Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nincs már olyan messze, hogy az SZTE Mérnöki Karán kifejlesztett művégtagokat használni lehessen
Szegeden 2021. február 12. 10:10

Nincs már olyan messze, hogy az SZTE Mérnöki Karán kifejlesztett művégtagokat használni lehessen

A soft-aktuátorral ellátott végtagoktól kezdve a kottalapozó alkalmazáson át a két kompartmentes nanorészecske formuláció applikátorig tizenegyféle ötlet nyert támogatást az SZTE, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közösen meghirdetett Proof of Concept pályázatán.

Hirdetés

Az SZTE és az NKFI Hivatal közös Proof of Concept pályázatán az SZTE Mérnöki Karról Mészáros Attila és Csikós Sándor közösen nyert támogatást ahhoz, hogy egy soft-aktuátorral ellátott rehabilitációs eszköz 3D modelljét kifejlesszék. Rajtuk kívül Sárosi József, Bálint Ádám és Csík Dominik közösen dolgozik az SZTE MK projekt megvalósításán.

(fotók: Szegedi Tudományegyetem)

Az ember és gép együttműködését segítő, puha anyagokból épített soft-aktuátorokkal 2008 óta foglalkozik az SZTE Mérnöki Kar egyik kutatócsoportja. Az aktuátorok a robotika kulcsszereplői, mert a gép mozgását vezérlő algoritmus kimenő jeleit ezek a berendezések alakítják konkrét cselekvéssé. A ma használt eszközökkel szemben egy soft-gép esetén a sérült végtag ízületeinek, izmainak természetes elmozdulásai, elfordulásai kevésbé korlátozottak. Ez a nagyobb mozgásszabadság, amit a rugalmas elemek biztosítanak, javíthatja a rehabilitációs folyamatot. A soft-gépek előállítása, 3D szkennelési és nyomtatási technológiával támogatva, teljes mértékben az egyén alsó végtagjára szabható. Mind a gép aktuátorai, mind a végtaggal érintkező részegységek az egyéni paraméterekkel is rövid idő alatt legyárthatók.

Az SZTE Mérnöki Kar kutatói nyertes pályázatának elsődleges célja egy olyan soft-aktuátor megtervezése és modellezése, amely alkalmazható rehabilitációs célokra, képes megfelelő irányú mozgásra és közben akkora erőkifejtésre, hogy az egy végtag megmozdításához megfelelő legyen. A soft-aktuátorról 3D modell készül, dokumentációval ellátva.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felsőoktatás Szegedi Tudományegyetem SZTE SZTE Mérnöki Kar
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés