Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 21. 10:38 Forrás: Szegedi Tükör

Egy híján száz – Lakner Zoltán jegyzete

A bértámogatások 99 százalékát fizette ki a kormány a cégeknek, összesen 36 milliárd forint értékben – állítja a miniszterelnökségi miniszter. A 99 százalék igazán jól hangzik, majdnem száz, hibahatáron belül vagyunk, lényegében teljes a siker.

Hirdetés

Történt mindez azt követően, hogy a kormány február elején bejelentette: ezentúl előre kifizeti a bértámogatást a vállalkozásoknak, ami azért a válság tizenegyedik hónapjában nem nevezhető gyors reagálásnak. Ami pedig a 36 milliárdot illeti, Mészáros Lőrinc kétszer ekkora összeggel gyarapította a nevén lévő vagyont 2020-ban. Válságévben, amikor más cégek bértámogatásra szorultak.

Az ő hotellánca ez ügyben más megoldást választott: a legfőbb nemzeti tőkés már tavaly májusban kirúgta a munkavállalók felét.

Túl azon, hogy Mészáros Lőrincen bármikor fel tudunk háborodni, sőt van olyan közvélemény-kutatás, amely szerint még a Fidesz-hívek számottevő része is kínosnak tartja a Mészáros Lőrinc nevén futó ügyeket, a példa jelzi a válságkezelés súlypontjait. Azt, hogy nem a megroppant egzisztenciák kisegítése áll a középpontban.

Legújabban a kormány már a gazdaság-újraindítás elindítását reklámozza – elindul az indítás, mit mondjak, a „kígyók kígyóznak” legalább vicces volt –, néhány intézkedését sokadszorra felírva saját, gondosan vezetett sikerlistájára.

Ám az, akinek a vállalkozása nem élte túl az elmúlt hónapokat, most nem fog rá tízmilliós hitelt felvenni. Akinek pedig már rég felmondott a főnöke, mert, mondjuk, nem tudta kivárni a mindeddig utólagos bértámogatást, annak feltehetően nem az a fő gondja mostanában, hogy hány millió forintos lakásfelújításba vágjon bele. Esetében a tizenharmadik havi nyugdíj sem jön szóba – s kérdés, bármikor szóba jön-e majd számára a nyugdíj?

Így lehet megoldani, hogy az ember egyidejűleg több újraindítási programpontban se érezze érintve magát.

A kormány azt is állítja, hogy 2020 decemberében „sokkal többen dolgoztak Magyarországon”, mint egy évvel korábban. A science-fiction határain átsüvítő propaganda-rakéta bizonyára nem azoknál ér célba, akik hónapok óta a legjobb esetben is csak alkalmi munkákból tengődve igyekeznek fenntartani magukat. Ennyiből ennek az állandó dicsekvésnek a politikai értelme is erősen kétséges – de ez legyen a kormány gondja.

Minden más viszont sajnos a mi közös gondunk.

Újraindulni csak az tud, aki talpon marad. Talpon maradni az képes, aki segítséget kap. Segítséget adni pedig annál inkább indokolt lenne, mert nem tudjuk, meddig szorulnak rá oly sokan a segítségre.

Ebből a szempontból egy alapvető körülmény rajtunk – beleértve a kormányt is – kívül áll. Aggasztó, amikor az Európai Bizottság elnöke azzal áll elő, hogy a vakcinák dolgában nem ott tartunk, ahol szeretnénk. Ez sokaknak feltűnt kontinensszerte. Az azonban már hazai hatáskör, vajon a nyugati vakcinák hiányában támadó űrt azzal kell-e kitölteni, hogy a magyar kormányfő nyilvános esküt tesz a kínai oltóanyagra, és nyilvánosan megüzeni a hazai gyógyszerhatóságnak, mit döntsön az orosz és a kínai vakcina felől.

Ha tényleg tömegesen jön majd végre vakcina, akkor élesbe fordul a magyar oltási terv megítélése. A kormány vakcina hiányában nyugodtan dicsekedhet azzal, hány embert tudna beoltani. Holott egyelőre az a helyzet, hogy napi pár ezerre tud csak felpörögni az oltási kapacitás. A hatalmas kormányzati haditerv pedig, úgy látszik, leginkább abból áll, hogy majd a háziorvosok megoldják. Hol négy nap, hol két óra alatt – miközben lejelentik az új eseteket, eldöntik, csatlakoznak-e praxisközösséghez, és a maradék időben más betegségekkel jelentkezőket is ellátnak.

Szerencsére azonban nekik nem kell közben kormányközleményeket írniuk. A győzelmi jelentések megfogalmazásának gondját leveszi vállukról a kormány. Nem csak 99 százalékban.

Lakner Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: jegyzet Lakner Zoltán Szegedi Tükör vélemény járvány koronavírus Mészáros Lőrinc pandémia vakcina védőoltás világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés