Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 22. 12:51

Védtelenek a tanárok a járványban, pedig az iskola és a diák is fokozott veszélyforrás

Józan ésszel megmagyarázhatatlan, miért nem kerültek fel az oltási listára a pedagógusok, akiknek legnagyobb része az elmúlt hónapokban is hagyományos módon oktatott az általános iskolákban és az óvodákban. Egy friss kutatás szerint a gyerekek fertőzőképessége még annál is nagyobb, mint eddig tudtuk.

Hirdetés

Az egészségügyi, a rendvédelmi dolgozók, valamint a kormányhivatali dolgozók felkerültek az oltási listára, míg a tanárok, tanítók és óvodapedagógusok nem. A helyzet érthetetlen, ám mindhiába próbálkozik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), kezdeményezése elutasításra talál.

Röviden sikertelennek nevezném az eddigi kísérleteiket, amik arra irányultak, hogy a veszélyeztetettségük miatt minél hamarabb oltsák be a pedagógusokat – mondta el érdeklődésünkre Komjáthy Anna, a PDSZ Országos Választmányának elnöke.

Január óta szinte állandó levelezésben állnak az Emberi Erőforrások Minisztériumával (EMMI), valamint az oktatási kérdésekben szintén illetékes Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM). Ezek eredménye lehangoló. Mint kiderült: a két tárca csak annyit jelzett vissza, hogy a hatvan év feletti krónikus betegségben szenvedő pedagógusok kapják meg soron kívül az oltást, mások nem.

Ez több ok miatt is érthetetlen a szakszervezet szerint. Az óvodákban és az általános iskolákban, ellentétben a tavaly tavaszi intézkedésekkel, hagyományos módon folyik a tanítás. Az oktatók ebben a környezetben különösebb védelem nélkül kénytelenek dolgozni. A középiskolai és az egyetemi online oktatás nem magyarázhatja, hogy egy fokozottan veszélyeztetett foglalkozáscsoport kimaradt az oltási listából.

Természetesen a pedagógusok viselhetnek maszkot, és az is tény, hogy az iskolák és az óvodák fertőtlenítése általánosnak mondható, de ez ebben az esetben a minimumnak minősülhet leginkább. Komjáthy Anna hívta fel figyelmünket arra, hogy még olyan protokoll sem létezik, hogy a tanítási órák alatt a diákoknak maszkot kellene viselniük.

Friss kutatások, beszámolók sokasága jelent meg az elmúlt hetekben arról, hogy a gyerekek még az eddig gondoltnál is inkább vírushordozók. A gyerekek nagy többsége tünetmenetesen esik át a koronavírus fertőzésen, ám könnyű belátni, hogy éppen emiatt képesek sokakat megfertőzni. Az iskolákban és az óvodákban bőven van is lehetőségük erre.

A szaktárca és a kormány kitart a mellett, hogy az iskolák és az óvodák nem fertőzési gócpontok. Ha a pedagógusok felkerülnének az oltási lista élére, akkor az előbbi kijelentés tarthatatlan volna, mert akkor azt is el kellene ismerni, hogy az oktatásban dolgozók veszélyeztetettek

– mondta el hírportálunknak Komjáthy Anna, aki szerint éppen ez az összefüggés magyarázhatja, miért nem preferálják a tanárok és tanítók mihamarabbi oltását.

Mi lesz az érettségivel?

Sajátos gondokat vet fel az érettségi és az arra való felkészülés – jelezte a szakszervezeti vezető. Az érettségi megszervezése kötelező, ám az arra való felkészítés nem. Az érettségivel kapcsolatban aggodalomra ad okot, hogy az elmúlt napokban ismét emelkedni kezdett a fertőzöttek és az elhunytak száma. Nem tudni, mennyire bizonyul ez tartósnak, ahogyan azt sem, kell-e számolni a járvány eldurvulásával, és ha igen, mennyire.

Mindennek nagyon komoly köze lehet az érettségikhez. Mint Komjáthy Anna megfogalmazta: mindenképpen szükség volna egy B-tervre. Ez arra adott válasz volna, hogyan kellene lebonyolítani az érettségiket a mainál súlyosabb járványhelyzetben. Ha ugyanis ilyesmire volna szükség, akkor jó lenne, ha nem az utolsó pillanatban kezdenék az átszervezést.

Az érettségire vonatkozó B-tervet firtató kérésre s szaktárca válasza elutasító volt, jelezve, hogy ilyesmire nincs szükség. A járvány harmadik hullámának esetszámai azonban ebben a kérdésben akár változást is hozhatnak. 

Amíg az érettségi megszervezése kötelező, addig az arra való iskolai felkészítés csupán lehetőség – utalt arra a nyilatkozó, hogy sok középiskolába felmerült annak lehetősége, sőt több helyen döntés született, hogy tantermi oktatás keretében segítsék a diákokat az érettségire az online oktatás mellett. A járványügyi szabályok megtartása mellett, kiscsoportokban történjen a felkészítés.

A PDSZ szerint hogy a tanárok önkéntessége alapfeltétele az érettségi felkészítésnek, vagyis arra akaratuk ellenére nem kötelezhetőek – érvelt a szakszervezet képviselője.

Gondot jelenthet, főként a vidéki középiskolákban, hogy sok a bejáró, sok a kollégista, akik aligha tudnak részt venni az érettségi felkészítéseken. Az online oktatás miatt ezek a diákok hazaköltöztek, az iskolájukról távol élnek.

A PDSZ nem tett le arról a szándékáról, hogy a két illetékes minisztériumot – EMMI és ITM –, valamint a kormányt meggyőze: soron kívül kellene veszélyeztetettségük miatt oltani a tanárokat, tanítókat és az óvópedagógusokat.

Mint mondani szokás: a remény hal meg utoljára.

B. P. 

(Fotó: Komka Péter/MTI)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: érettségi járvány oktatás oltás pedagógus vakcina veszély
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés