Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 15. 18:46

Karácsony Gergely: A kormány látszategyeztetést végez a helyreállítási alap felhasználásáról

Miközben az ellenzéki nagyvárosokat, így például a magyar GDP csaknem 40 százalékát előállító Budapestet nem tekinti partnernek a főpolgármester szerint.

Hirdetés

Karácsony Gergely főpolgármester úgy látja, a kormány látszategyeztetést végez az általa kiválasztatott partnerekkel a koronavírus-járvány okozta károk felszámolását célzó európai uniós helyreállítási alap felhasználásáról.

A járvány utáni gazdasági újjáépítést segítő, monumentális, 7 milliárd eurós, vagyis mintegy 2520 milliárd forintos uniós támogatás eredeti célja az, hogy a tagországok ne csak kilábaljanak a koronavírus okozta mély gazdasági válságból, hanem egyúttal a fenntarthatóságot, a társadalmi igazságosságot és a digitalizációt segítő, korszerű, jövőbe tekintő és valóban égetően szükséges projektekbe fektessenek – írta a főpolgármester hétfőn a Facebook-oldalán.

Szerinte mindez úgy lehetséges, ha a tagállami kormányok a nemzeti tervek kialakítását a helyi önkormányzatokkal közösen, a helyi gazdaságélénkítésre és klímavédelemre, a helyben bajba jutott szektorok, vállalkozások és munkahelyek szempontjaira és igényeire tekintettel végzik el.

Erről a vonatkozó európai uniós rendelet sem hagy semmiféle kétséget:

„a regionális és helyi hatóságok fontos partnerek lehetnek a reformok végrehajtásában és a beruházások kivitelezésében. E tekintetben megfelelő konzultációt kell folytatni velük és be kell vonni őket”

– idézett az iratból Karácsony Gergely.

„Sajnos több európai országban sem így alakul ez a folyamat, és még csak távolról sem alakul így nálunk, Magyarországon”

– írta.

Szerinte a kormány látszategyeztetést végez az általa kiválasztatott partnerekkel, miközben az ellenzéki nagyvárosokat, így például a magyar GDP csaknem 40 százalékát előállító Budapestet nem tekinti partnernek a Magyarországnak óriási lehetőséget kínáló európai támogatás elosztásában.

A témáról a napokban itt írtunk:

Karácsony Gergely szerint félő, hogy Magyarország jövője, magyar állampolgárok millióinak boldogulása Orbán Viktor miniszterelnök politikai játszmájának áldozatává válik.

A főpolgármester minderről annak alkalmából írt, hogy hétfőn van a visegrádi együttműködés elindításának 30 évfordulója, és ehhez kapcsolódóan közzétette a pozsonyi, a prágai és a varsói főpolgármesterrel közösen aláírt, a Szabad városok szövetségének nyilatkozatát is.

Ebben az áll, aggódva figyelik, hogy

„a helyi önkormányzatokkal a nemzeti kormány több tagállamban sem folytat érdemi konzultációt. A konzultáció több országban is szimbolikus, a források csak egy töredékét érinti, vagy egyáltalán nem történik meg.”

A nyilatkozatban felszólítják a tagállamok kormányait, hogy tartsák be az úgynevezett helyreállítási és ellenállóképességet növelő eszközre vonatkozó szabályozást, valamint kérik az Európai Bizottságot, hogy biztosítsa e szabályok betartását.

A városok és a helyi önkormányzatok készen állnak a szoros együttműködésre mind az európai intézményekkel, mind pedig a tagállamok kormányaival a járvány utáni igazságos és fenntartható helyreállításért folytatott közös küzdelemben – írták a városvezetők.

Posztja végén Karácsony Gergely megjegyezte, hogy ugyanebben a témában Ujhelyi István szocialista EP-képviselővel közösen levelet írtak Ursula von der Leyen Európai Bizottság-i elnöknek is, erről korábban itt írtunk:

Karácsony Gergely teljes Facebook-posztja pedig itt olvasható:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest helyreállítási alap Karácsony Gergely Orbán-kormány egyeztetés EU Európai Unió önkormányzat önkormányzatiság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés