Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A nehézfém-szennyezés nem éri el Szegedet – nem fenyegeti ökológiai katasztrófa a Tiszát
Szegeden 2021. február 18. 15:22

A nehézfém-szennyezés nem éri el Szegedet – nem fenyegeti ökológiai katasztrófa a Tiszát

Összeszorult gyomorral olvashattuk szerdán a hírt, hogy nehézfém-szennyezés úszik le a Tisza egyik jelentős mellékfolyóján, a Szamoson. Egy romániai bányameddőből került a szennyeződés a folyóban, amely nem eléri Szegedet. Gond csak Tiszalökig lehet.

Hirdetés

Szegedi szempontból kedvező, hogy a Szamos Gergelyiugornyánál (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti része) lép be az ország területére, így ez a torkolat innen több száz kilométerre található. A cianidot nem tartalmazó szennyeződésről az Országos Vízügyi Főigazgatóságot (OVF) adott ki részletes közleményt.

Ebből kiderül, hogy a vízügyi szakemberek azzal számolnak: a szennyezés a Szamosból a Tiszán Vásárosnaményba feltehetően ma kora délután, míg Tokajba, illetve Tiszalökre február 20-án szombaton érkezik. 

Az előrejelzés szerint, hogy a Bodrog magas vízhozama miatt a hígulás mértéke Tiszalöknél már olyan mértékű lesz, hogy a szennyezés megszűnik, az ártalmas komponensek mennyisége a határértékek alá süllyed.

A sajtóközleményben olvasható, hogy csütörtökön hajnali 1 órakor ért magyar területre Romániából a Szamoson érkező nehézfém-szennyezés. A vízügy a zsilipek és csatornák lezárásával, a csóva útjának állandó követésével, a vízminta-eredmények folyamatos elemzése alapján gondoskodnak arról, hogy a szennyeződést a mederben tartsák, az a lehető legkisebb mértékben juthasson élő szervezetbe. 

A helyzet komolyságát mutatja, hogy az OVF főigazgatója a védekezési munkálatok összehangolására és vezetésére elrendelte az Országos Műszaki Irányító Törzs működtetését. 

A Szamos folyón Csengernél vett első vízminta-eredmények azt mutatják, hogy a szennyezés cianidot nem, ugyanakkor több nehézfémet – nikkelt, cinket, krómot, rezet – is emelkedett koncentrációban tartalmaz.

A Szamoson és a Tiszán a mintavételezés folyamatos, nyomon követik a szennyezéscsóva hosszát és levonulását, elemezik a sebességét, valamint a hígulását a Tisza- és Bodrog-befolyásoknál, a laboratóriumi eredmények segítségével pedig ellenőrzik a környezetterhelés mértékét.

Korábban beszámoltunk róla, hogy szerdán kora délután a Nemzetközi Riasztó Rendszeren (PIAC) keresztül a román fél arról értesítette az Országos Vízügyi Főigazgatóságot (OVF) arról, hogy Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost. 

Ekkor még keveset tudtunk a szennyezés mértékéről és összetevőiről. A helyzet azóta lényegesen megnyugtatóbbnak tűnik.

B. P.

(Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bányameddő környezetszennyezés nehézfém nehézfémszennyezés Románia szennyezés Tisza
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés