Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Van, akinek csak epizód, másnak az egész élete – Kutnyik Pál olvasói levele
Színes 2021. február 14. 10:36 Forrás: Szegedi Tükör

Van, akinek csak epizód, másnak az egész élete – Kutnyik Pál olvasói levele


Hirdetés

Balzac azt írta, hogy a szerelem az érzékek költészete. Az elmúlt évtizedek során több írásom is megjelent már e témakörben néhány újságban, antológiában, pedig „sokesztendős” vagyok. Bár – hiszik, vagy sem – éppen a napokban bókolt egy szemrevaló szépasszony, mondván: ő úgy látja, hogy örökifjú vagyok. Más se kellett, rögtön kihúztam magam, megköszönve, hogy széppé tette a napomat. Ami egyúttal tanulság is volt számomra, hogy néha milyen kevés kell a boldogsághoz, ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ezt teszi velünk a szerelem is...

Mert a szerelem egyszerre képes éteri magasságokba repíteni, de ha viszonzatlan, a kínkeserves pokol fenekének legmélyebb bugyrába taszít – ahogy Bizet is fogalmazott. A szerelem szívmelengető, a nő és férfi kapcsolatát dédelgető és éltető gondolatoktól ez ideig sem a szívem, sem az agyam nem tudott megszabadulni. Ez persze nem baj, mert esetenként jó visszagondolni a fiatalkori emlékeimre. A sokezer-féle módon definiált szerelmet magam is megpróbáltam már megregulázni. Legutóbb imigyen:

  • „A szerelem – kortól és nemtől függetlenül – a nő és férfi irracionális kapcsolata, mely kapcsolat nélkülöz minden logikát.”
  • Ezzel együtt igazat tudok adni mindenki más gondolatának, mint például Madame de Staëlnek, aki szerint „a szerelem a férfi életében csak epizód, a nő életének azonban egész története”.
  • Móra Ferenc úgy tartja, hogy „a nő addig szép, míg szeretik”.
  • Rey szerint „a szerelmes nő olyan rabszolga, aki az urán hordja a bilincset”.
  • Voltaire pedig úgy fogalmaz: „a férfiak minden okoskodása sem ér fel az asszony egyetlen érzelmével.”
  • Nem tudom, hogy milyen kalandja lehetett Danténak, mert általa a „szerelem a szeretet szörnyű mételye”.

Február 14-e, Bálint és Valentin napja a szerelmesek napja.

A szerelem néha csak úgy jön, megtörténik, nincsenek szabályok. Néha beteges, máskor meg fájdalmas. Többnyire azonban testet-lelket melengető varázslat. Mindenkivel előfordulhat, néha többször is. A szerelem édestestvére a szeretet, amely az egyik legfontosabb emberi tulajdonságok egyike. Ha nincs szeretet, nincs igaz szerelem sem. Edith Piaf szerint „A szeretet mindenki számára a legszükségesebb táplálék”. A szeretet a szerelem egy magasabb fokozata. De a szerelem lehet fájdalmas és gyötrő szenvedély is. A szerelem sok csodát is tartogat minden szerelmespárnak…

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

Minden szerelem az érintettektől függően sokféleképpen alakulhat és változhat, tartalmára nincs garancia. Még akkor sem, ha minden szerelmespár számára lelkiismerete szigetén saját lelkiismerete szolgál őrszemül. A szerelem a szegényből gazdagot teremt, a koldusból királyt.

Mi fontosabb van a szeretteinken kívül?

Nincs szerelem tányércsörgés nélkül. Egyszer fent, máskor lent. A békülés többnyire azzal jár, hogy belátom esendőségemet: jobb, ha boldogok vagyunk, mint ha mindig nekem lenne igazam...

Elgondolkodtak már azon, hogy csak a sírig tartó szerelem örök? Még akkor is, ha néha meg kell merülni a pokol bugyraiban azért, hogy az élet és a szerelem minden szépségét meg tudjuk élni. És lássuk be mi, férfiak: a nő a teremtés legnagyobb ajándéka, nélkülük kar nélküli óriások lehetnénk csupán.

Mit is mondhatnék még? Éljenek a szerelmesek, éljen a szerelem!

Kutnyik Pál

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kutnyik Pál olvasói levél Szegedi Tükör szerelem Valentin nap
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés