Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. február 15. 11:07

Hatalmasra nőttek az országos és a szegedi műtéti várólisták is

Nem csupán a várakozási idő országos átlaga nőtt nagyot, a helyi adatok is brutálisan megugrottak. Még csak tippelni is nehéz, mikorra érheti utol magát a magyar egészségügy a koronavírus-járvány után.

Hirdetés

Egyelőre semmilyen stratégiáról nem tudni, hogy miként tervezi a kormány normalizálni az egészségügyi ellátórendszer helyzetét a koronavírus-járvány után.

Az elmaradt műtétekről csak kevés információt kap a sajtó, de a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) műtéti várólistái beszédesek. A számok hatalmasat nőttek, a műtétre várakozók száma felduzzadt, a növekvő várólisták miatt a várakozási idő is megugrott.

És bár az életmentő műtéteket nyilván elvégzik, ugyanakkor arra nem lehet számítani, hogy a közeljövőben megnő az egészségügyi kapacitás, sőt, a béremelésért cserébe az orvosokra oktrojált egészségügyi szolgálati jogviszony miatt ezrek gondolják úgy, hogy távoznak az állami ellátórendszerből.

Magyarán előállhat olyan helyzet, hogy akkor lenne szükség nagyobb kapacitásra az állami egészségügyben a rengeteg elmaradt műtét miatt, amikor éppen ezrek készülnek távozni onnan.

A várólisták országos szinten azt mutatják, nagyon megugrott a várakozási idő a járvány miatt, cikkünk írásakor több mint 10 ezer 151-en vártak például szürkehályog-műtétre, de nyitott szívműtétet is el kellene végezni 681 emberen. Még előbbiről mondhatjuk, hogy nem életmentő műtét, utóbbiról aligha.

A nyitott szívműtétekre korábban átlagosan 56 napot kellett várni, most 292 napot mutat a NEAK várólistája – számolt be a helyzetről a Növekedés.hu. Míg a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben korábban nem volt várakozási idő a gyerekeknél, most 133 napot kell várni. A felnőtteknél 77 napról 287 napra nőtt a várakozási idő. A komoly problémák feltárását segítő, és gyakran megoldását is jelentő szívkatéterezésre 11 nap helyett 71 napot kell várni.

Gerincsérv-műtétre 5 helyett 50 napot, sérvműtétre 21 helyett 221 napot kell várni, a fül-, orr-, szájüreg nagyobb műtétjeire 15 napról 117 napra nőtt a türelmi idő.

A szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban

 • artroszkópos műtétre 11 napról 62 napra;
 • ortopédiai csípőprotézis-műtétre 35 napról 180 napra;
 • diagnosztikus szívkatéterezésre 12 napról 69 napra;
 • mandula-, orrmandula-műtétre 19 napról 103 napra;
 • nőgyógyászati laparoszkópos műtétekre 18 napról 94 napra;
 • ortopédiai kisműtétekre 10 napról 86 napra;
 • PTCA; coronaria stent beültetésre (érszűkület megszüntetése) 12 napról 69 napra;
 • A szív elektrofiziológiai vizsgálatára, nagy és rádiófrekvenciás ablációkra 14 napról 133 napra;
 • transzkatéteres szívbillentyű beültetésre 61 napról 331 napra;
 • ortopédiai térdprotézis-műtétre 41 napról 197 napra;
 • traumatológiai térdprotézis-műtétre 3 napról 147 napra nőtt a várakozási idő.

Akit részletesen is érdekelnek a NEAK várólistái, ide kattintva böngészheti azokat.

Z

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy elhalasztott műtétek járvány koronavírus műtét várólista

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés