Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Művház
 • Legendás független színházi produkciókat hoz házhoz a RetroMASZK program: 7 nap alatt 12 produkció látható online
Művház 2021. február 22. 16:25

Legendás független színházi produkciókat hoz házhoz a RetroMASZK program: 7 nap alatt 12 produkció látható online

Emlékszik még az Anselmus Repülőszínházra? Ismeri A kisinyovi rózsát és a Jami körzetet? Ha nem, most megnézheti vagy nosztalgiázhat, ha újra szeretné látni a Thealter fesztiválok legendás előadásait. A RetroMASZK program mától egy hét alatt 12 független színházi előadást hoz házhoz online.

Hirdetés

Azonban a RetroMASZK program nem csupán a visszaemlékezésről szól. A tavalyi, kiszámíthatatlan évben a szegedi egyesület is mindent elkövetett annak érdekében, hogy a programjaikat, vállalásaikat teljesítsék.

A korlátozások miatt azonban nem minden sikerült: a működési pályázatuk teljesítésének azonban ugyanaz a feltétele, mint a korlátozások előtt, legalább 50 jegybevételes előadást kell megvalósítaniuk a pályázati időszakban, aminek a határideje február 28. Ha ez nem sikerül, az idei pályázaton el sem indulhatnak.

Befogadószínházként igen korlátozottak a lehetőségeik, ezért nyúltak most az archívumukhoz, illetve kértek segítséget a Kosztolányi Dezső Színháztól és a Jami körzet alkotóitól.

A Kosztolányi Dezső Színház Turbo paradiso című előadását 2008. május 26-án mutatták be a Régi Zsinagógában

Ezek az egy héten keresztül látható felvételek, főleg a ’90-es évek elejéről származnak, amelyek archiválási célból, VHS-kazettára készítettek, így nem vetekedhetnek a mostanság készült felvételekkel, vagy az élő közvetítésekkel.

Mégis arra kérnek mindenkit, hogy aki teheti, támogassa az egyesületet és az általuk évről évre szervezett független színházi fesztivált, a Thealtert, azzal, hogy jegyet vált az online előadásaikra, segíti őket a pályázati feltételek teljesítésében, lehetőséget adva ezzel a fennmaradásra.

Mi mindent láthatnak az érdeklődők az elkövetkezendő egy hétben az online térben?

Visszatekinthetnek például a kezdet kezdetére, 1991–92-re, az Anselmus Repülőszínház Ágacska és Amphitryon című előadásokkal, valamint a Bernarda Alba Házával a JATE Alkalmi Színház előadásában.

Feleleveníthetik a 2000-es évekből a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház néhány remek, Szegeden bemutatott előadását: az Urbi et Orbit, a Turbo paradisót és A kisinyovi rózsát, valamint a szegedi és szabadkai közös Pass-port projekt három állomását: a Pass-port Subotica/Szabadka – A démonok városa, a Pass-port Segedin/Szeged – avagy maga az ördög és a Pass-port Europa – Kedves Európa című előadásokkal.

Kedves Európa című előadás megpróbálja színházi eszközökkel megfogalmazni az európaiságot. (fotó:  Révész Robert)

De megnézhetik 2009-ből a szentesi Horváth Mihály Gimnázium Drámai tagozatának Színház a mellényzsebben című szabadtéri előadását is, bónuszként pedig vasárnap este angol felirattal látható lesz  az egyik legsikeresebb koprodukció, a Jami körzetet, amely Európa 12 országában 25 fesztiválon 31 díjat nyert.

A RetroMASZK programban 7 nap alatt 12 előadást hoznak el online, mindegyikre egységesen 500 forintért lehet jegyet váltani a MASZK Egyesület jegyértékesítő partnerénél, a Tixán.

A felvételek a kezdési időponttól számítva másnap délig korlátlanul megtekinthetők, újranézhetők, viszont jegyvásárlásra csak az előadás kezdési időpontjáig van lehetőség, ezt követően lezárul jegyértékesítés.

Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozatának utcaszínházi előadása a 2009-es Thealter fesztiválon: Színház a mellényzsebben. (fotó: Révész Róbert)

Ezeket az előadásokat mutatják be a RetroMASZK programban

Február 22., hétfő 16 óra

 • Anselmus Repülőszínház(JATE) / Csukás István: Ágacska

Február 23., kedd 19 óra

 • Anselmus Repülőszínház(JATE) / H. von Kleist: Amphitryon

Február 24., szerda 19 óra

 • JATE Alkalmi Színház / AlcímLorca: Bernarda Alba háza

Február 24., szerda 19 óra

 • Pass-port Subotica/Szabadka – A démonok városa

Február 25., csütörtök 19 óra

 • Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozat / Színház a mellényzsebben

Február 25., csütörtök 19 óra

 • Pass-port Segedin/Szeged – avagy maga az ördög

Február 26., péntek 19 óra

 • Kosztolányi Dezső Színház / Turbo paradiso

Február 26., péntek 19 óra

 • Pass-port Europa – Kedves Európa

Február 27., szombat 10 óra

 • Anselmus Repülőszínház(JATE) / Csukás István: Ágacska

Február 27., szombat 19 óra

 • Jami körzet – a világ legősibb nemzetéről szóló dokumentarista színházi előadás

Február 28., vasárnap 19 óra

 • Kosztolányi Dezső Színház / A kisinyovi rózsa – avagy Manhattan

Február 28., vasárnap 19 óra

 • Kosztolányi Dezső Színház / Urbi et Orbi

Nyitóképünket a hetvenéves Tolnai Ottót köszöntő 20. Thealter fesztivál felkérésére készült, A kisinyovi rózsa című előadáson Tóth Balázs Zoltán fotózta.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: előadás fesztivál MASZK Egyesület online Thealter független színházak
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés