Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Jön a Tisza vize: mindent biztonságba helyeztek a Partfürdőn, és közben már a nyári programokat tervezik
Szegeden 2021. február 16. 16:54

Jön a Tisza vize: mindent biztonságba helyeztek a Partfürdőn, és közben már a nyári programokat tervezik

Képriport
Egy bő évtizede nem volt a Tisza alsó szakaszán télen árvíz. Úgy tűnik az idén ezzel is szembesülni kell. Az emelkedő vízszint miatt nemcsak a rakpartot kellett lezárni, hanem Újszegeden, a Partfürdőn is menteni kellett az értékeket, hogy ne vigyen el semmit víz.

Hirdetés

– Elszoktunk már a téli árvizektől, így az idén sem számítottuk arra, hogy kijön a Tisza vize a medréből, de most mégis erre kell felkészülnünk – mondta ma délután a helyszínen Jávorszky Iván, a területet is kezelő Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A jelenlegi számítások szerint a Tisza valószínűleg 6 méter 40 centinél fog tetőzni, a rakpartot már le is zárták, és nagyjából a Partfürdő is a rakpart magasságában van. Ezért kellett felkészülni arra, hogy a terület egy jelentős részét elöntheti a Tisza vize.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca képeit a Partfürdőről!

– Szerencsére az elmúlt napokban nem kapott utánpótlást a folyó, mert nem esett csapadék és a fagyos az időjárás miatt a vízgyűjtő területen sem indult meg az olvadás. Néhány nappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy 6 méter 90 centiig meg sem áll a Tisza, de most úgy számolnak a vízügyi szakemberek, hogy fél méterrel alacsonyabban fog tetőzni.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Partfürdő területére ki fog ugyan löttyeni a víz, de a házakat és a recepciót nem fogja elárasztani. Ennek ellenére a terület gazdái igyekeztek felkészülni minden eshetőségre.

Ezért elszállították azokat az eszközöket, amelyeket veszélyeztethet a víz, többek között a kiülőket, padokat áttelepítették magasabb helyekre. Tavaly új székekkel, utcabútorokkal és szelektív kukákkal is gyarapodott a terület, most ezeket is leszerelték és biztonságba helyezték.  

– Júliusban avattuk fel a Tiszán ringatózó legnagyobb úszóművet, ami gyorsan Szeged egy érdekes színfoltja lett. Tartva a jeges ártól, ezt az úszóművet már december legelején biztonságos helyre, a téli kikötőbe vontattuk, ahonnan csak márciusban hozzuk vissza a helyére.

Szilágyi Péter, a Belvárosi Mozi mozigépésze és kollégái végezték el a Partfürdőn lévő eszközök biztonságba helyezését, mivel a filmszínház hónapok óta zárva tart, így más munkát kaptak a Partfürdőn.

– Ma a recepciót is kiürítettük, az iratokat és az értékesebb tárgyakat felvittük egy emeleti irodába, a kisebb raktárakból is kipakoltunk, biztonságba helyeztük a mobilklímákat és hűtőszekrényeket is. A víz nem fog tudni semmit sem elérni, tönkre tenni.

A tetőzést a jövő hétre várják, ezt követően sem áll le az élet a Partfürdőn, hanem azonnal megkezdődik a terület takarítása, rendbetétele.

– Úgy tervezzük, hogy május elsején az idén megnyitjuk a fürdőt a szegediek előtt. Bízunk benne, hogy akkor már a járvány nem szól közbe, és természetesen készülünk a SZIN-re is.

Tavaly több mint ötven év után – a nagyrendezvényeket betiltó kormányrendelet miatt – a legnagyobb múltú hazai fesztivál, a Szegedi Ifjúsági Napok, más fesztiválokhoz hasonlóan szintén elmaradt.

A szervezők most bíznak benne, hogy az idén augusztus 25. és 28. között a nagymúltú szegedi zenei fesztivállal zárhatják majd a nyarat.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: árvíz árvízvédekezés Jávorszky Iván partfürdő Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. SZIN Újszeged
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés