Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • A világjárvány nem mart bele az informatikusok fizetésébe: a koronavírus idején is megmaradtak a milliós álombérek
Túl a városon 2021. február 12. 14:43

A világjárvány nem mart bele az informatikusok fizetésébe: a koronavírus idején is megmaradtak a milliós álombérek

A világjárvány a cégek nagy részét rosszul érintette, legtöbbjüknek új megoldásokra volt szüksége. Az IT-szektor talán az egyetlen, amelyikre a járvány sok szempontból kedvezően hatott. A No Fluff Jobs állásportál most ezt területet vette górcső alá: megnézte, hogyan változott a szektorban az álláskeresők száma és a fizetések alakulása tavaly.

Hirdetés

2020-ban az előző évhez képest több IT-szakember keresett lehetőséget a No Fluff Jobs állásportálon.

Amikor a járvány elérte Magyarországot is, rövid időn belül meredek növekedésnek indult az álláskeresők száma: júniusban már közel kétszer annyi IT-szakember keresett új munkahelyet a portálon, mint áprilisban, októberben már háromszor annyian szerettek volna elhelyezkedni a szférában, mint a vírus kirobbanásakor. Ezzel párhuzamosan az állásportálon a juniorok iránti kereslet visszaesett, a cégek leginkább mid és senior fejlesztők jelentkezését várták – írja a profitline.hu.

A portálon állást keresők adatai alapján az IT-szféra Budapestre centralizálódik, a szakemberek közel 30 százaléka Budapesten nézett új munkahely után, ezt követte Szeged 12 százalékkal, majd kisebb lemaradással Debrecen 9 százalékkal.

A legtöbb álláskereső azonban távmunkára adta be jelentkezését, 50 százalékuk ebben a formában keresett munkalehetőséget.

A fejlesztési nyelvek, illetve technológiák alapján a legnépszerűbb keresési kifejezés a Java, majd a .Net volt, erre a két program nyelvre az IT-szakemberek több mint fele keresett rá. Az év legnépszerűbb kategóriája szinte azonos arányban a Backend és a Frontend volt, az álláskeresők kétharmada ezt a pozíciót kereste.

A No Fluff Jobs különlegessége, hogy az álláshirdetésekben publikusak a fizetési sávok.

Ez a magyar piacon meglehetősen ritka, de a jelentkezők számára átláthatóbbá és vonzóbbá teszik az ajánlatokat. Ennek köszönhetően a bruttó fizetések átlagát is megállapították különböző szintekre lebontva.

Így keresnek a kockák járvány idején

  • A junior pozícióba jelentkezők bruttó 400 és 550 ezer között kereshetnek,
  • a mid szenioritású fejlesztők 550 ezer és 800 ezer közötti fizetéssel számolhatnak,
  • a seniorok 800 ezer és 1,1 millió közöttivel,
  • az expertek pedig akár 1,5 milliót is hazavihetnek havonta.

A világjárvány hatására a munkaerőpiacon felerősödött a stabilitás iránti vágy, a munkavállalók a megszokottnál jobban ragaszkodnak jelenlegi munkáltatójához.

Akik az elmúlt egy évben mégis úgy döntöttek, vagy arra kényszerültek, hogy váltanak, és új állást keresnek, sok esetben kíváncsiak voltak a COVID-ra adott céges reakciókra, a vállalatok kommunikációjára, a dolgozók védelmében és a fizikai egészségük megőrzése érdekében tett lépésekre.

Ezeken felül az is meghatározó szempontnak bizonyult, hogy milyen programokkal segítették a cégek a munkavállalók mentális jólétét ebben a kihívásokkal és nehézségekkel teli időszakban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: állás felmérés fizetés informatika covid-19 járvány koronavírus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés