Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A szegediek 77 százaléka elégedett az önkormányzati járványkezeléssel, de többségük elégedetlen a kormánnyal
Szegeden 2021. február 11. 18:27

A szegediek 77 százaléka elégedett az önkormányzati járványkezeléssel, de többségük elégedetlen a kormánnyal

A szegediek elsöprő többsége támogatja az önkormányzati járványkezelést, de a megkérdezettek több mint fele úgy gondolja, hogy a kormány nem végzi jól a dolgát. Leginkább a családi rendezvények korlátozásával és a vendéglátóipar támogatásával elégedetlen a lakosság.

Hirdetés

Az Európai Polgár Közhasznú Alapítvány készített felmérést a város felnőtt lakosságának körében, 500 fős reprezentatív mintán, személyes lekérdezéssel, a járványvédelmi szabályok betartása mellett – az adatfelvétel február 4. és 6. között zajlott.

Az eredmények alapján a szegediek többsége elégedetlen azzal, ahogyan a kormány a járványhelyzetet kezeli.

57 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy inkább nem elégedett, vagy egyáltalán nem elégedett a járványkezelés jegyében hozott intézkedésekkel. Teljesen más képet mutat ezzel szemben az önkormányzat szerepének megítélése.

A szegediek 77 százaléka szerint a város jól kezelte a koronavírust és teljesen elégedett, vagy inkább elégedett az önkormányzat intézkedéseivel.

Az önkormányzat és a kormány megítélése között tapasztalható látványos különbség azt mutatja, hogy a szegediek többsége inkább az előbbiben bízik meg, míg az utóbbival elégedetlen. Ehhez képest a kormány a vírus első hulláma óta nem támogatja, hanem folyamatos elvonásokkal sújtja a településeket. Az eredményekből az is kiolvasható, hogy a lakosság nem ezt várja és magasan értékeli a város erőfeszítéseit a vírus elleni küzdelemben.

A 77 százalékos eredmény arra utal, hogy nem csak az ellenzéki választók, de sok kormánypárti szavazó is így vélekedik.

A felmérés során részletesen is megkérdezték a szegedieket arról is, hogy melyik korlátozó intézkedést hogyan módosítanák. A kijárási korlátozást a jelenlegi formájában a szegediek egyharmada tartaná meg és csak 2,4 százaléka szigorítaná. A többség, 39,4 százalék inkább az enyhítést, 23,5 százalék a korlátozások megszüntetését támogatná.

Még nagyobb az egyetértés abban, hogy a vendéglátóhelyek bezárására vonatkozó szabályokat enyhíteni kellene ezt 42,7 százalék támogatja.

Együttesen az összes válaszadó több mint 70 százaléka könnyítene a kötelező zárva tartás szabályain, vagy teljesen megszüntetné azt. A belföldi turizmus korlátozásával értenek egyet a legtöbben, de csak 37 százalék tartaná meg jelenlegi formájában ezt az intézkedést és mindössze 1,8 százalék szigorítana rajta.

A családi eseményekre vonatkozó korlátozás az a járványvédelmi szabály, amit a legtöbben meg szeretnének szüntetni. Közel 40 százalék a teljes feloldását támogatja, a szegediek további egyharmada pedig enyhítene rajta.

Arról is megkérdezték a lakosságot, hogy mi a véleményük a vendéglátóhelyeknek nyújtott kormányzati támogatásokról.

Több mint 50 százalékuk szerint nem kap elég segítséget a vendéglátóipar, és csak 27 százalék ítéli meg pozitívan a kormány által nyújtott segítséget.

Ez volt az a kérdés, amire a legnagyobb arányban nem tudtak vagy nem akartak felelni a szegediek – 21 százalék nem adott választ.

Bármilyen nehéz helyzetbe is hozta a kormány a településeket a folytonos elvonásokkal, a lakosság még mindig sokkal sikeresebbnek tartja a helyi intézkedéseket és megbízik a városi intézményekben. A közvélemény-kutatási eredmények alapján célszerű lenne, ha az önkormányzatok a támadások helyett végre inkább támogatást kapnának a kormányzat részéről.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány járványkezelés koronavírus közvélemény-kutatás önkormányzat szegedi önkormányzat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés