Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Mi történt ma itt? Semmi! – Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere az önkormányzatok és a kormány közötti tárgyalásokról
Túl a városon 2021. február 18. 13:24 Forrás: Magyar Hang

Mi történt ma itt? Semmi! – Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere az önkormányzatok és a kormány közötti tárgyalásokról

Huszonhárom közepes nagyságú hazai város polgármestere egyeztetett a kormány képviselőjével arról, hogyan kompenzálja az állami költségvetés a járvány miatti elvonásokat a településeknek. Egyelőre sehogy.

Hirdetés

Óriási reményekkel, ám még ennél is nagyobb csalódottsággal távozott annak a huszonhárom hazai városnak a legtöbb polgármestere, akiket Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget irányító miniszter hívott meg a szerdai egyeztetésére. A találkozóra a 25 ezer főnél népesebb hazai városok polgármestereit hívták meg, olyan önkormányzatokat, amelyek nem fővárosi kerületek, és nem is megyei jogú városok.

A találkozó különlegessége, hogy a kormány jelezte: pénzügyi segítséget nyújt a 25 ezer főnél kisebb településeknek, és külön tárgyal a megyei jogú városokkal. A két kategória közé szorult városok pénzügyi gondjai szintén jelentősek, ám rólunk mintha előzetesen megfeledkezett volna a kormány.

A szerdai egyeztetéséről, amelyről a Magyar Hang számolt be, kiderült, hogy mindhárom kérésükre kosarat kaptak az önkormányzatok Gulyás Gergelytől. Az önkormányzatok azt szerették volna elérni, hogy:

  • teljes mértékben kompenzálják őket a kieső iparűzési adó miatt,
  • egyeztessenek a járvánnyal járó költségek kompenzációjának lehetőségéről,
  • kapják vissza gépjármű-adóból származó bevételeiket.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a tárgyalásokról elmondta: Gulyás Gergely minden kérdésről azt mondta, azt kormánydöntésnek kell megerősítenie. Vagyis a miniszter felhatalmazás nélkül érkezett tárgyalni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte: az elkövetkező hetekben és hónapokban külön-külön fognak tárgyalni az önkormányzatokkal a lehetséges pénzügyi megoldásokról.

A tárgyalásról mások mellett az a Gémesi György, Gödöllő polgármestere tájékoztatta a közvéleményt; ő nemrég Szegeden Botka László vendége volt.

Pápa, Mosonmagyaróvár, Jászberény, Cegléd, Kiskunfélegyháza, Dunakeszi, Kiskunhalas, Szentendre, Gödöllő, Gyula, Esztergom, Gyöngyös, Ózd, Hajdúböszörmény, Siófok, Vác, Szigetszentmiklós, Baja, Ajka, Szentes, Kazincbarcika és Budaörs polgármesterének bevonásával folyó egyeztetésen Gulyás úgy fogalmazott: az iparűzési adó elengedésével a kormány nem vont el pénzt a településektől, mert az a helyi vállalkozóknál maradt.

Ilyen kijelentések után aligha lehet tárgyszerű vitáról beszélni, és mindezt azért sem árt felidézni, mert a megyei jogú városokkal pénteken ül le a kormány hasonló pénzügyi témákkal megvitató egyeztetésére.

Az előzmények nem kedvezőek. A huszonhárom megyei jogú város közül tíz kormánypárti karácsony előtt jelentős nagyságrendű külön pénzügyi segítséget kapott a kormánytól. Ám az magyarázat nélkül maradt, hogy a fennmaradóak miért maradtak ki az ilyen típusú segélyezésből.

A kimaradók táborában ott található Szeged mellett a térség másik megyei jogú városa, Hódmezővásárhely is. Miközben a koronavírus-járvány az elmúlt évben összesen közel nyolcmilliárd forintjába került az szegedi önkormányzatnak.

Az összeg fele az elmaradó önkormányzati bevétel, a másik fele pedig azok a kormányzati elvonások, amelyek a járványhelyzetre hivatkozva lépett meg a kormány. Utóbbit a legfinomabb megfogalmazásban is vitatható módon tette a kabinet.

– A pénzügyi elvonások miatt a valódi önkormányzatiság Magyarországon lehetetlenné válik – fogalmazott aszerdai tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester. Egyben utalt rá, hogy a helyhatóságok pénzügyi kivéreztetése a pandémia előtt vette kezdetét.

Nézzék meg a videós sajtótájékoztatót is!

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budaörs Gémesi György Gödöllő Gulyás Gergely járvány koronavírus Miniszterelnökség pandémia világjárvány Wittinghoff Tamás
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés