermekbénulást okozó poliovírust sokkal hamarabb legyőzték, mint Nyugaton, ahol ideológiai okok miatt elzárkóztak az orosz oltóanyag használatától.

Az Európai Unióban alkalmazott központosított, az Európai Bizottság által végzett oltóanyag-beszerzésről azt mondta, „ma már nyilvánvaló, hogy ez egy rossz döntés volt”. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Izrael és még Szerbia is „jóval előttünk, EU-tagok előtt jár”, de most már késő, és a panaszkodás nem vezet semmire.

Az Európai Bizottság „tegye, amit tennie kell, mi nem akadályozzuk ebben, és ahol tudjuk, támogatjuk, de az emberek iránti felelősségből élünk nemzeti hatásköreinkkel”

– mondta a kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy miért nem tekinti kötelező érvényűnek a beszerzésről hozott EU-s döntést, azt mondta, hogy Brüsszel a saját logikáját követi, nem veszi figyelembe kellőképpen az időtényező jelentőségét, túl lassan adja ki az engedélyeket és láthatóan nem az erő pozíciójából tárgyal a szállítókkal. Ugyanakkor a szabályok nem zárják ki az ügyben a tagállami szintű fellépést, a nemzeti cselekvést, és a magyar kormány él ezzel a lehetőséggel..

„Nem tudom pontosan, hogy mi történik Brüsszelben és a brüsszeli bürokraták fejében, de tudom, hogy minden halálos áldozat az édesapja, az édesanyja, a testvére vagy esetleg a gyermeke volt valakinek. Ez magasabb dimenzió, mint az európai politika dimenziója. Polgáraink egészsége és szabadsága abszolút elsőbbséget élvez”

– mondta Orbán Viktor arra a felvetésre, hogy egyesek szerint az EU-t ideológiai motívumok is vezérlik a vakcinabeszerzésben.

Azzal a gondolattal kapcsolatosan, miszerint a vakcinabeszerzéssel Brüsszel azt akarja felmutatni, hogy az EU közössége erősebb, mint tagjai egyenként, és működőképes központosított államként, Orbán elmondta, hogy minden stratégia annyit ér, amennyire sikeres, és ahol a közös fellépés vezet eredményre, ott együtt, ahol pedig a nemzeti út sikeres, ott ezt az utat kell választani.

„Most együtt akarunk valamit elérni, amit önállóan mindenki nyilvánvalóan sikeresebben meg tudott volna oldani, lásd Nagy-Britanniát vagy Szerbiát”

– jegyezte meg a miniszterelnök.

Arra a felvetésre, hogy számos kormány szerint csak egyesült erővel lehet állni a versenyt Amerikával, Oroszországgal és Kínával, azt mondta, hogy nem támogatja azokat, akik vissza akarják hozni a hidegháborút, és szerinte Oroszország és Kína sokkal inkább „nagy lehetőség Európának”, ezért „keresnünk kell az együttműködés érdekeinket szolgáló formáit”.

Európa gazdasági helyzetéről elmondta, hogy míg nálunk, Közép-Európában jól mennek a dolgok, a gazdasági adatok kitűnőek, az államháztartás a legnagyobb rendben van, a munkaközpontú politikánk csaknem teljes foglalkoztatottságot eredményezett és jól haladunk a digitalizációval, Nyugaton „túlságosan a szocializmusra emlékeztető gazdaságpolitika” érvényesül, adóemelésekkel, a beruházásokat és a vállalkozásokat hátráltató bonyolult szabályokkal.

„Az EU-nak sokkal erősebben kellene törekednie versenyképességének javítására, de sajnos csökken részaránya a globális gazdasági teljesítményben, ami aggodalommal tölt el bennünket”

– mondta Orbán.

A migrációval kapcsolatosan egyebek között arról beszélt, hogy az EU politikája téves felfogásra épül, valamint illúziókat kelt a háborús térségekben élőkben, és így „temetővé változtatta a Földközi-tengert”. Magyarország „erőteljes családpolitikai intézkedésekkel” kíván megbirkózni a demográfiai kihívásokkal, és „nem bevándorlók behívásával”.

„A németek ránk akarják kényszeríteni a befogadás politikáját, amire nemet kell mondanom”

– mondta, és kifejtette, hogy a magyarok természetesen tiszteletben tartják a németek felfogását a hazájukról és nemzetükről, illetve ezen fogalmak és a keresztény értékek kapcsolatáról, és csupán viszonosságot, a magyar önmeghatározás tiszteletét kérik tőlük.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus Orbán Viktor vakcina

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés