Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 19. 10:52

A politikai kudarcról – Ceglédi Zoltán jegyzete

Azt szeretném, ha időben tisztáznánk, mi a siker és a kudarc, és mit kezdjünk velük. Erről még sokat fogok írni.

Hirdetés

Megboldogult apai nagyapám, akire többsoron fogok még hivatkozni írásaimban, mint afféle elrettentő példa, egyszer szórakozottságában mellényúlt, és a halászlébe marhahúsleveskockát dobott. Szerencsére nélkülünk zajlott az eset, nem egy közös családi ebédre szánt halászlét kellett volna kiönteni, vagy épp feltálalni elénk, hogy már a tányérban érjen a csúfság. Ott se voltunk. De akkor honnan tudtuk, hogy megtörtént?

Onnan, hogy elmesélte. Büszkén!

Hogy „Zoli, te ilyen jót még nem ettél”! Itt a Zoli az apámat jelenti, de egyébként én sem ettem még ilyen „jót”. És onnantól lehetett aggódni, hogy legközelebb már nem véletlenül teszi bele, hanem dafke vagy hülyeségből. Mindezt pedig tényleg nem pusztán azért citáltam ide, hogy a családi történeteimmel traktáljam a nagyérdeműt. Arra majd csinálok márciusban külön Patreont. Hanem egyfelől szeretettem volna végre értő hallgatóságot egy olyan történethez, amelynél minden rendes halászlérajongónak, és a szegediek ilyenek, fel kell szisszennie, hogy ne már, marhahúsleveskocka a halászlében! Másfelől viszont szeretném három fontos szabályra felhívni a figyelmet, amelyek politikai kudarc esetén alkalmazandók.

1) NE AKARJUK SIKERNEK ELADNI A KUDARCOT!

A hamis sikerpropaganda a leghosszabb és legnyomorultabb út, ami a sikertelenséget követheti. Hogy érthető legyek, és ezt húzzuk alá pirossal, zölddel, égszínkékkel: ha jövőre Orbán Viktor nem 133, hanem „csak” 103 képviselővel folytatja a kormányzást, az nem siker az ellenzék számára. Ha ő marad a kormány élén, ha az ő képviselői hozzák a törvényeket a Parlamentben, az óriási kudarca az összefogásnak. Ezt még sokszor el fogom mondani a következő egy évben. Rosszabbat pedig nem is tehetnek, mint hogy a vereséget győzelemnek adják el, és így megismétlik 2026-ban is. Mintha a nagyapám készakarva beledobta volna a kockát legközelebb is. Ilyen jól még nem vesztettünk! Épp csak, pont, alig-de-mégis ehetetlen!

2) NE TÁLALJUK FEL A KUDARCOT ESZI-NEM ESZI ALAPON SEM!

Ez is nagyon dühítő tud lenni. Tudja, hogy rossz, én is tudom, de leteszi az asztalra. Aki éhes, megeszi, gondolja. Ha le akarod váltani a Fideszt, akkor bárki és bármi jó lesz neked helyette, gondolja. Ha valamiért Orbán Viktor ragaszkodott az ellenzéki közös lista kierőszakolásához, az pont ez az effekt. Hogy ne lehessen válogatni. Ha belepottyan egy leveskocka, onnantól hiába tiszai a ponty, makói a hagyma, bezdáni a paprika, a lé, az egyben lesz rossz. Ne zsaroljunk, ne éljünk vissza a helyzetünkkel. Ne mondjuk, hogy akkor is kanalazz a közös bográcsból, ha nem álltunk elő adótáblával, egészségügyi reformmal, oktatáspolitikával, ha az egész csak egy zavaros lé. Csupa, bele nem illő dologgal.

3) ÖNTSÜK KI RÖGTÖN!

A nyilvánvaló kudarc adott tevékenység beszüntetését kéne eredményezze. Ha kiderült, hogy rossz kocka ment a lébe, az menthetetlen. Ebben ma a Fidesz sokkal ügyesebb, és most a hatalomtechnikai részről beszélek – amint menthetetlen lesz az ügy, már löttyinti is ki. Ezért dobta az olimpiai pályázatot meg a vasárnapi boltzárat azonnal, amint ezekről élesbe fordult egy népszavazás lehetősége. Ezért van Mengyi Roland börtönben, és Szájer József bárhol, de nem a Fideszben. Az ellenzék meg gyakran csak kavarja, kavarja, ő is érzi, hogy nem stimmel az illat, látja a rossz csomagolást, meg is kóstolta a rotyogó miazmát – de tartogatja. Öntse ki, és főzzön mást! Legyen már világos: az az „ellenzéki”, aki a Fidesszel együtt lop, nem fogja leváltani a Fideszt. Még a következő országgyűlési választás előtt, időben kéne lépni. Erre szolgálhat, ha valamire, az előválasztás.

A következő hónapokat az ellenzék a 2022-es ajánlata kidolgozásával és bemutatásával fogja tölteni. Nemrég érdeklődtem arról, hogy a csodafegyvernek szánt előválasztás szabályairól miért nem lehet tudni még semmit, azóta sem lettünk okosabbak.

Most megpróbálok jönni arról, hogy mire lenne jó ez az időszak; pár hét múlva pedig, előre szólok, a közös programról fogok érdeklődni. Nem csesztetésből, hanem mert a halászlé a kedvenc ételem, és ne rontsák már el. Megint.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán ellenzék ellenzéki összefogás jegyzet választás 2022 vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés