Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 15. 08:01

Szijjártóék kedden hozzák az 550 ezer adag kínai vakcinát

275 ezer embert olthatnak be vele. Már aki hajlandó rá.

Hirdetés

Ötven milliárd forintért vásárolt 5 millió adag kínai vakcinát Magyarország, ez így az egyik legdrágább oltóanyag.

Tény ugyanakkor, hogy a magyar gazdaság a járvány idején naponta 12 milliárd forintot veszített.

A beszerzés azért is érdekes, mert a kínai vakcina a legnépszerűtlenebb Magyarországon, igaz, Orbán Viktor és kormánya mindent megtesz, hogy a keleti oltások népszerűsége növekedjen, még a Kossuth Rádióban adott szokásos pénteki interjúk egyikén azt is elmondta, ő a kínai oltást várja, mert szerinte „a kínaiak tudnak legtöbbet a járványról”.

A Sinopharm vakcináját január 29-én engedélyezte a magyar gyógyszerhatóság, miután megjelent a kormányrendelet, hogy tulajdonképpen Szijjártó Péter külügyminiszter aláírása is elég ahhoz, hogy tömegesen vásároljanak bármilyen oltóanyagot. Ezzel gyakorlatilag formalitássá degradálva a hatósági engedélyeztetési folyamatot. A kormány legfőbb érve az, hogy más országokban különösebb mellékhatások nélkül működik a vakcina, igaz, arra több virológus is felhívta a figyelmet, hogy a kínai oltásokat nem igazán tesztelték – még élesben sem – európai embereken.

Az új rendelet szerint engedélyezhető az a vakcina, amit legalább három országban engedélyeztek, ezek között elég egy európai uniósnak vagy tagjelöltnek lennie.

A Sinopharm vakcináját Szerbiában engedélyezték, így a kormány lényegében a szerb egészségügyi hatóságok döntése alapján oltana be 2 és fél millió magyart a kínai vakcinával. A Sinopharm oltóanyag 5-ből 4 embernél hatásos, a klinikai tesztek harmadik fázisának részletes eredményeit viszont még mindig nem tette közzé a gyártó – írja a 444.hu.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kínai vakcina oltás Sinopharm
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés