Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 19. 11:42

Kettest kapott Orbán Viktor járványkezelésből egy friss felmérésen

A kormányzati intézkedések megítélése nagyban függ a válaszadók párthovatartozásától, de a közvélemény-kutatás eredményei alapján a magyarok összességében elégedetlenek a járvány kezelésével.

Hirdetés

Az IDEA Intézet készített reprezentatív közvéleménykutatást az Orbán-kormány koronavírussal kapcsolatos intézkedéseinek társadalmi megítéléséről. A kutatás adatait 2021. január 22 – január 26. között vették fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A 2000 fős minta hibahatára tájékoztatásuk szerint legfeljebb ±2,2 százalékpont.

Összességében a kormány válságkezelését a választókorú népesség stabil kettesre értékelte (2,4 átlagpont).

38 százalékuk egyes, 17 százalékuk pedig kettes érdemjegyet adott a Fidesz intézkedéseire. Az eredmények alapján a kormány és az ellenzék támogatóinak véleménye nagyban különbözik egymástól. A Fidesz-KDNP szavazóinak 77 százaléka elégedett az intézkedésekkel (négyest, vagy ötöst adott), míg az ellenzékiek 88 százaléka nagyon elégedetlen (egyesre, vagy kettesre értékelte a járványkezelést).

A jövő évi választások szempontjából az is fontos lehet, hogyan vélekednek azok a válaszadók, akik nem tudták, vagy nem akarták megmondani, melyik pártot támogatják. Ők szintén negatívan értékelték a kormány teljesítményét:

60 százalékuk egyest, vagy kettest adott, és csak 4 százalékuk gondolta úgy, hogy jelest érdemelnek Orbán Viktor intézkedései.

A felmérés résztvevőit részletesen is kikérdezték a különböző területeken hozott járványkezelő döntésekről. Ezek közül legalacsonyabbra a kormány által biztosított szociális támogatásokat és az önkormányzatokkal való együttműködést értékelték – 2,2 volt az átlag mindkét területen. A felmérésből az is kiderült, hogy a tavaszi járványkezeléssel egy picit kevésbé voltak elégedetlenek az emberek, ott 2,5-ös átlagot ért el a kormányzat.

Ezek az eredmények sok hasonlóságot mutatnak egy február elején, a szegediek körében végzett közvélemény-kutatás következtetéseivel: akkor a város lakóinak közel 60 százaléka volt elégedetlen a kormány döntéseivel.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ellenzék felmérés járványkezelés kormány koronavírus közvélemény-kutatás önkormányzatiság Orbán Viktor szociális támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés