Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 21. 12:11 Forrás: Szegedi Tükör

Rögvest elbukna, ha kiderülne az igazság – Kutnyik Pál olvasói levele

„Év végén a Szegedi Tükör egyik rendszeres olvasójától kaptam egy többoldalas, realitásokon nyugvó levelet. Az illető hölgy tizenhét oldalon számolt be az orbáni cselekedetekről és azokról az ígéretekről, amelyeket nem tartott be a miniszterelnök.” Olvasói válasz egy olvasó levelére.

Hirdetés
Hirdetés

Tisztelt Asszonyom!

Az utóbbi három évtized közéleti történésein nevelkedett magyar választónak aligha lehet újat mondani a politika erkölcstelenségéről. A regnáló kormány működésével kapcsolatban elmondható: már szinte csak az a megbocsátható bűn, ami kiderül. Szájer Józsefnek nagy valószínűséggel megbocsátotta volna a közösség a kijárási tilalom áthágását, de hogy miért engedte el a kezét a Fidesz, azt csak a kormányfő tudná megmondani egy őszinte pillanatában, de ilyen nem volt az utóbbi tíz évben. Ha a kormányfő nem mikrofonállványokkal csevegne hétről hétre, rögvest kiderülne az igazság, és elbukna. Orbán Viktor híveinek fel van adva a lecke. Csakhogy a miniszterelnök családjának, üzletfeleinek és barátainak vagyonosodása, a korrupciós ügyek sokasága sem ábrándítja ki a támogató tömeget. Hack Péter szerint a rendszerváltás nagy adóssága, hogy nem okozott erkölcsi katarzist az embereknek: a magyar társadalom jelentős része máig nem tett különbséget jó és rossz között. Nem született olyan konszenzus, hogy a rendszerváltást megelőző korszak nemcsak gazdaságilag volt fenntarthatatlan, de politikailag is rossz rendszer volt.

Év végén a Szegedi Tükör egyik rendszeres olvasójától kaptam egy többoldalas, realitásokon nyugvó levelet. Az illető hölgy tizenhét oldalon számolt be az orbáni cselekedetekről és azokról az ígéretekről, amelyeket nem tartott be a miniszterelnök. Elkeserítő és igaz megállapításokról szól a tájékoztatás, amivel – többnyire – magam is egyetértek.

Meglepődve tapasztalta a levélíró, hogy a félreinformált, becsapott szegények, közmunkások – félelmükben és fenyegetettségükben – csak a Fideszre mernek szavazni, különösen a kisebb településeken. A Fidesz-generációhoz tartozók többsége már a családi dinasztiák kiépítésén szorgoskodik, és nem a választók gondjainak megoldásán fáradozik. Különböző, jó hangzású szlogenekkel jönnek: „Nekünk Magyarország az első!; „Senkit sem hagyunk az út szélén!”; „Mindenkit meggyógyítunk!”; „Minden élet számít.” Tele a kormánymédia ilyen és hasonló, közpénzből fedezett hirdetésekkel. Ugyanakkor köztudott: az egészségügy olyan állapotban van, hogy sok olyan beteg hal meg, aki normális körülmények között életben maradhatna.

Nem sorolom tovább a levél panaszáradatát, sokan tapasztalhatták a fentebb leírtakat. Orbán is olyan megjegyzést tett legutóbb az ellenzékre, hogy: „Soros gazda csalódott, sovány lesz a vacsora” – már ami a jogállamiságot illeti. Közben meg a harsányan hirdetett keresztény-konzervatív értékekkel szemben az erkölcstelen ügyeskedést, az élvhajhász, képmutató életvitelt láthatjuk. Joggal várhatná el minden jóérzésű ember, hogy a korrupció háborítja fel legjobban a közvéleményt, hiszen az adófizetők pénzével élnek vissza. Mégis úgy tűnik, hogy egy szexbotrány jobban felkavarja a magyarokat.

Szóval volna itt teendő. Szigorúan kellene például büntetni a megválasztott politikusaink renitenskedéseit. Ide tartozna első helyen a jogállamiság elleni vétek, amit a kormánypárti politikusaink előszeretettel kevernek össze a politikai-ideológiai nézetekkel. Orbán is azzal érvel, hogy a politikai-ideológiai nézetek vitája szubjektív útra tereli az igazságot. Miért nem kérnek fel egy szakembert a jogállamiság definíciójának megfogalmazására?

A politika nem az önkorlátozás, hanem a hatalom maximalizálásának színtere, ezért amíg kockázat nélkül megteheti valaki, hogy visszaéljen bizonyos helyzetekkel, addig meg is fogja tenni (lásd Fidesz). Az ember nem születik bele egy politikai párt közösségébe, mint egy nemzetközösségbe (Kövér László házelnök szerint, ha valaki nem a Fidesz eszméit vallja, pártolja, akkor az nem is lehet a magyar nemzet tagja), hanem az mindenkinek a maga által választott közössége.

Konszenzus kellene a bűn, az erkölcstelenség elítéléséhez. Amíg ez nem történik meg, amíg egy ország népessége két ellentétes (ellenséges!?) táborra szakad, és a regnáló hatalom ellenségként kezeli a kritikusokat, addig bajos egyről a kettőre jutni. És ahol így van, mint Magyarországon, ott nagyon komolyak a bajok.

Kutnyik Pál

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kutnyik Pál olvasói levél Orbán Viktor Szegedi Tükör

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés