Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 18. 10:04

Ujhelyi: Újabb kormányzati hazugság dőlt meg

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő Facebook oldalán pontokba foglalva cáfolta azt a kormányzati propagandát, amely szerint Brüsszel nem segíti Magyarországot a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

Hirdetés

„Az elmúlt évek során már szinte mindennapossá vált, hogy a kormány a magyar nemzet ellenségeként, egy holmi sorosista világösszeesküvés kiszolgálójaként állítja be Brüsszelt, vagyis az Európai Uniót. Ez a csúcsra járatott kamugyár a vírus ideje alatt sem pihen: a Karmelitából vezényelt hazugságáradat folyamatosan azzal hergeli a társadalmat, hogy ’Brüsszel nem segít’, az Európai Unió inkább akadálya a sikeres védekezésnek.” – írja a képviselő.

Ujhelyi felsorol néhány olyan tételt, amely „egyértelműen bizonyítja, hogy a magyar kormány nettóban hazudik, amikor azt állítja: az EU semmit nem segít a védekezésben.”:

  • 861 millió euró, vagyis 307 milliárd forint a 2019-es európai strukturális és beruházási alapok előfinanszírozásaiból
  • 607 millió euró, vagyis 217 milliárd forint a 2020-es európai strukturális és beruházási alapok előfinanszírozásaiból
  • 504 millió euró, vagyis 180 milliárd forint a SURE munkahelyvédelmi alapból
  • 9.6 milliárd forint az Európai Unió Szolidaritási Alapjából

Ujhelyi arról is írt bejegyzésében, hogy a konkrét pénzügyi támogatások mellett az Európai Unió számos egyéb eszközzel egészítette ki a tagállamok válságkezelését, amelyek szintén a magyar kormány rendelkezésére álltak:

  • A leálló légiközlekedés eredményeként 482 külföldön ragadt magyar állampolgár hazaszállításának megszervezése és az utazás költségeinek fedezése
  • Lélegeztető-gépekből, maszkokból és egyéni védőfelszerelésekből álló uniós forrásból kialakított stratégiai eszközkészlet kialakítása, amelynek egyik tárolásra szolgáló raktárbázisa Magyarországon létesült.
  • Közös uniós szintű közbeszerzés kiírása, különböző a védekezéshez elengedhetetlen eszközökből

A képviselő szerint három különböző, a magyar kormány által kérvényezett és az Európai Bizottság által jóváhagyott döntés eredményeként a kormány megközelítőleg 410 milliárd forintnyi uniós forrást tudott átcsoportosítani és felhasználni válságkezelésre. Mindezt az Európai Parlament tavasszal elfogadott döntései tették lehetővé, amelyek rugalmas kezelést biztosítva az európai strukturális és beruházási alapokból származó valamennyi fel nem használt támogatás mobilizálása előtt nyitották meg az utat.

Ujhelyi arra is rámutatott, hogy több olyan forrás is létezik, amelyekről „a kormány legszívesebben letagadná, hogy uniós pénz”:

  • 350 milliárd forint (kb. 1 milliárd euró) értékű magyar gazdaságélénkítő program, amely a vállalkozások megsegítését célozza a koronavírus-járvány idején. A támogatást közvetlen támogatás, kölcsönök és tőkefinanszírozási intézkedések formájában nyújtják, az uniós strukturális alapok forrásainak felhasználásával.
  • 31,5 milliárd forint (kb. 88 millió euró) értékű magyar bértámogatási programot a koronavírus-járvány által érintett valamennyi ágazatban tevékenykedő kutatók és fejlesztők
  • 132,5 millió euró összegű magyar támogatási programot, mellyel az állam a vendéglátóipar, a kulturális ágazat, a sport és a szálláshely-szolgáltatási ágazat szereplőit kívánja megsegíteni a koronavírus-válsággal összefüggésben. A program részeként a magyar kormány 27 milliárd forintot az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Európai Szociális Alap forrásaiból fedezett.

A politikus szerint a magyar kormány folyamatosan és tudatosan hazudik azzal kapcsolatban, hogy milyen uniós források állnak a rendelkezésére és ezeket mennyire tudja a válságkezelésben felhasználni. „A Fidesz állami propagandát folytat az Európai Unió ellen, eközben az európai közösség támogatása nélkül semmire nem menne.” – zárja összefoglalóját Ujhelyi István.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Parlament képviselő Ujhelyi István
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés