Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 10. 17:14

Kásler Miklós, a hobbiminiszter

A példátlan világjárvány idején, az ország egészségügyét felügyelő miniszter, Kásler Miklós éppen Mátyás király csontvázának összeillesztésével és a Hunyadi-család genetikájával foglalkozik. A hobbi komoly dolog.

Hirdetés

Közben az ország kormánya képtelen arról gondoskodni, hogy megfelelő mennyiségű vakcina kerüljön az országba. De képtelen arról is gondoskodni, hogy komolyan vehető oltási tervvel rendelkezzen az ország.

Lehetséges, hogy rajtunk kívül álló okok miatt nem jutunk annyi oltóanyaghoz, amennyi szükséges volna. De a legnagyobb bajba akkor kerülne a hazai egészségügy, ha hirtelen kiderülne: a vakcinák rendelkezésre állnak. Így már csak azt kellene tudni, ki, mikor és hol fogja elvégezni az oltást.

Az egészségügyet is magában foglaló Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) e szervező munka lebonyolítása volna a feladata. Ám a kínosan lassan haladó oltás kapcsán régen egyértelmű, hogy a szervezetlenség, a rögtönzés, az egymás felülíró utasítások, a kapkodás legalább annyira felelős azért, hogy keveseket oltottak be, mint az, hogy kevesebb vakcina érkezik az országba a szükségesnél.

E közben Kásler miniszter a Hunyadi-család DNS-spiráljait tanulmányozza.

Hiába regisztráltak sokan az oltásra, kiderült, hogy sokak jelentkezése elveszett, eltűnt. A nyilvántartási rendszer azonban olyan megbízhatatlanul működik, hogy nem tudják megmondani, kinek a jelentkezése illant el a számítógépek memóriáiban, és kié nem.

Ilyen körülmények között nem világos, kinek, mikor és hova kell mennie oltásra, ha és amennyiben megérkezik az oltóanyag. Az egészségügy szakszerű működés helyett csak hencegést hallunk, és a miniszterelnök szokásos háryjánoskodását.

Még tavaly év végén jelentette be, hogy 13 ezer oltópontot jelölnek ki, és a beavatottság látszatát keltve hozzáfűzte: hamarosan élesítik az új oltási tervet. Ez annyiban igaz volt, hogy januárban már arról értesülhetett a lakosság, hogy mindössze 26 oltópont lesz az országban. Hogy a 13 ezerből hogyan lett 26, nem nagyon tudni. Aztán megint újabb tervek, és aztán ezt is felülíró új terv…

E közben Kásler miniszter Mátyás király csontvázának összeilleszthetőségéről, és arról beszél, hogy méltó módon kellene újra eltemeti a hajdanvolt uralkodót.

Akárhogy is számolok, a 26 oltópont annyit tesz, hogy egy oltási helyen nagyjából 160 ezer embert kellene beoltani. Ez volna az „új oltási terv élesítése?” Így néz ki Európa egyik legjobban teljesítő egészségügyi rendszere? – hogy egy élő klasszikust idézzünk.

Közben gondolhatnánk arra, hogy végzi a munkáját az EMMI. Gőzerővel dolgozik azon, hogy a lehetőségekhez képest a leggyorsabban megtörténjen az oltás. Kart karba öltve az operatív törzzsel és az hazai egészségügyi kérdésekben illetékesnek előléptetett belügyminisztériummal. Ez utóbbi már a szürreális kormányzás birodalmába visz, ami a hatalomgyakorlás egyik lehetséges, még ha nem is célravezető útja.

Aztán egy könnyen odavetett Orbán kijelentésből megtudhatjuk, hogy a gőzerővel folyó szervezőmunkáról szőtt derűlátásunk megalapozatlan. A kormányfő szerint ugyanis nagyon egyszerű az oltópontok helyének kijelölése. Erre e célra megfelel az a 11 ezer szavazóhelység, amelyeket a választásokon használunk. Az valahogy kívül esett a miniszterelnök ismeretein, hogy ezek 60, de inkább 70 százaléka óvodákban és iskolákban található, ahova jelenleg a szülők sem tehetik be a lábukat.

E közben Kásler miniszter arról értekezett Facebook-posztjában, hogy Corvin János Horvátországban található sírjának feltárásából nyert eredményeket kellene összevetni Mátyás csontjaival. Ezt követően eligazodhatunk a Hunyadi-család származásának eddig fel nem derített részleteiben.

A hivatalos statisztikák szerint 13 ezernél többen haltak meg Magyarországon a koronavírus-járvány következtében. Százezrek betegedtek meg, százezreknek kellett karanténba vonulniuk. A hazai egészségügy teljesítőképessége határán dolgozik, a szakember hiány óriási. Évtizedes összehasonlításban nem haltak meg annyian az országban, mint tavaly. A járványügyi korlátozások miatt pocsék a lakosság mentális és pszichés állapota. A nem Covid-19-ben szenvedő betegek nem mindegyike kapja meg a szükséges ellátást a mögöttünk álló szűk egy évben.

Nagyjából így nézhet ki az országos helyzetkép.

Mi más dolga lehet az egészségügyért felelős miniszternek a világjárvány második hullámának csúcspontján, mint elmerülni a Hunyadi-család genetikájába? Innen is megérthetjük, hogy a hobbi nem félvállról vehető dolog.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EMMI Kásler Miklós koronavírus oltás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés