Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. február 17. 19:11

Taplógombák támadták meg, ki kell vágni egy öreg platánt a Széchenyi téren

Sosem öröm a fakivágás, de meg kell tenni: beteg az egyik fa, nagyobb viharban akár ki is dőlhet. Most kell kivágni, hogy ne okozzon tragédiát.

Hirdetés

– Szeged közterületeinek fáit folyamatosan vizsgálják, állapotunkat ellenőrzik a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai. E munka során merült fel, hogy tüzetes vizsgálat alá kell vonni a Széchenyi tér egyik közepes nagyságú platánját, amelyen taplógombát találtak – mondta Makrai László, a cég ügyvezető igazgatója.

Mint megtudtuk, a tapló megjelenése kifejezetten rossz jel a platán esetében, és azt jelezheti, hogy komolyabb gondok lehetnek a fával. Több vizsgálatnak vetették alá a közel húsz méter magas, a fő sétányon, a bíróság és a Kereskedelmi és Hitelbank itteni fiókja között található fát.

Megtámadták a gombák, muszáj kivágni (fotók: Iványi Aurél)

Elsőként ultrahang segítségével tájékozódtak a szakemberek. A fa törzsét „faggatták” tíz, száztíz centis, valamint kétméteres mélységben, és kiderült, hogy belül korhadt. A platánra jellemzően az élő külső gyűrűje terebélyesedett a fának, ám belülről rosszul konzerválódott, és ezzel előrehaladottá vált a korhadása.

Ezt egy újabb, húzásosnak nevezett vizsgálat követte, amellyel azt modellezték, hogyan viselkedne a fa 120 kilométer/órás szélben. A sebesség kijelölése nem önkényes – tudtuk meg Makrai Lászlótól, mert augusztus végén és szeptember elején a város lecsapó szélviharok alkalmával ilyen erősségű széllökéseket tapasztaltak a városban. Kiderült, nagyon komoly gondok volnának a fősétányon található közepes méretű platánnal.

Legutóbb elemi erejű szélvihar 2019. szeptember 9-én csapott le a városra, ekkor 112 kilométer/órás szelet mértek a meteorológusok, és ennek áldozatul esett egyebek mellett a Széchenyi tér több hatalmas fája is. Ekkor vitte el a szél az egyetem jogi karának és a Szegedi Nemzeti Színháznak a tetejét, szaggatta le a villamosok és a trolik felsővezetékét.

A fát csütörtökön reggel kezdik el kivágni a Széchényi téren: már reggel hétkor elkerítik a környékét, körülbelül nyolc órától kezdik kivágni – hogy elkerülhessünk egy majdani tragédiát.

Ahhoz, hogy biztonságosan sétálhassunk a Széchenyi téren, ki kell vágni a beteg fákat, bármilyen szépnek és tűnnek egyébként

– Nem vandál és nem barbár cselekedet a fák kivágása. Ebben az esetben az emberekre leselkedő veszélyt kell csökkenteni – fogalmazott Makrai László.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fa fakivágás Makrai László platán Széchenyi tér Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés