Hirdetés
Hirdetés
Színes 2021. február 10. 15:12

Sinkovics Gábor: Életösztön


Hirdetés

„Ingoványos testi kívánság párái kavarodtak fölém. Olyannyira megfelhőzték és elhomályosították a szívemet, hogy nem különböztettem meg többé a szeretet derűjét, az érzéki örömök sötétségétől...”

Szent Ágoston

És hát sokszor eszembe jut az a férfi, a texasi börtönben. Vajon küzdöttek-e az életéért az orvosok, vagy úgy voltak vele, felesleges idő- és energiapocsékolás kigyógyítani valakit a májrákból, ha nemsokára úgyis kivégzik. És mit gondolhatott maga az elítélt, amikor megmondták neki, hogy halálos beteg. Megkönnyebbült, és az járt a fejében, jól kicseszek veletek rohadékok, elpatkolok mielőtt villamosszékbe ültettek...

A szabad akarat talán a legfontosabb, tisztelt központi bizottság.

Hogy az ember maga döntsön a sorsáról, ha lehet ezt is vegyék figyelembe az űrlap kitöltésekor. Mert mi, itt a Kankalin utcában a tizenhármas számú lépcsőházban már nagyon várjuk az újabb, immár tizedik jubileumi nemzeti konzultációt. Olyan ez nekünk, mint amikor először kaptunk levelet a San Franciscóban élő nagybácsitól, És azt hittük, valami dúsgazdag gyáros az öreg. Aztán kiderült, cipőt pucol egy kis sámlin ücsörögve. A legutóbbi lakógyűlésen már megfogalmaztunk néhány kérdést, és hát szeretnénk, ha azok is benne lennének. Én kérem távol tartom magam a politikától, de vannak itt a lépcsőházban néhányan, akik... hogy is mondjam, dühösek.

Dühösek magukra, tisztelt központi bizottság.

És csak mondják, mondják a magukét, és én sokszor nem is értem, hogy a maszkok mögött milyen indulatok fortyognak.

Hazugnak, és álszentnek tartják magukat.

És azt emlegetik folyamatosan, hogy maguk visszahozták a nagybirtokrendszert, a grófokat, a nagyságos urakat, és lenézik, semmibe veszik a kisembereket. Napok óta az a téma a lépcsőházban, hogy a Rogán Tóni harmadik felesége az az egyszerű kis falusi lány, akiből most egyik pillanatról a másikra nagyságos asszony lett, milyen ajándékkal lepte meg a szüleit, lett ott hirtelen tizennyolc, vagy ki tudja hány focipálya méretű föld, új autó, medence a kertben – már persze ha igaz, amit írnak velük kapcsolatban. Csitítgatom én az asszonyokat, de az indulat egyre erősebb bennük.

Lehet-e hetvenhez közelítő nőket szinglinek nevezni?

Ezen sokat gondolkodtam, tisztelt központi bizottság, elvált, megözvegyült, egyedül maradt asszonyok, akik még mindig szeretetre vágynak, vagy legalább egy társra, aki ott bambul a konyhaasztal másik végén, miközben kavargatják a kávéjukat. Vagy aki megszereli a csöpögő radiátort, beveri a falba a szöget, ha a kedvenc macskájuk fotóját szeretnék a falon látni.

Nem könnyű ez, tisztelt központi bizottság.

Nem könnyű, értelmet találni a holnapban és a holnaputánban.

Értelmet és szenvedélyt.

Mert ezek nélkül megette a fene az egészet. Talán ezért is van bennük ez az irdatlan igazságérzet. Az egyiknek a volt férje ráadásul gázszerelő, és hát éveken, évtizedeken át kidolgozta a belét, aztán még mindig van hátra két év a banki hitelből. Ő pedig belehalt a folyamatos robotolásba. Csoda-e ha az asszony irigykedve nézi a felcsúti gázszerelő mesebeli életét és meggazdagodását?

Én még úgy ahogy elvagyok.

Megpróbálom nem bekapcsolni a tévét, nem elolvasni a híreket, nem szembenézni a valósággal. Talán ez a legjobb módszer. Nem hagyom el magam, friss nyugdíjasként sem, fejkörzés, hét-nyolc guggolás, aztán lendületes séta a gyógyszertárig, jöhet a vérnyomáscsökkentő, meg a többi finomság. És hallgathatnám Korda Gyuri számát is, ahogy a folyamatosan szerelmes Klárikával énekli, hogy: „Mammma ma Maria ma, mamma ma...” de még nem akarok belefulladni a nosztalgiába. Nem én. Én élni akarok – vagy legalábbis úgy tenni, mintha ez igazi élet lenne.

Érzelmes, szenvedélyes.

És inkább Dick Dale Misirlou című számát hallgatom.

Valahogy feldob, magamhoz térít, erőt ad.

Erőt ahhoz, hogy hallgassam a lakógyűlésen a nőket, a felháborodott nőket, akik kiabálva mondják:

„Miért zárták be az Ódry Színpadot? Miért tüntetik el azt a különleges kultikus helyet, ahol színészóriások tanultak, és játszottak? Olyan színészóriások, akik nekik megszámlálhatatlan gyönyörűséges pillanatot okoztak. és erre én nem tudok mit válaszolni tisztelt központi bizottság. Ezért is kérem a lakógyűlésünk nevében, hogy a nemzeti konzultáció következő űrlapjára legyenek szívesek odaírni, hogy... és most felolvasnám a lakók kérését...

– Nem szégyellik magukat azért, mert már-már polgárháborús hangulatot teremtenek itt?
– Hogy az uszítás, fröcsögés, gyűlölködés soha nem látott szinten van?
– Hogy ellenségek lesznek a barátokból, hogy egymásra mutogat színész, zenész, átlagember?
– Hogy embereket bélyegeznek meg, rúgnak ki a munkahelyükről, mert másként gondolkodnak.
– Hogy folyamatos az agymosás, ami a köztévének becézett csatornán megy.
– Hogy az egyetemeken a jövőben szinte csak kizárólag »konzervatív« oktatás folyhat, magyaros ízekkel, XXI. századi gulyáskommunizmussal.”

Nehogy kihagyjak valamit.

Ja igen, még ezt is felírták nekem: miért hadoválnak össze-vissza az átkozott járvánnyal kapcsolatban? Hogy akkor melyik vakcina jó, melyiket szabad használni, ki és mikor kerül sorra, és egyáltalán miként tervezik, hogy újra élhető ország legyen a miénk? Mert az a három hónapig folyósított munkanélküli segély az épp arra volt elég az állásukat elvesztőknek, hogy levegőhöz jussanak.

Azóta fuldokolnak – bele az adósságba, bele a reménytelenségbe.

Ezeket kérnénk tehát beleírni az űrlapba, aztán küldhetik postagalambbal is, mi majd megválaszoljuk.

Addig pedig megpróbálom elcsábítani azt a temperamentumos, nőiesen telt elvált asszonyt.

Hátha megnyugszik.

Meghívom magamhoz egy pohár kevertre, bekapcsolom neki Dick Dale zenéjét és megtáncoltatom.

És ha rosszkedve lesz még akkor is, elmesélem neki, hogy Texas államban egy John vagy Donald esetleg Lorenzo nevű fickó jól átverte a világot.

Meghalt, mielőtt meghalhatott volna.

Az ember szereti a saját kezébe venni a sorsát.

Sinkovics Gábor

Nyitóképünk a Fortepanról való.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: jegyzet Sinkovics Gábor vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés