Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 10. 13:59

Elismeri az Európai Bizottság hibáit, de kiáll a közös vakcinabeszerzés mellett Ursula von der Leyen

Az Európai Bizottság elnöke helyes döntésnek tartja a közös uniós vakcinavásárlást, mert szerinte a gazdagabb országok előnyben lettek volna a kevésbé tehetősökhöz képest, így viszont mindenkinek egyformán jut majd oltóanyag, még ha késve is. A minőségi elvárásokból sem engednek – üzent az engedélyeztetések gyorsításáért kampányolóknak.

Hirdetés

A BBC idézte vond der Leyen Európai Parlamentben elmondott beszédét, amiben először ismerte el az élő nyilvánosság előtt, hogy hibázott a bizottság a vakcinabeszerzés terén.

Ursula von der Leyen úgy látja, abban hibáztak leginkább, hogy túl magabiztosak voltak, időben megkapják azt a mennyiséget az oltóanyagokból, amit megrendeltek. A bizottság elnöke sajtóinterjúk alkalmával korábban is elmondta, hogy követtek el hibákat, nem voltak elég gyorsak. Az uniót például tartályhajóhoz hasonlította, míg az Egyesült Királyságot és Izraelt motorcsónakhoz.

A Telex idézi a bizottság elnökét, aki ugyanakkor megvédte a közös vakcinabeszerzést.

„Gazdasági szempontból ostobaság lett volna nem így tenni, ami szerintem egyben a közösségünk végét is jelentette volna. El sem tudom képzelni, mi lett volna, ha néhány nagy ország rohant volna vakcinát szerezni, a többi ország pedig üres kézzel marad”

– fogalmazott von der Leyen.

Arra több EP-képviselő között, a szegedi Ujhelyi István is többször rámutatott, ha lassúnak is bizonyult az Európai Unió Izraelhez vagy az Egyesült Királysághoz képest, Magyarország egyedül sem tudott volna gyorsabban vakcinát szerezni. 

Tény, hogy az Orbán-kormányt eddig senki sem akadályozta az orosz vagy kínai vakcina vásárlásában, más kérdés, hogy ezeket az oltóanyagokat – a hiányos dokumentációjuk miatt – csak a napokban engedélyezték a magyar hatóságok, és míg a kínai oltóanyagot a lakosság 1, az oroszt 2 százaléka adatná be magának. Legalábbis néhány hete ilyen mérések születtek. Az sem meglepő, hogy Az Egyesült Államok, Izrael és az Egyesült Királyság gyorsabban tudott vakcinát szerezni a kereskedelmi kapcsolatai révén.

A helyzetet nehezíti, hogy a magyar lakosság alig több mint negyede hajlandó beoltatni magát eddig. Az operatív törzs adatai szerint ezidáig közel 2 milliónyian regisztráltatták magukat, viszont a szakértők szerint legalább 5–6 millió embert be kellene oltani a nyájimmunitás eléréséhez.

(Fotó: Marcus Schreiber/AP)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Bizottság Európai Unió Ursula von der Leyen vakcina vásárlás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés