Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 15. 13:55

Elegük van a szegedieknek a városuk kormányzati megsarcolásából

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a város lakosságának kétharmada utasítja el a Szegedet sújtó kormányzati elvonásokat.

Hirdetés

Az Európai Polgár Közhasznú Alapítvány készített felmérést a város felnőtt lakosságának körében, 500 fős reprezentatív mintán, személyes lekérdezéssel, a járványvédelmi szabályok betartása mellett. Az adatfelvétel február 4. és 6. között zajlott.

Korábban már beszámoltunk a kutatás néhány eredményéről:

Kiderült, hogy a szegediek mintegy kétharmada elutasítja a Szegedi Tudományegyetem modellváltását és azt is megtudtuk, hogy miközben elégedetlenek a kormányzati járványkezeléssel, 77 százalékuk szerint az önkormányzat jól végzi a dolgát.

Az önkormányzati járványkezelés kimagaslóan pozitív értékelése azért is nagy szó, mert a magyar városok a járvány kitörése óta kemény ellenszélben dolgoznak. A koronavírus megjelenése után a kormány első dolga volt a települések megsarcolása:

  • elvonták a gépjárműadót,
  • elvették Szegedtől a közösségi közlekedés támogatását,
  • lefelezték az iparűzési adót.
  • az ingyenes parkolás bevezetésével egyszerre sikerült felbosszantaniuk az autóval közlekedőket, súlyosbítaniuk a városi légszennyezettséget és lyukat ütni a települések költségvetésén.

A február elején készült felmérés során a szegedieket arról is megkérdezték, mi a véleményük az önkormányzatokat sújtó elvonásokról.

Kiderült, kétharmaduk ellenzi a kormány ilyen intézkedéseit: 50,8 százalékuk egyáltalán nem, 15,1 százalékuk pedig inkább nem ért egyet a települések megsarcolásával.

Az önkormányzatok kifosztása nem csak a szegediek körében népszerűtlen, már az Európa Tanács is jelezte, hogy súlyos problémák vannak Orbán Viktor központosító politikájával. A múlt héten levélben szólították fel a kormányt arra, hogy fordítsa vissza ezeket az aggasztó folyamatokat.

Az Európai Unió pedig kifejezetten azt kéri a tagállami kormányoktól, hogy vonják be a helyi önkormányzatokat a helyreállítás alap többmilliárdos keretének felhasználásába – erre a magyar kormány mindeddig nem volt hajlandó.

Pedig ahogyan azt a kutatási eredmények is bizonyítják, a szegedi polgárok is együttműködést és támogatást, nem pedig további elvonásokat várnának a kormány részéről.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: elvonás gépjárműadó helyi iparűzési adó járványkezelés költségvetés közvélemény-kutatás önkormányzat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés