Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 18. 09:26

Szülni természetesen vagy császárral? Még mindig túl sok csecsemő jön világra a műtőben

Egy százalékkal csökkent tavaly a császármetszések aránya hazánkban, de még így is nagyon sok szülés fejeződik be így. Az okok között az is szerepet játszik, hogy egyre idősebb korra tolódik a gyermekvállalás. A szegedi klinikán 2019-ben 2607 szülésből 1239 fejeződött be hasi műtéttel.

Hirdetés

Százból átlagosan 41 szülés végződött császármetszéssel tavaly Magyarországon – derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legfrissebb adataiból.

Ez alig több mint egy százalékkal kevesebb, mint 2019-ben, amikor 42,02 százalék volt ez az arány.
A császármetszések száma Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb, ahol csaknem minden második terhesség végződött hasi műtéttel, míg a legkevesebb Hajdú-Bihar megyében volt, itt minden harmadik szülést fejeztek be így.

Csongrád-Csanád megye az ötödik helyen áll: az itt világra jött csecsemők 44,3 százaléka született császármetszéssel.

Szegeden a sok problémás eset rontja a statisztikát

Szegeden az egyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában a statisztikák szerint az elmúlt fél évtizedben nem csökkent a császármetszéssel befejeződött szülések száma. Míg öt évvel ezelőtt 44,59, addig 2019-ben 47,53 százalék volt ez az arány, azaz szinte minden második szülés hasi műtéttel végződött.

Ebben döntő szerepe lehet annak, hogy a szegedi klinikára kerülnek az egész Dél-Alföld legproblémásabb terhességei.

Az egyetemi klinikákon köztudottan a legrosszabb állapotú várandósokat gondozzák, s a progresszív ellátás miatt itt a legmagasabb a koraszülések aránya is. Ezek a tényezők mind-mind növelhetik a császármetszések arányát.

Ez még akkor is igaz, ha a hasonló regionális feladatkörrel rendelkező kórházak és klinikák jobb aránnyal büszkélkedhetnek, mint a szegedi.

2019-ben a Debreceni Egyetem Klinika központjában ez arány 38,49 százalék volt, a győri oktatókórházban 37,04, míg Miskolcon, az egyetemi oktatókórházban 40,04 százalék.

A legkevesebb császármetszés 2019-ben a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban történt: itt a szülések 23 százaléka végződött hasi műtéttel.

Szülések és császármetszések száma
(SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ)
                    Szülések száma    Császármetszések száma Arány (%)
2015                     2476                              1104                           44,59
2016                     2590                             1207                           46,60
2017                     2539                              1217                           47,93
2018                     2483                              1150                          46,31
2019                     2607                              1239                          47,53

Az egészségügyi intézmények egyébként anyagilag nem járnak rosszul ott, ahol magas császármetszések aránya: tavaly egy átlagos ellátásként elszámolt szülésért 112 ezer 848 forint, míg egy császármetszésért 240 ezer 655 forint állami finanszírozáshoz jut az adott intézmény a medicalonline.hu szerint.

Az utóbbi időben ennek ellenére egyre több klinikán és kórházban szigorítják a protokollt, mikor lehet vagy kell császármetszést végezni.

Egyre több helyen, egyre jobban odafigyelnek ugyanis arra, hogy minden egyes műtéti beavatkozás nagyon megalapozott döntésen, és ne a kismama és az orvos megegyezésén alapuljon.

Sok tényező együtt hat arra, hogy az orvosok végül a császár mellett döntsenek

A császármetszések országosan magas arányát okozhatja az is, hogy egyre idősebb korra tolódik a gyermekvállalás, valamint hogy sok az elhízott, a szív- vagy cukorbeteg, esetleg magas vérnyomásban szenvedő kismama. Az ő esetükben pedig nagyobb a koraszülések vagy a szövődményes terhességek aránya, így ez szintén növeli a császármetszések számát.

Szakemberek szerint a császármetszés akkor megalapozott, ha a magzat vagy az anya veszélyben van a szülés közben.

Például, amennyiben a természetes szülés során fennáll a lehetősége annak, hogy a gyermeknél oxigénhiányos állapot alakuljon ki, vagy nincs más mód a szülés befejezésére. A programozott császár pedig akkor indokolt, ha ez a veszélyhelyzet a szülés megindulása előtt is jó előre látható.

A helyzetet tovább árnyalja, hogy hiába áll rendelkezésre rengeteg technikai eszköz a magzat állapotának észlelésére a szülész-nőgyógyászok még így sem tudják százszázalékos pontossággal mondani, minden rendben van-e a méhen belül és adott esetben inkább „biztosra mennek”.

Ráadásul vannak kismamák, akik mindent megtesznek azért, hogy természetes úton szülhessenek, de vannak olyan várandósok is, akik szeretnék ezt elkerülni, ezért a programozott császárt választják.

Előbb-utóbb ők is megtalálják azt az intézményt és orvost, ahol ezt meg is tehetik.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy egészségügyi ellátás szülés Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika császármetszés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés