Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 20. 11:27

KOVIDők – Merkely Béla: akár százezren is küzdhetnek poszt-covid szindrómával Magyarországon

A Kovidők szegedi csapata ezúttal is a koronavírus-járványról beszélgetett, most Jakab Ferenc virológust, Merkely Béla kardiológust és Szekanecz Zoltán immunológust kérdezték. A szakértők egyetértettek abban, hogy önálló szindróma a poszt-covid betegség.

Hirdetés

Ezúttal is kérdések és viszontválaszok rendszerében zajlott a beszélgetés, a beszélgetést Kintses Bálint és Horváth Péter szegedi biológusok moderálták.

Az elmúlt egy év tapasztalatai alapján mekkora és milyen kockázatokat jelent a vírusfertőzés az elhúzódó covid-megbetegedés miatt?

Jakab Ferenc virológus: Nagyon sok szövődmény marad vissza, ezeknek a gyakorisága 30–40, sőt akár 50 százalékos eséllyel is kialakulhat szövődmény. Jakab Ferenc arról számolt be, hogy az ismerősei között is van olyan, aki hetekkel, hónapokkal később is fáradékony, kevésbé terhelhető és szövődményekkel küzd. Hozzátette: a koronavírus az akut és a szövődményes fázisban is súlyosabb az influenzánál.

Merkely Béla kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora: egész szervezetet érintő kiszámíthatatlan lefolyású megbetegedésként írta le az új koronavírust. Azt emelte ki, hogy nagyon sok a bizonytalanság, még egy harminc éves betegnél sem lehet tudni, hogy mekkora az esélye annak, hogy lélegeztetőgépre kerül vagy esetleg meghal. 

A számok azt mutatják, hogy az összes beteg 3,6 százaléka meghal 5–6 százalékuk lélegeztetőgépre kerül, ugyanakkor ezek az adatok a regisztrált betegek esetében igazak. A teljes betegszám a regisztráltak 6–7-szerese lehet, így viszont a halálozási arány 0,3–0,4 százalék, de ez is 3–4-szer több, mint az influenza esetében.

Igaz az, hogy az összes haláleset 85 százaléka 65 év fölötti embert érint, 15 százalék a 65 év alatti.

Ha nem tartanánk be a védekezésre vonatkozó intézkedéseket, akkor akár a lakosság 80–100 százaléka is megfertőződhet, magyarán a teljes lakosság is elkaphatná a vírust. „Egyedüli megoldás az, ha beoltatjuk magunkat” – tette hozzá.

A szövődményekről azt mondta, a betegeik fele poszt-covidos, tehát küzd valamiféle szövődménnyel.

Szekanecz Zoltán immunológus: mindig azt nézi, hogy mennyien vannak lélegeztetőgépen, hiszen a gépen lévők 80 százaléka meghal. Nagyon fontosnak tartja az oltást, de ha valaki megbetegszik, mindent meg kell tenni, hogy a harmadik, nagyon súlyos fázisba ne kerüljön. Ebben a szakaszban súlyos oxigénellátási gondok, súlyos tüdőgyulladás lép föl, és véralvadás fokozódása és a gyulladás miatt kezdenek tönkremenni a szervek.

Szekanecz Zoltán szerint akkor mondhatjuk, hogy valamit jól csinálunk az ellátórendszerben, ha száz alá csökken a lélegeztetőgépen lévők száma.

A poszt-covid megbetegedéseket sokan már önálló kórképnek tartják, amiben immunológiai, gyulladásos és véralvadási faktorok vannak, a szíven kívül a vese és akár az idegrendszer is tönkre mehet.

Az új koronavírusnak két hét alatt véget kell érnie, ha három hétnél tovább elhúzódnak a tünetek, akkor azt már poszt-covid stádiumnak hívjuk. A kettő együtt long-covid, azaz hosszú-covid, ami hetekig, hónapokig eltarthat.

Szekanecz szerint azok kerülnek poszt-covid állapotba, akiket nem megfelelően kezelnek, erősebb volt a gyulladás a szervezetükben, vagy nagyobb vírusterhelést kaptak. A tünetek között szerepel az elhúzódó betegség mellett az éjszakai álmatlanság, delírium is.

Viszontválaszok:

Merkely Béla: amikor a poszt-covid betegségbe átmegy a koronavírus okozta megbetegedés, akkor már nem nagyon van különbség a fiatalok és idősebbek között. Mivel a fiatalabbak nem veszik elég komolyan a betegséget, közülük sokaknál elhúzódik, és megjelenik a poszt-covid. Szerinte százezres nagyságrendben lehetnek poszt-covidos betegek Magyarországon.

Szekanecz Zoltán azt hangsúlyozta, mindig azt hisszük, hogy az új koronavírus csak az idősekre veszélyes, ez nem igaz, a fiatalok is belehalhatnak.

Mennyire biztonságosak az oltások? Az elölt vírust tartalmazó vakcinák is jók?

Jakab Ferenc: az a jó vakcina, ami elérhető, véd és megbízható. Minden vakcina jobb, mint megbetegedni, kórházba kerülni és esetleg belehalni. Jakab arra hívta föl a figyelmet, hogy 70 vakcina van klinikai vizsgálati fázisban, ebből 20 oltás van a harmadik fázisban, de van 89 oltás, ami az első klinikai fási előtti szakaszban van.

„Vakcinadömping van.”

A 12 vezető vakcina közül 4 kínai, ezek közül 3 tartalmaz elölt egész vírust. „Kína nagyon jó az inaktivált egész vírust tartalmazó vakcinák előállításában és gyártásában. Ettől még ez a vakcina nem rossz”

– tette hozzá Jakab Ferenc, aki azt is elmondta, egyelőre nem tudni, hogy az mRNS-vakcinák miként tudják felvenni a harcot a mutáns vírusokkal. 

„Nem tartom kizártnak, hogy egyébként egy inaktivált, egész vírust tartalmazó vakcina, ami több felszíni struktúrát, több felszíni fehérjét is tartalmaz, az nem adjon egy erős, vagy akár még egy erősebb védettséget.”

Jakab Ferenc szerint a biztonsággal beadható vakcinák közül mindegyik jó. Úgy véli, nem kell tartani a kínai vakcinától sem.

Merkely Béla: az oltás olyan, mint a magyar foci, mindenki ért hozzá, miközben nem igazán ismerik az emberek az oltások működését. A Semmelweis Egyetemen valamennyi orvos beoltatta magát, aki 3 hónapon belül nem esett át a betegségen. Az ápolóknál, szakdolgozóknál, asszisztenseknél 92,6 százalék az arány. Merkely szerint nem véletlen, hogy 3 beteg dolgozó van, közülük 2 nem vette föl az oltást, 1 pedig az oltás előtt lett beteg.

Szerinte az inaktivált vírust tartalmazó vakcinával van a legtöbb tapasztalatunk. Ő nem hangsúlyozná a kort az oltásnál, az idősebbeknek csupán csak gyengébb az immunrendszerük.

Szekanecz Zoltán szerint félreértés, hogy az első generációs vagyis az elölt vírusos oltások autoimmun betegséget okoznának. Szerinte 1 millióból egy vagy két embernél jelenik meg az autoimmunitást, de azt az alumínium-hidroxid okozza, és nem az új koronavírus kapcsán tették ezt a felfedezést, hanem az elmúlt 100 év vakcinázása kapcsán.

Viszontválaszok:

Jakab Ferenc megjegyezte, nem volt idő például a várandósokon tesztelni a vakcinákat, ezért nem kaphatják meg, de ez nem jelenit azt, hogy veszélyes lenne az oltás rájuk, vagy ne lenne hatékony.

Merkely Béla annyit tett hozzá: nem igaz, hogy az immunitást akkor lehet a legjobban megszerezni, ha valaki átesett a betegségen. Egyrészt ez sokkal veszélyesebb, mint az oltás, és a védettség is kisebb. Az oltottaknál nagyjából százszoros a védettség. Szerinte a várandósok sokkal rosszabbul járnak, hogy nem kaphatják meg az oltást.

Szekanecz Zoltán arra hívta föl a figyelmet, hogy az immungátlókat szedőkben is lesz védettség oltás után, csak a védettség lesz kisebb.

Érdemes végignézni a teljes beszélgetést a Kovidők Facebook-oldalán, vagy itt:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány járványkezelés koronavírus Merkely Béla KOVIDők Jakab Ferenc Szekanecz Zoltán
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés