Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Ziccer
  • A frissen átadott szegedi Tiszavirág Sportuszodában: Magyarország–Szerbia 10–13 (6–4, 2–2, 1–3, 1–4)
Ziccer 2021. február 20. 16:23 Forrás: Szeged Televízió

A frissen átadott szegedi Tiszavirág Sportuszodában: Magyarország–Szerbia 10–13 (6–4, 2–2, 1–3, 1–4)

Képriport
Legendás párharccal, magyar–szerb vízilabdameccsel próbálták ki az ország egyik legszebb és legmodernebb sportuszodáját a pólósok Szegeden.

Hirdetés

Magyarország–Szerbia 10–13  (6–4, 2–2, 1–3, 1–4)
Vízilabda férfi válogatott felkészülési mérkőzés, Szeged, Tiszavirág Sportuszoda, zárt kapuk mögött. Vezette: Kun Gy., Putnikovics (szerb)
Magyarország: Vogel Soma – Manhercz K. 3, Erdélyi, Sedlmayer, Mezei 1, Zalánki 1, Angyal. Csere: Sánta 1, Pohl, Burián 1, Pásztor M., Gyárfás T. 3, Nagy Ádám. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Szerbia: G. Pijetlovics – Sz. Mitrovics 1, Prlainovics 3, Vucinics 1, D. Pijetlovics 1, Milos Csuk 2, F. Filipovics 1. Csere: B. Mitrovics (kapus), Randjelovics 1, Drasovics 2, Velkics, Dedovics 1, Sz. Rasovics, Szubotics. Szövetségi kapitány: Dejan Szavics
Gól – emberelőnyből: 12/5, ill. 7/3
Gól – ötméteresből: 1/0, ill. 1/1
Kipontozódott: Angyal (25. p.), Drasovics (30. p.)

A két válogatott ezen a héten Szegeden edzőtáborozik, együtt is edzenek. A közös munka egyik csúcspontja volt az uszodanyitó mérkőzés.

Märcz Tamás szövetségi kapitány a mérkőzés előtti interjúban azt mondta, a héten az első szerbek elleni gyakorlás alkalmával az első negyedben meglepte őket az ellenfél. A szerb csapat nagy lendülettel játszott, ezért a kapitány szerette volna, hogy mindjárt a meccs elején felvegye e ritmust a csapata. Fizikálisan is fel kell nőni a szerbekhez, a párharcok megnyerése kulcsfontosságú lehet – mondta. Märcz Tamás szerette volna a hivatalos mérkőzésen is viszontlátni a begyakorolt taktikai elemeket.

A magyar válogatottban debütált a Szegeden játszó Sánta Dániel.

A csapat hiányzói között Nagy Viktort, Vámos Mártont, Hárai Balázst és Varga Dánielt mindenképp meg kell említeni.

1. negyed

Az első néhány másodpercben Mezei harcolt ki kiállítást, az emberelőnyből Sedlmayer Tamás lőtt a Pijetlovicsba. A szerbek viszont betaláltak az első támadásukból: a középre tett labdát Randjelovics húzta a kapuba, 0–1. Jöhettek a mieink.

Angyal–Zalánki–Angyal passzok után utóbbi beemelte Mezeinek centerbe, aki gyönyörű gólt lőtt, ez volt az első hivatalos gól a Tiszavirág Sportuszodában!

Csere, a Szegedi Vízilabda Egylet játékosa, Sánta Dániel a medencében. Elvették a bírók a szerbektől a labdát. Kissé már zavarba ejtően magyarázták a mérkőzés előtt a szakértők, hogy Sánta joggal válogatott, megdolgozott érte.

Aki csak egy kicsit is kételkedett, annak bizonyított Sánta Dániel: Manhercz passzát húzta kapura, miután kiszabadult a védő szorításából, tanári centergól, 2–1.

Pohlt küldték ki a mieinktől két percre. Drasovics lőtte be az emberelőnyt, 2–2. A túloldalon a nagy klasszis Filipovicsot küldték ki a bírók. Manhercz Krisztián hatalmas lövése a keresztlécről vágódott a képzeletbeli gólvonal mögé, óriási gól, 3–2.

Vogel Soma védett magabiztosan, de Nagy Ádám szabálytalankodott, jöhettek megint a szerbek, ráadásul négyméteressel. Az Vasasban játszó Randjelovics belőtte, 3–3. A következő támadást elrontottuk, de a szerbek is hibáztak, Burján szerzett labdát. Kiállítottak egy szerbet visszaúszás közben, Gyárfás Tamást meg nem vették komolyan, viszonylag zavartalanul lőhetett gólt, 4–3. Vogel szerezte meg a labdát, jól védekeztünk. Pásztortól viszont elpattant, jöhettek a szerbek, sőt, meg is úsztak, de Vogelbe lőtt a szerb játékos! Mezeiről állítottak ki, Gyárfás megint értékesítette az emberelőnyt, 5–3. Jó százalékkal lőttünk ekkor.

Drasovics vágta kapufára a labdát, Angyalt viszont kiállították, az emberelőnyben Filipovics lövését Pásztor blokkolta, miénk lett a labda. Pásztor ejtése mellé ment a túloldalon, pár másodperc volt már csak a támadóidőből. Dedovics kapott szép, hosszú passzt, a labda szinte megszáradt a levegőben, gyönyörűen vette át, bevágta, 5–4. Burján az alapvonal közelében kapott labdát, amit éles szögből felvarrt a jobb fölsőbe, mestermunka volt. Az első negyed végén 6–4-re vezettek a mieink kiváló játékkal, amivel a szerbek nem nagyon tudtak mit kezdeni.

2. negyed

Zalánki-góllal nyitották a csapatok a játékrészt, kintről talált be a magyar balkezes, nem vették komolyan, talán majd legközelebb, 7–4. A túloldalon Filipovics vágta az oldalhálóba a labdát. Manhercz lövése halt el a blokkban, nem lehetett betenni a centernek. Filipovics zúdította a kapufára újabb próbálkozását. Pijetlovics szabálytalankodott centerben, jöhettünk. Zalánki passzát elhalászták a szerbek, de a megúszás nem sikerült. Manherczre fújtak támadót. Filipovics most már betalált, 7–5. Nem volt jó a védekezés, a blokkoló kéz mellett el tudta lőni a labdát a szerb klasszis.

Kiállítás a szerbeknél, az emberelőnyt Gyárfás gyönyörűen bevágta a hosszú fölsőbe, 8–5. Vogel Soma védte Szubotics lövését. A túloldalon Erdélyi lövését védte Gojko Pijetlovics. Angyal kezéről lopták le a labdát, a szerb támadás végén Vogel védett egy feje fölé lőtt labdát. Csuk lőtt tanári gólt, kicsit ejtette, de erő is volt benne, érdekes gól volt, szép csuklómozdulattal, 8–6.

Zalánki kezéből csúszott ki a laszti, indulhattak a szerbek. Vogel jól jött ki a kapuból, megszerezte a labdát, de a felúszásnál ránkfújtak a bírók, megint a vendégek jöttek. A szabaddobás utáni támadás során Angyalt kiállították, de a szerbek kapufára lőtték a helyzetet, majd Vogel védett egy nagyot. Újabb kiállítást fújtak nálunk, szerb időkérés jött. Érvénytelen gólt lőttek a vendégek, két méteren belül volt a szerb játékos, amikor kipattant a labda a kapusról. A támadásunk megint nem sikerült, de Pásztor szépen szerelt. Erdélyi bombázta a kapufára, megúsztak a szerbek, de Manhercz lehalászta a passzt a levegőből. 8–6 volt a negyed végén.

Gyönyörű lett a Tiszavirág (további képek ide vagy a nyitóképre kattintva nézhetők; fotók: Iványi Aurél)

3. negyed

Mitrovicsot küldték ki a bírók, Sánta fejét akarta letépni. Burján vágta a kapusba. Kár volt érte. Vogel védett megint egy hatalmasat, de jött a kiállítás, Pásztort küldték ki. Vogel tolta kapufára az újabb szerb próbálkozást, maradt a szerbeknél a labda. Még egy kiállítást kaptak. A nagy öreg, Dusko Pijetlovics lőtte be fél méterről a szélről jövő passzt, 8–7. Jó régen lőttünk már gólt.

Burján adott rossz passzt Erdélyinek, aki megmentette, nálunk maradt a játékszer. Kiküldték Rangyelovicsot. Manhercz lőtt gólt Filipovicsról, ez szép volt, 9–7! Dedovics lőtte el a szabaddobást, jó volt a blokk, és amúgy is 5 méteren belül volt, tehát, ha bemegy sem érvényes. Viszont elrontottuk a támadást, nem zavarta ez Prlainovicsot, aki még a gyenge passz ellenére is bevágta, 9–8. Nagy Ádám lőtt kapufát.

Csuk vágta főlé Filipovics százforintos passzát. Manherczet tüntették el, kiállításért. Szépen játszottuk ki, de Sánta centerből nem tudta belőni sajnos. Nagy helyzet volt. A szerbek sem találtak be, a kapufáról lepattanó labdát hiába pöckölték a kapuba, szabálytalanságot fújtak a bírók. Nagyon jól védekeztek a vendégek, egészen szorosra jöttek ki, meg is szerezték a labdát. Pásztort állították ki. Filipovics lőtte kapufára, mázlink volt. Angyal tette föl a labdát a centerben Mezeinek, aki csak épphogy kapura tudta tenni, erőtlenül. Vogel védett megint hatalmasat. Fejjel. Mezeinek megint nem volt jó egy centerpassz. Ez lehetett volna a feltolt védekezés ellenszere, csak sokkal pontosabban kellett volna bejátszani a labdákat. Vogel jött ki a kapuból, de elmérte, ahogy a védőnk is, Mitrovics meg ott volt, köszönte, belőtte, 9–9.

4. negyed

A negyedik negyedet Csuk góljával kezdték a csapatok, 9–10 Szerbiának. Lemaradtunk Csukról, Sánta és Pásztor együtt hozták össze. Gyárfás lövését blokkolták. Mezeinél halt el a támadásunk, lehetett volna fújni. Elrontották a szerbek, blokkoltuk a lövésüket, Mezei kapott egy jó passzt végre centerben, de elrúgta magától a védőt, jöhettek a vendégek.

Zalánki blokkolt csodálatosan. Jól jött ki jól a szerb kapus, a támadást góllal fejezték be a szerbek, 9–11. Kiállítás a vendégeknél, az előnyt Manhercz lőtte rá, de védett a kapus, ugyanakkor a kipattanóra mozduló Sántát visszahúzták, négyméteres. Manhercz a kapufára lőtte.

Csuk adott tanári labdát Drasovicsnak, aki nem hibázott közelről, 9–12. Egy gólt lőttünk a második félidőben 12 perc alatt. Kiállítást fújtak a szerbeknél, de Pásztor fölé lőtte. Vucsinics szerezte a vendégek 13. gólját, 9–13. Elrontottuk a harmadik emberelőnyt is zsinórban. Manhercz szerzett labdát, és félpályáról üres kapuba lőtte, 10–13, de sok örömünk ebben már nem volt.

Nagyon meglepték a szerbek a magyar válogatottat a második félidei szoros védekezéssel, jól mutatja ezt, hogy mindössze 2 gólt tudtunk lőni a harmadik és negyedik negyedben. És bár a védekezésünk nem volt rossz, a vendégek szereztek 7 gólt a második félidőben, amivel kényelmesen meg is nyerték a vízilabdaklasszikust.

„Azt gondolom, hogy nagyon jó mérkőzés volt, aki nézte, szerintem nem csalódott. Szakmailag is lehet mire használni ezt a mérkőzést, beleállt mind a két csapat keményen. Nagyon örülök annak, hogy jól kezdtünk, amitől mindig lehet tartani a szerb csapat ellen, hogy nagyon nagy sebességet diktál, azt sikerült megfordítani, és talán egy picit jobban játszottunk. Nem véletlenül vezettünk az elején, nagyon jól használtuk ki a lehetőségeinket. Megint egy picit összeomlottunk a végén, ebben kell majd előrelépni. Fizikailag, úgy érzem, hogy bedaráltak minket a végére. Vannak még tartalékaink, akik nem voltak itt. Nem mintha nem lennék elégedett azokkal a játékosokkal, akik ma a vízben voltak, mert azt gondolom, hogy jól teljesítettek. Kicsit súlyban, erőben fölénk nőttek a szerbek, igyekeztünk ezt mozgással kompenzálni. Kell ebből tanulni, látjuk, hogy mi az a szint, amit a szerbek teljesítenek. Szerettem volna természetesen nyerni, egy picit több koncentrációval ez meg lehetett volna, de legalábbis sokkal közelebb lehetett volna a két csapat. Szerettük volna, hogy minél több csapat kerettagja itt lehessen, akik a peremén voltak a válogatottnak, azokról tapasztalatokat szerezzünk, hogy tudjuk őket használni, szükség esetén bevetni őket” – értékelte a találkozót az M4 Sportnak Märcz Tamás szövetségi kapitány.

Minden követelménynek megfelel a Tiszavirág

A 16 milliárd forintból épült Tiszavirág sportuszodában az 50 méteres medence mellett még két nagyobb, egy 25 és egy 20 méteres medence található. A létesítmény mindenben megfelel a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) követelményeinek, de úgy tervezik működtetni a Tiszavirágot, hogy az a versenysporton kívül egyszerre szolgálja az óvodások és iskolások úszásoktatását, valamint a lakossági igényeket is. Sportolói konditerem, konferenciaterem, egyesületi irodák, gyerekmegőrző, tanulószoba és üzlethelyiségek is találhatók az új épületben.

Botka László polgármester korábban azt mondta, a Tiszavirág a járványügyi korlátozások feloldásának már a másnapján megnyílik a nagyközönségnek is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: megnyitó Tiszavirág Sportuszoda válogatott vízilabda
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés