Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 11. 14:31

A kínai lehet a legdrágább vakcina, 50 milliárd forintért vásárolhat belőle a kormány

Gulyás Gergely tájékoztatása alapján a kínai vakcina adagonkénti ára magasabb, mint a korszerűbb nyugati oltóanyagoké. A kormány sokat kritizálta az Európai Unió közös vakcinavásárlását, pedig úgy tűnik, hogy a kínainál kedvezőbb feltételek mellett jutunk hozzá a nyugati oltóanyaghoz.

Hirdetés

Gulyás Gergely az e heti kormányinfón arról tájékoztatott, hogy a kínai Sinovac vakcina ára 10 ezer forint felett van. Mivel Magyarország 5 millió adagot rendelt, ez azt jelentheti, hogy 50 milliárd forintba kerültek összesen az oltások – írja a 444.

A számítást megnehezíti, hogy nem egyértelmű, Gulyás egy adag, vagy egy embernek elegendő, vagyis kettő adag áráról beszélt. Mivel a vakcinavásárlás szerződései nem nyilvánosak, ezért ennek ellenőrzésére egyenlőre nincs mód.

Az mindenesetre érdekes, hogy ez alapján a kínai vakcina lehet a legdrágább koronavírus elleni oltás, annak ellenére, hogy ez a legkevésbé korszerű.

Korábban kiszivárgott adatok alapján ugyanis:

  • a legdrágább, modern nyugati oltás a Modernáé, kettő adag 10 ezer 600 forintba kerül.
  • a szintén a legfejletteb technológián alapuló Pfizer vakcina ára 8 ezer 800 forint
  • az Oxford/AstraZeneca eggyel korábbi, de a kínainál modernebb eljárásall készült oltása 1200 forint.

Ezek az egy ember beoltásához szükséges két adagra vonatkozó árak.

Szijjártó Péter korábban nem akart felvilágosítást adni arról, mennyibe kerülnek a kínai oltások, ami szintén azt támasztja alá, hogy nem sikerült az Európai Unió vakcinabeszerzésénél alacsonyabb árat kialkudnia a kormánynak Kínával.

A külügyminiszter a kérdést azzal kerülte meg, hogy „mindegyik olcsóbb annál, mint egy ember élete”, illetve, hogy „a be nem érkezett vakcinánál nincsen drágább”. Gulyás Gergely szerint a járvány 12 milliárd forint kárt okoz a gazdaságnak naponta, ezért a drágább vakcinával is megéri az oltás.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: AstraZeneca Gulyás Gergely járvány Kína kínai vakcina Kormányinfó koronavírus koronavírus-elleni oltás Moderna oltás Pfizer Szijjártó Péter
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés