Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Jakab Péter: Aki miniszterelnöki feladatra jelentkezik, az az ország megmentésére jelentkezik
Szegeden 2021. február 14. 11:55

Jakab Péter: Aki miniszterelnöki feladatra jelentkezik, az az ország megmentésére jelentkezik

A Jobbik elnöke azt mondja, az ellenzéki összefogás egy nagy pilot projekt: nincs még ugyanis kidolgozott recept arra, hogyan csinálják. Jakab Péter közben örül is annak, hogy most kicsit csend van az összefogás körül, mert ez két dolgot jelent: a pártok dolgoznak, és fegyelmezettek. Azt gondolja, 2022-t lábon is meg kell nyerni, nem lehet megspórolni a személyes találkozásokat, és nemcsak a csatatér körzetekben. Nagyinterjú.

Hirdetés

– Számolják még, hány jobbikos javaslatot valósít meg kis ráhagyással a Fidesz? Önök javasolták tavaly a személyijövedelemadó-mentességet a fiataloknak, amit most a kormány meglép. És most tettek egy ehhez hasonló, de sokkal nagyobb javaslatot: aki az átlagbér alatt keres, annak se kelljen szja-t fizetnie. Ennek is az lett a sorsa, ami a korábbi tervezetüknek: leszavazta a parlamenti szakbizottság. Várható ennek is a fideszes magvalósulása?

– Az érdekel, legyen belőle valami. Amit jónak gondolunk, azt beterjesztjük, amit a választópolgárok megüzennek nekünk, hogy problémás, arra megadjuk a megoldási javaslatunkat. El szoktam mondani a fideszes képviselőknek is, hogy ha az nekik derogál, hogy ellenzéki javaslatként megszavazzák, de utána elfogadják fideszesként, az nekem nem számít. Az a fontos, hogy lépjünk egyet előre.

– Az átlagválasztó ebből csak azt látja, milyen fantasztikus ötletei vannak a kormánypártnak. Arra gyakorlatilag senki nem emlékszik, hogy korábban ezt egy ellenzéki képviselő akarta volna az országgyűlés elé terjeszteni.

– Ha a Fidesznek sok jó ötlete lenne, akkor nem is politizálnék. De nincsenek jó ötleteik. Mi szívesen segítünk nekik. Ha ezeket átveszik, majd még több jó ötletet hoznak az ország színe elé, amelyek nem a korrupcióról szólnak, nem arról szólnak, hogyan lehet fideszes alapítványokat kitömni közpénzmilliárdokkal, akkor visszamegyek tanítani. De most nem erről van szó. Ezért is vállaltam közéleti szerepet annak idején. Mert nem jó irányba mennek a dolgok. Ha a Fidesz kisajátít egy-egy ötletet, attól még a nagy egész nem változik. Most ez a rendszer arról szól, hogyan lehet rendszerszintűvé tenni a korrupciót. Korrupció mindenhol van, ne legyünk álszentek, csak máshol ez rendszerszintű hiba, és azt orvosolják, például a korrupcióellenes ügyészséggel, ahogy azt a románok megtették. Nálunk meg most a korrupció a rendszer maga. Az lehet ma sikeres kormánypárti politikus, aki hajlandó a korrupcióban részt venni. Óriási pénzek folynak el, amikből lehetne utakat, infrastruktúrát fejleszteni, nyugdíjakat emelni – annyi mindenre lehetne értelmesen pénzt költeni az Európai Unió egyik legszegényebb országában, hogy azt felsorolni is nehéz. 2022-ben talán lesz lehetőség ezen változtatni. De nemcsak kormányt kell váltani, hanem rendszert is. És nemcsak az elmúlt tíz évet kell leváltanunk, hanem az elmúlt harminc év hibáit is ki kell javítanunk. Hál' istennek azt látom az ellenzéki egyeztetéseken, hogy ebben teljes egyetértés van.

– Ha már idáig, az ellenzéki egyeztetésig eljutottunk: bejelentették az összefogás, majd lett egy 1.0-s „kormányprogram”, a hat pont. De azóta igazából csend van. Hol tartanak most a munkában? Illetve ez a szegedi találkozó Botka Lászlóval mennyire része az országos ellenzéki munkának?

– Nagyon sok mindenről beszéltem Botka Lászlóval. Többek között arról, hogyan lehet sikeresen kezelni egy válsághelyzetet, amit nemcsak a koronavírus idéz elő, hanem a kormány is. Mielőtt Szegedre jöttem, Szentes polgármesterével, Szabó Zoltán Ferenccel is egyeztettem, és az a kép rajzolódik ki, ha csak a vírus lenne a probléma, akkor azt az önkormányzatok sikeresen tudnák kezelni. Csakhogy szembe kell nézniük egy kormányzati válságteremtéssel is. Azért is járjuk a településeket, mert a sikeres példákat keressük. Ha valaki helyben sikeresen tudja kezelni a települése problémáit, az pozitív modell lehet az országos politikában is. Az, hogy most nincs akkora „zaj” az ellenzéki programalkotás körül, az kifejezetten pozitív. Pontosan az a feladatunk, hogy a közös pontokat mutassuk meg az embereknek. Ahhoz, hogy ezeket megtaláljuk, hogy valóban közösek legyenek a pontok, ahhoz nagyon sok vitát kell lefolytatnunk. Viszont az emberek nem a vitákra kíváncsiak, az összefogás élményét akarják átélni. Akkor állunk ki újra a nyilvánosság elé, amikor megszületnek új eredmények. Amikor a közös kormányzás alapelvei megszülettek, azt is megelőzte egy vitasorozat a háttérben.

Jakab Péter: Ma olyan közállapotok vannak Magyarországon, hogy igazából senkinek nem lehet az álma, hogy ő legyen a következő miniszterelnök

– De mégis volt egyfajta „indulási élmény”: annyi mindenképpen, hogy azt érzik a választók, végre fölfogta az ellenzék, hogy nem feltétlenül az a fontos, ha meg akarják valósítani a kormányváltást, hogy valaki éppen a Jobbikban, másvalaki az MSZP-ben, a harmadik meg mondjuk az LMP-ben politizál.

– Nagyon messziről indultunk, és az is fontos, nincs kész recept. Ha úgy tetszik, ez egy pilot projekt. Nincs a fiókban egy bevált terv, ami arról szól, hogyan lehet egy ilyen ellenzéki összefogást országos szinten menedzselni. Mindent menet közben tanulunk meg, ezért ez rengeteg munkával jár. Ezért is óriási eredmény, hogy ebből az együttdolgozásból, együtt-tanulásból nem szűrődik ki csatazaj. Mindig akkor álltunk ki a nyilvánosság elé, amikor érdemben be tudtunk jelenti dolgokat, hogy megvan az összefogás, hogy közös lesz a lista, közös lesz a miniszterelnök-jelölt, tartunk előválasztást. Ennek a részleteivel is hamarosan előállunk, hiszen 2021 alapvetően az előválasztásról szól. Most éppen ennek a szabályrendszerén is dolgozunk. Lehetne most is szivárogtatni részleteket, de az fegyelmezetlenség lenne, a fegyelem pedig ennek az összefogásnak a legnagyobb erénye.

– Akkor a hamarosannál most nincs konkrétabb időpont.

– Egyetlen konkrét időpont van: október 23-án mindent kiteszünk a színpadra. Az előválasztás részleteinek körülbelül a nyolcvan százaléka már megvan. De hangsúlyozom, abban maradtunk a pártelnök kollégákkal, hogy akkor állunk ki újra a nyilvánosság elé, ha minden részlet a helyére kerül.

– Ezekről akkor tárgyalnak még, de közben elsőzött: bejelentette a miniszterelnök-jelölti indulását. És a másik öt pártból azóta sem csatlakozott senki önhöz.

– Aki ma miniszterelnök-jelöltséget vállal, akár csak az előválasztáson is, az a Fidesz haragját is kivívja, és kapni fogja a lövéseket. De ezt nem lehet megspórolni. Ha le akarjuk váltani a rezsimet, akkor ebbe bele kell állni. Aki komolyan gondolja a beleállást, annak lassan fel kell lépnie a sakktáblára, ezzel bátorítanám a többi jelöltet is, egyébként.

Ezzel időt is hagyunk a választóknak, hogy barátkozzanak velünk, az én esetemben mondjuk a DK-s szavazó barátkozzon meg velem, de így kell majd tenni a jobbikos szavazónak is a többi jelölttel. Biztosítanunk kell az átjárhatóságot a szavazótáborok között. Ehhez idő kell. Nyilván így a Fidesznek is van, lesz ideje karaktergyilkossági kísérletekre. De ezt nem lehet megspórolni. Ki kell jönni a fényre, fel kell sorakoznunk, hogy legyőzhessük a sötét bábukat. Ezzel, hogy kijövünk, egymást fogjuk erősíteni. És végül a legerősebbnek kell megkapnia a lehetőséget arra, hogy legyőzze az Orbán-rendszert, de ami legalább ennyire fontos feladat és nagy munka lesz utána, egyben tartsa ezt a hatpárti koalíciót, végrehajtva a közös kormányprogramot.

– A sakktáblán tisztekből kettő van, vezérből és királyból egy, és van még nyolc gyalog is. Nem azt mondom, hogy válasszon most ezekből a bábukból, de maradva a sakktáblás hasonlatnál, az előválasztásnál az is eldől, a vezér mellett ki lehet bástya vagy éppen huszár. Erre lehet készülni? Nyilván minden jelölt azért indul, hogy vezér lehessen.

– Ma olyan közállapotok vannak Magyarországon, hogy igazából senkinek nem lehet az álma, hogy ő legyen a következő miniszterelnök. Piszok rossz gazdasági helyzetben, borzalmas morális állapotban lévő országot kell átvenni. Ráadásul úgy, hogy a NER még jó ideig kapálózni fog a túlélésért. Ez embert próbáló feladat lesz. Aki a miniszterelnöki feladatra jelentkezik, annak azt kell vállalnia, hogy meg kell mentse ezt az országot a jövőnek. Ha úgy döntenek majd a választók az előválasztáson, hogy erre nem én vagyok a legalkalmasabb, akkor tudomásul fogom venni, hogy máshol van a helyem a sakktáblán. A lényeg az, hogy küzdjünk, és mindenki akarjon küzdeni. Ha Szeged városát el kell például helyeznem egy ilyen sakktáblán, akkor bástya lenne, amely szilárdan áll. Az nem kérdés, hogy vezérnek jelentkeztem, de azt a választóknak kell eldönteni majd az előválasztáson, hogy tényleg én leszek-e majd a vezér, vagy esetleg másvalaki.

– Egyébként, ha már ennyit beszélünk az összefogásról: érdemes még egyáltalán a klasszikus politikai oldalakról beszélni?

– Az fontos, hogy mindenki meg tudja határozni saját magát, hogy ideológiai szempontból mit képvisel. A Jobbik ebből a szempontból egy jobboldali, szociális és keresztény értékrendet képviselő párt. Én nem azért beszélek a melósokról, mert baloldalinak, hanem mert kereszténynek tartom magamat. Abban igaza van, hogy a szavazók szempontjából már kevésbé érdekesek ezek. A mi szavazóinknak egyre inkább az a fontos, hogy tudok-e kiutat mutatni a hétköznapok nyomorából. Meg tudom-e mutatni azt, hogy igen, lehet úgyis vezetni Magyarországot, hogy vidékről ne kelljen Budapestre költözni azért, hogy meg lehessen élni. Ha erre tudok alternatívát kínálni, akkor rám fognak szavazni. És nem azért teszik a nevem mellé az ikszet, mert keresztény-szociálisnak tartom magamat. Ebben az is benne van, hogy ma már sokkal inkább azt keressük, mi ellenzékiek, ami összeköt minket, nem azt, ami elválaszt. Erre a választók tanítottak meg minket. Ez azt is jelenti, az ellenzék képes tanulni, fejlődni.

– Ennek a tanulási folyamatnak része volt a borsodi időközi választás is, ahol jobbikos jelölt mögött jött létre az ellenzéki összefogás. Mi mindent tanultak Szerencs–Tiszaújvárosban?

– Előtte is volt még erre példa: Dunaújváros. Ott a környező kistelepüléseken a Fidesz volt az erős, Dunaújvárosban viszont az ellenzéki jelölt, és végül ő is nyert. A borsodi körzet azért volt másabb, mert igazi csatatér volt, a Fidesznek volt erősebb a jelöltje, 2018-ban is nyertek, csak történt a sajnálatos haláleset. Az hamar világossá vált, ez a körzet nem a médiában, a Facebookon nyerhető meg, hanem az ajtók előtt. Oda kellett menni, beszélgetni kellett az emberekkel. Ha ezt megtesszük, akkor van esély. Sok helyen a Fidesz abból él, hogy a vidéki választókat manipulálja a médiáján keresztül, akikhez az igazság csak nagyon nehezen jut el. Ha olyan jelölteket tudunk állítani, akik helyben ismertek, akkor hazudhatnak bármit, nem fogják elhinni az emberek. Azaz lábon is meg kell nyerni a választást, ezt nem lehet megspórolni. Ez is nagyon fontos tanulsága a borsodi hatos körzetnek, ahol végül éppen hogy, de vereséget szenvedtünk. 2022-ben lesz olyan választási hangulat, ahol az ilyen csatatér körzetekben lesznek jelentős ellenzéki győzelmek.

– Elég lesz a csataterekre koncentrálni?

– Nem. Ezért is lesz fontos az előválasztás. Abban bízom, hogy nagyon sok alkalmas ellenzéki jelölt fog feltűnni minden egyes körzetben, akik az aktivistákkal fel fogják keresni a választókat. Beszélgetni kell az emberekkel már ekkor is. És az is teljesen egyértelmű, hogy aki megnyerte az előválasztást, a mögé mindenkinek be kell állni, hogy sikeresek legyünk. Így tudjuk kiépíteni azt az ellenzéki hálózatot, ami sikerrel fel tudja venni a Fidesz manipulatív médiájával szemben a versenyt.

– Miről kell beszélgetni ilyenkor a választókkal? Az ország helyzetéről, vagy a helyi dolgokról?

– Mindenről, amiről akarnak. Szerencsére mondják maguktól. A problémák jönnek egymás után. Az tény, hogy elsősorban a helyi dolgok érdeklik őket, azzal kezdenek, de aztán hamar előjönnek az országos gondok is. Sokszor már az is elég nekik, ha meghallgatjuk őket. Ehhez ugyanis nem nagyon van hozzászokva a magyar választó. A nemzeti konzultációk azok nem a választók véleményéről szóltak. Az emberek arra várnak, vágynak, hogy a politikusok megszólítsák őket.

– Visszakanyarodnék a beszélgetés elejére: a korrupció kapcsán említette, hogy Románia kicsit előrébb tart, mint mi. El tudta volna képzelni korábban, hogy a szomszédaink rendre megelőznek mindenben minket?

– Magyarország a minimálbér alapján a második legszegényebb, a korrupciós listán viszont elsők vagyunk. Ez sok mindent elárul a kormány teljesítményéről. A Fidesz nem kormányoz, hatalomtechnikát folytat. Hülyíteni lehet az embereket, de már nem sokáig. Valódi kormányzati teljesítményre lenne szükség. Az nem kormányzás, hogy ellopjuk az emberek pénzét. Ha a Fidesz szimplán hagyná, hogy maguktól menjenek a dolgok az országban, akkor is jobban állnánk. Na, ezért kell kormányt és rendszert váltani 2022-ben.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ellenzék ellenzéki összefogás Jakab Péter Jobbik miniszterelnök-jelölt országgyűlésiképviselő-választás választás 2022
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés