Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Röst Gergely: Nem lehet látni, hogy a fertőzésszám és a halálozás trendje csak megtorpant, vagy visszafordult
Szegeden 2021. február 13. 12:57 Forrás: Szeged Televízió

Röst Gergely: Nem lehet látni, hogy a fertőzésszám és a halálozás trendje csak megtorpant, vagy visszafordult

Nem világos, mitől állt meg a koronavírus-fertőzések egy hónapos csökkenése. Az utóbbi napokban kissé megint emelkedett a fertőzöttek és a halálesetek száma. Az okok kiderítéséhez sokkal több vizsgálat kellene az angol vírusváltozat magyarországi elterjedtségéről.

Hirdetés

A novemberi korlátozások hatására január közepétől kezdett csökkenni a fertőzöttek és a halálozások száma, ez azonban január végén megállt, és kissé megint emelkedni kezdtek a számok. Ha ez a tendencia folytatódik, a szigorításokat nem szabad föloldani. Pénteki rádiós szereplésében a miniszterelnök azt mondta, nem szükségesek további szigorítások, azokat ő kifejezetten ellenezné, és optimista volt a helyzet javulását illetően:

„Szerintem most már van annyi vakcinánk, hogy a jól megszervezett oltással legalább annyit tudunk javítani a helyzeten, mint amennyi a helyzet természetes romlása. Tehát mondjuk az angol vakcina bejövetele, a két hatás, a negatív, a pozitív ki tudja oltani egymást és ha gyorsan oltunk és szerzünk még több vakcinát, akkor a jó hatás maga alá tudja majd szorítani a rossz hatást, tehát a beoltottsággal együtt járó védettség az megfékezi a járvány további terjedését.”

Az angol vakcina nyilvánvalóan nyelvbotlás volt, a miniszterelnök a vírus angol mutánsára gondolt, amely sokkal fertőzőképesebb az alaptípusnál. Röst Gergely szerint még nem lehet látni, hogy a fertőzésszám és a halálozás trendje csak megtorpant, vagy visszafordult. Az ismert járványmatematikus elmondta: kérdőíves felméréseik szerint a találkozások száma nem nőtt, a maszkhasználat nem csökkent, az emberek továbbra is betartják a korlátozásokat, ezért az emelkedés oka még nem világos. Ennek egyik oka lehet, hogy az összes fertőzött között nő az angol mutáns okozta fertőzés szám.

Az angol mutáns magyarországi megjelenéséről először az országos tisztifőorvos beszélt. Január 13-án három ilyen estet találtak. Pár nappal később pécsi virológusuk száz mintából hatban azonosították. Aztán a Népegészségügyi Központ egy ideig nem közölt adatokat, de csütörtökön este harmincnégy, pénteken viszont már hatvankilenc ilyen esetről számolt be az operatív törzs. Itt Müller Cecília már azt mondta, megkezdődött az angol mutáns közösségi terjedése.

A probléma továbbra is az, hogy kevés az adat. Erre panaszkodott Kemenesi Gábor pécsi virológus is egy Twitter bejegyzésben.

Portugáliában és Dániában hetente több ezer ilyen vizsgálatot végeznek, ott az angol variáns a fertőzések huszonhét százalékát okozza, Angliában pedig mostanra már szinte az összeset. Röst Gergely szerint is fontos lenne, hogy a jelenleginél sokkal több fertőzésről állapítsák meg, hogy az angol mutáns okozta-e, a minták reprezentatívak legyenek, valamint ismerjük a vizsgálat idejét is.

Ha a fertőzésszám emelkedése tovább folytatódik, akkor a közeljövőben aligha számíthatunk a korlátozások enyhítésére.

M. T.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradását!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány Kemenesi Gábor koronavírus mutálódás mutálódott vírus pandémia Röst Gergely Szeged Televízió világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés