Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Ziccer
  • Válogatott pólómérkőzéssel avatják szombaton a Tiszavirág uszodát – zártkapuk mellett a tévé közvetíti
Ziccer 2021. február 19. 12:52

Válogatott pólómérkőzéssel avatják szombaton a Tiszavirág uszodát – zártkapuk mellett a tévé közvetíti

A magyar-szerb férfi vízilabda mérkőzések közel akkora hagyományra tekintenek vissza, mint a magyar-osztrák labdarúgó mérkőzések. Szinte nincs világverseny, amely ez a két csapat ne találkozott volna egymással. Szombaton magyar és a szerb válogatott avatja az új Tiszavirág uszodát.

Hirdetés

Keresve sem lehetett volna jobb ellenfelet találni Szerbiánál ahhoz, hogy méltóképpen avassák fel az elmúlt hetekben átadott új szegedi sportlétesítményt, a Tiszavirág uszodát. A 15 órakor kezdődő mérkőzést az M4 Sport szombaton 14.30-tól közvetíti élőben. Az esemény – ezt talán mondani sem kell – a pandémiahelyzet miatt zártkapus.

Az új uszoda átadása a koronavírus-járvány miatt szűk körű volt két és fél hete, és ennek kapcsán nem véletlenül mondta Botka László polgármester: az évtizedek óta várt esemény avatását egészen másként képzelték. A világjárványt, mint annyi más tervet, ezt is átírta.

Vári Attilával, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökével és Molnár Tamás alelnökkel február 2-án közösen jelentette be Botka László, hogy február 20-án a Magyarország-Szerbia mérkőzéssel avatják az uszodát.

Az ellenfélválasztás többszörösen sem véletlen. Nyilvánvaló, hogy ilyen eseményre a világ egyik legjobb csapatát kell és szabad meghívni Szegedre. A két ország közötti válogatott mérkőzések hagyományai is azt erősítik, hogy Szerbia megfelelő partner a gálamérkőzésre.

A választás sportszakmailag sem véletlen, mert az olimpiai kvalifikációban erősorrend alapján a második kalapba került Magyarország és Szerbia is, ami azt jelenti, hogy a két válogatottnak nem kell egymással megmérkőznie ahhoz, hogy biztosítsák a maguk számára a tokiói repülőjegyet.

Ha visszatekintünk az elmúlt húsz évben rendezett olimpiákra, akkor világossá válik, hogy e két csapat szinte mindig sorsdöntő csatákat vívott egymással. Nem véletlenül, mert a világ legszűkebb élvonalához tartozott és tartozik a két ország férfi pólócsapata.

A 2004-es olimpia győztes csapata

A 2000-ben Sydney-ben rendezett olimpián egy selejtezőcsoportba kerültek magyarok Jugoszláviával és Horvátországgal, és csak a két csapat mögött jutottak be rájátszásos szakaszba, úgy, hogy jugoszlávoktól 10–9-re, a horvátoktól 8–7-re kapott ki a magyar csapat. (A szomszédos ország neve az elmúlt húsz évben többször változott.)

A folytatás azonban már hibátlan volt, mert előbb az olaszokat vertük meg, majd újból Jugoszlávia követezett, ám ekkor már 8–7-re a Kemény Dénes szövetségi kapitány vezette válogatott győzött, amely a döntőben kiütéses győzelmet aratott Oroszország ellen. Az eredmény 13–6 lett.

Ez lett az arany korszak kezdete a férfi pólósok számára, mert 2004-ben Athénben ismét olimpiai bajnok lett a férfi csapat, úgy hogy az akkor már Szerbia-Montenegró néven szereplő csapatot a csoportkörben 7–5-re, majd a olimpiai döntőben 8–7-re győzte el az mások mellett Benedek Tiborral és Kásás Tamással felálló válogatott.

És itt sem volt megállás, mert két olimpiai arany után 2008-ban Pekingben is címvédésre készültek a Kemény-fiúk. A bravúr sikerült, de ehhez az is kellett, hogy két alkalommal csapjuk össze Szerbia-Montenegró csapatával. A csoportkörben 10–10 döntetlen született, a döntőbe jutásért az olaszokat vertük 14–10-re, és a döntőben újra déli szomszédaink vártak ránk. A döntőt 6–4-re a magyar válogatott nyerte.

A pekingi aranyos fiúk

Három egymást követő olimpiai arany után némileg soványabb esztendők következtek. 2012-ben Londonban Szerbia és Montenegró már külön csapattal indult, mindkettőtől kikaptunk a csoportmérkőzéseken. A szerbektől 14–10-re, Montenegrótól 11–10-re. Majd a negyeddöntő sem alakult jól, itt az olaszok bizonyultak jobbnak nálunk (11–9)

A Rióban rendezett 2016-os olimpián a magyar csapat a csoportkörben 13–13-at játszott Szerbiával, csoportelsőként jutott tovább, ám a rájátszásban Montenegróval kellett megküzdeni. A rendes játékidőben 9–9-es döntetlenre álltak a csapatok. A büntetőpárbaj a magyarok 2–4-re elvesztették.

A tokiói olimpiát tavaly a járványhelyzet miatt nem lehetett megrendezni, amelyet a dolgok mai állása szerint ebben az évben pótolnak. A 2017-ben Budapesten világbajnoki ezüstérmet szerző, majd 2020-ban szintén Budapesten Európa-bajnoki aranyérmet szerző magyar válogatott jó esélyekkel várhatja az olimpiát.

Igaz, ehhez előbb a belépő-kártyát kell megszereznie a magyar férfi vízilabda válogatottnak. A felkészülés része a szombati szegedi uszodaavató mérkőzés, amelyet a tévén keresztül követhetnek nyomon az érdeklődők.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: avatás Tiszavirág Sportuszoda válogatott vízilabda
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés