Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Ujhelyi István és Karácsony Gergely közösen fordultak az Európai Bizottsághoz az újjáépítési források védelmében
Túl a városon 2021. február 13. 18:25

Ujhelyi István és Karácsony Gergely közösen fordultak az Európai Bizottsághoz az újjáépítési források védelmében

Hogy az Orbán-kormány ne tudja „elbábozni” a szakmai egyeztetéseket.

Hirdetés

Közös levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez Karácsony Gergely főpolgármester és Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője az európai újjáépítési források védelmében.

Ujhelyi István szombaton a Facebookon tartott tájékoztatóján elmondta,

az EP és a tanács a napokban fogadta el azt a rendeletet, ami az unió történelmi újjáépítési csomagjának létrehozásáról szól, és ami Magyarország számára mintegy 5472 milliárd forintnyi támogatást jelent.

Az MSZP politikusa szerint a rendelkezés konkrét feltételekhez köti a pénzek lehívását: a kormánynak a következő hetekben be kell nyújtania egy úgynevezett nemzeti reformtervet, Magyarország újjáépítésének programját, de ehhez a dokumentumhoz csatolnia kell egy mellékletben a társadalmi partnerek, például az önkormányzatoknak, szakszervezeteknek és civil szervezeteknek véleményét.

„A magyar kormány ezt a tervet még a saját 133 bátor országgyűlési képviselőjének sem mutatta be a parlamentben, nem hozták be parlamenti vitára” – monda Ujhelyi István, hozzátéve, hogy a kormány nem küldte meg a részletes programjavaslatokat és a költési tervet sem.

Eközben az Európai Uniónak is azt nyilatkozták, hogy széleskörű társadalmi párbeszéd zajlik Magyarországon, mert „a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy konzultájon” – mondta a szocialista politikus.

Ezért, vagyis, hogy a kormány ne tudja „elbábozni” a szakmai egyeztetéseket és ne hazudhasson, Brüsszelnek fogalmazták meg a levelüket, a bizottság elnökének

– mondta Ujhelyi.

Azt kérik az bizottság elnökétől, részletesen vizsgáltassa ki, folytatott-e társadalmi párbeszédet a kormány, s azt is, hogy valóban a legfontosabb célokra fordítják-e a forrást.

Ujhelyi István teljes Facebook-videóját a témában itt lehet megnézni:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Bizottság Európai Unió Karácsony Gergely Orbán-kormány Ujhelyi István EU gazdaság gazdaságfejlesztés gazdasági válság helyreállítási alap önkormányzat önkormányzatiság Ursula von der Leyen
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés