Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 17. 17:00

Modellváltás a református egyházban: az exminiszter püspök zsinati lelkészi elnök is lett

Ha adnak, fogadd el! – ez lehetett Balogh Zoltán jelszava, amikor megkínálták a lehetőséggel.

Hirdetés

A Magyarországi Református Egyház törvényhozó testületét innentől a nemrég püspöknek kinevezett Balog Zoltán vezeti, aki az Orbán-kormány korábbi minisztereként tért vissza az egyházához. A zsinat világi elnöke Molnár János, a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka lett.

Ketten indultak a lelkészi, ketten pedig a világi elnökségért: Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, valamint Molnár János tiszántúli főgondnok és Nemes Pál dunántúli főgondnok.

Balogra 64-en, Feketére 33-an szavaztak a 97 fős testületből, így a korábbi emberi erőforrásminiszter már nem csupán dunamelléki püspök a református egyházban, hanem a törvényalkotó testület lelkészi elnöke is.

Balog Zoltán püspökké választását korábban épp a zsinat, magyarul az egyház törvényhozó testülete hagyta jóvá. Azért kellett a különleges jóváhagyás – amit nevezhetünk modellváltásnak, akárcsak az egyetemeknél –, mert az egyház törvényei korábban tiltották, hogy politikus püspök legyen.

Balog egyébként komoly állami pénzeket ígért a református egyháznak, amennyiben püspök lehet. Az lett.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balog Zoltán Magyarországi Református Egyház püspök
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés