Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Cseh Katalin az Európai Parlamentben kérte számon, miért nem egyeztet a kormány az önkormányzatokkal: Szegeddel példálózott
Túl a városon 2021. február 12. 12:57

Cseh Katalin az Európai Parlamentben kérte számon, miért nem egyeztet a kormány az önkormányzatokkal: Szegeddel példálózott

Szegedet is példaként említette Cseh Katalin európai parlamenti képviselő felszólalásában, mint azt a város, amelyikkel nem tárgyal Orbán Viktor kormánya a helyreállítási alap elosztásáról, holott erre határozat kötelezné.

Hirdetés

A helyhatóságok bevonásához, valamint korrupcióellenes intézkedésekhez kötötte többek között az Európai Parlament két szakbizottsága az uniós helyreállítási pénzek folyósítását.

Magyarország 2021–2026 közt 7 milliárd 176 millió eurónyi vissza nem térítendő támogatást kaphat az Európai Unió 750 milliárd eurós helyreállítási alapjából.

Az alap felhasználásáról szóló jogszabályban előírták, hogy a nemzeti hatóságoknak be kell vonniuk a regionális és helyi szerveket is a támogatásból megvalósuló projektek tervezésébe és megvalósításába.

A rendelet részletezi, hogy a tagállamok által benyújtott pályázatnak tartalmaznia kell azt is, hogy a kormányzat miként egyeztetett  a helyi és a regionális hatóságok képviselőivel, valamint a civil, ifjúsági és szociális szervezetekkel, továbbá hogy ezek javaslatai nyomán milyen programok megvalósítását tervezik.

A pályázatot minden tagállamnak április végéig kell eljuttatnia az Európai Bizottsághoz.
Ehhez képest a magyar kormány máig semmilyen hajlandóságot sem mutat arra, hogy tárgyaljon az önkormányzatokkal.

„A történelmi jelentőségű EU-s helyreállítási alapot azért hoztuk létre, hogy le tudjuk győzni a koronavírus okozta válságot. Minden erőnkkel és minden rendelkezésre álló eszközzel meg kell védenünk ezt az alapot a korrupciótól, a forrásokat úgy kell elköltenünk, hogy azok a lehető legjobban hasznosuljanak. Éppen ezért a tagállamoknak be kell vonniuk a helyi önkormányzatokat a döntéshozatalba. Ezek után mit látunk? Azt, hogy a magyar kormány nem konzultál az önkormányzatokkal – ilyen hírek jutottak el hozzám Szegedről és Budapestről is” – mondta el felszólásában Cseh Katalin.

Az EP képviselő parlamenti felszólalásában arra is kíváncsi volt, hogyan fogja biztosítani az Európai Bizottság azt, hogy a tagállamok ne szegjék meg az önkormányzatok bevonására vonatkozó kötelezettségüket.

„Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP képviselője folyamatosan egyeztet a helyi önkormányzatokkal és így az Európai Parlamentben is számon kéri, hogy Szeged és más önkormányzatok miért nem kerültek bevonásra a helyreállítási alap felhasználásának a tervezésébe? A helyreállítási alapból számos önkormányzati beruházás is finanszírozható lenne, elsősorban a fenntarthatóság témájában. Ez a pénz nem a magyar kormányé, hanem a magyar embereké, mindannyiunknak közünk van az elköltéséhez!” – írta a témával kapcsolatban Facebook-bejegyzésében Nagy Sándor, Szeged városfejlesztésért felelős alpolgármestere.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Cseh Katalin együttműködés Európai Parlament felszólalás helyreállítási alap Momentum Nagy Sándor önkormányzatiság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés