Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 22. 08:10

Háziorvosok a Népszavának: aki kéri, csak annak adják a kínai oltást

A Népszava újságírói több háziorvossal is beszéltek, akik azt mondták a lapnak, hogy nem fogják ajánlani a Sinopharm vakcináját senkinek.

Hirdetés

A héten már olthatnának a kínai vakcinával a háziorvosok, a Népszava által megkérdezett orvosok nem igazán bíznak az oltóanyagban.

Komáromi Zoltán háziorvos például azt mondta, hogy eddig 55 betegnek elküldte a kínai vakcina betegtájékoztatóját, ha elolvasták és kérik, akkor azt hétfőn 17 óráig kell jelezniük, különben nem adja be nekik.

Keszthelyi Gyula, aki Cserépváralján dolgozik háziorvosként, azt mondta a Népszavának, hogy ő „csak a szabályos, az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával” hajlandó oltani. Hozzátette: „A Pfizer-oltásra beküldöm a betegeimet az oltópontra, az egyéb oltások alkalmazásához nem biztonságosak a szakmai körülmények, nem rizikózom a beteg életével”.

A kínai Sinopharm vakcinájával kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy időskori ellenjavallat nincs hozzá, de a 60 év fölöttieknél nincs adat a hatásosságára.

Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne hatásos, csak annyit jelent, hogy ilyen irányú klinikai vizsgálatokról nem áll rendelkezésre elegendő adat.

Ennek ellenére György István, az operatív törzs oltási munkacsoport-vezetője szombaton azt közölte, ezen a héten Sinopharm-vakcinával elkezdik a korcsoporti korlátozás nélkül a krónikus betegeket oltani. 

Ugyanakkor sok háziorvosnak ez is elég, hogy ne vállalja a kockázatot a Sinopharmmal. Már csak azért is, mert az oltás – független szakértők által megírt – alkalmazási leirata még mindig nem jelent meg, hiába kérte ezt a Magyar Orvosi Kamara. Egyelőre csak a Sinopharm termékismertetőjét sikerült lefordítani, és föltenni a magyar gyógyszerhatóság honlapjára, de ez nem minden orvosnak elég.

Kökény Mihály, korábbi egészségügyi miniszter is azt hangsúlyozza a Facebookon, hogy a Sinopharm-vakcina tesztelésekor elsősorban a 18–59 éves népességre koncentráltak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: háziorvos kínai vakcina koronavírus oltás Sinopharm
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés