Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 11. 23:11

Koronavírus: jön a védettséget igazoló okmány

A kormány döntött arról, hogy a magyar állam védettséget igazoló okmányt vezet be, amit azok kaphatnak meg, akiket beoltottak a koronavírus ellen vagy bizonyítottan átestek a betegségen.

Hirdetés

Ilyen okmányt annak adnak, aki már megkapta a koronavírus elleni második oltást 

– közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön. Ebben az esetben az okmány érvényességi időt nem tartalmaz majd, hanem a második oltás beadásának időpontját rögzíti, hiszen az egyes vakcinák által nyújtott védettség hosszáról még nincsen pontos információ, legalább fél éves védettséget valószínűsítenek, de lehet, hogy ez egy év vagy akár ennél hosszabb idő is lehet. Gulyás Gergely hozzátette:

szintén védettséget igazoló okmányt kaphat az, aki a koronavírusból felgyógyultnak minősül.

Ebben az esetben az igazolvány érvényességének kezdete lehet a kórházból történő elbocsájtás napja, vagy a pozitív PCR-teszt utáni első negatív PCR-teszt időpontja, vagy az első pozitív PCR-tesztet követő tizedik nap.

Az okmányhoz jutás harmadik lehetősége – ami az előző kettővel szemben nem ingyenes, hanem költségtérítés ellenében vezető igénybe –,

ha valaki hitelesített laborban végzett vérvizsgálat által igazolja az antitestek jelenlétét. Ebben az esetben az igazolvány érvényességi ideje a vizsgálattól számított 4 hónap.    

A védettséget igazoló okmány terve azért is érdekes, mert azok, akik megkapják az vakcinát, orvosi pecséttel ellátott papírt visznek haza mindkét oltás dátumával, az oltóorvos aláírásával, és a beadott vakcina gyártási tételét jelző számmal. Ez az okmány jelenleg is igazolja, hogy megkapták a koronavírus elleni oltást.

„Azt reméljük, hogy az okmány is hozzájárulhat ahhoz, hogy az élet mielőbb a normális kerékvágásba térjen vissza” – mondta a miniszter, aki ugyanakkor jelezte, hogy

a kormány egyelőre nem döntött arról, milyen jogosultságokkal jár majd az okmány.

Mint mondta: azt könnyű volt belátni, hogy ha valaki oltás kap, akkor ennek a hivatalos hatóság előtti igazolása elengedhetetlen, illetve a már megbetegedettek és meggyógyultak esetében szintén indokolt, hogy a védettséget okmány igazolja.

(Nyitóképünk illusztráció)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: oltás vakcina koronavírus védettséget igazoló okmány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés