Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. február 9. 13:05

Budapesten csökkentek, Debrecenben nőttek, Szegeden stagnálnak az albérletárak

A koronavírus-járvány miatt országszerte csökkentek az albérletárak, a legnagyobb zuhanást a fővárosban tapasztalták, ahol ötéves mélypontra süllyedt a kiadó lakások bérleti díja. Vidéken továbbra is akadnak dráguló városok, Szegeden viszont hónapok óta stagnálnak a kiadó ingatlanok árai.

Hirdetés

Tavaly decemberben az albérletárak országosan 1,3 százalékkal mérséklődtek novemberhez képest, az egy évvel korábbi bérleti díjakkal összehasonlítva pedig 11 százalékos volt a csökkenés – derül ki a KSH legfrissebb lakbérindexéből.

2020 december volt sorrendben az ötödik hónap, amikor csökkent az országos lakbérindex, és a fővárost sújtja legjobban az albérletpiaci keresletcsökkenés, miközben akadnak olyan vidéki városok – például Debrecen és Nyíregyháza –, ahol albérletárak emelkedő tendenciájának a koronavírus sem tudta az útját állni.

Budapesten két év alatt – 2018. október és 2020. október közötti időszakban – folyamatosan csökkentek az albérleti díjak: a 4 ezer forintos négyzetméterárról tavaly őszre egészen 3200 forintig.

Az ingatlan.com saját, január elejére jellemző adatai szerint tavaly októberhez képest is csökkentek a bérlakáspiaci árak, így többéves mélypontra süllyedtek a bérleti díjak. Budapesten a négyzetméterre vetített átlagos bérleti díj mára 3 ezer forint alá csökkent, amire legutóbb három éve volt példa. Az átlagos bérleti díj pedig 130 ezer forint volt ekkor, ami a portfolio.hu szerint legutóbb 5 éve fordult elő.

Járványhullámok jönnek és mennek, de a bérleti díjak Szegeden nem változnak

Szegeden az elmúlt tíz hónapban szinte végig stagnáltak az albérleti díjak. Augusztusról szeptemberre volt egy kisebb áremelkedés, amely utána vissza is tért az év közbeni szintre. Azok, akik idén Szegeden vettek ki albérletet, átlagosan 2000 forintos négyzetméteráron tehették meg.

Az ingatlannet.hu szerint Szeged stagnáló tendenciájával továbbra is a vidéki albérletpiac kakukktojása.

Az elmúlt időszakban debreceni és a nyíregyházi albérletárak emelkedő tendenciájának viszont a koronavírus sem tudta az útját állni.

A nyírségi városban tavaly a kiadó lakások átlagos négyzetméter ára 1700 forintról 1900 forintra emelkedett. Debrecenben is hasonló mértékű volt az árváltozás. Itt szintén 200 forinttal drágult a kiadásra kínált lakások átlagos négyzetméter ára, csak ez esetben 2200-ról emelkedett 2400 forintra.

A két megyeszékhely között a különbség az, hogy míg Nyíregyházán egy átlagos, 50 négyzetméteres albérlet díja 95 ezer forint, addig Debrecenben 120 ezer. Egy ekkora lakás kibérléséért Szegeden jelenleg 100 ezer fontot kell fizetni.  

Vannak olyan megyeszékhelyek is az Alföldön, ahol a koronavírusnak köszönhetően az albérletek átlagára már megindult a lejtőn. Ide sorolhatjuk Kecskemétet, Szolnokot és Békéscsabát is.

Ha egy 50 négyzetméteres lakással számolunk, akkor azt mondhatjuk, hogy Kecskeméten 100 ezer forintot, Szolnokon 85 ezer forintot, Békéscsabán pedig 72 ezer forintot kell kicsengetniük ezért jelenleg a bérlőknek havonta.

Ha ugyanezt a lakást Budapestre vinnénk, akkor az átlagos bérleti díj nagyjából 170 ezer forint lenne havonta, annak ellenére, hogy a fővárosban az elmúlt időszakban jelentősen csökkentek a bérleti díjak.

Luxusalbérlet a Tisza-parton félmillióért, ágyrajárás a belvárosban 21 ezerért

A legdrágábban Szegeden jelenleg egy Korányi fasori 120 négyzetméteres téglalakásba lehet beköltözni. A háromszobás bérleményt már hosszú ideje hirdetik.

Nem könnyű bérlőt találni egy olyan lakásra, amiért havonta 499 ezer forintot kell majd fizetnie a luxusigényekre vágyó albérlőnek. Emellett természetesen még a rezsit is állnia kell annak, aki igazi tiszai panorámára vágyik.

Beköltözés előtt pedig még kéthavi, azaz egy millió forint kauciót is le kell tennie. Mindent még ennyi pénzért sem engedhet meg magának egy albérlő, a lakás tulajdonosa ugyanis kiköti, hogy kisállatot tartani és dohányozni nem lehet a luxusingatlanban.

A legolcsóbban jelenleg egy kiskundorozsmai 50 négyzetméteres tetőtéri lakást találtunk az ingatlan.com szegedi kínálata között.

A közepes állapotú, összkomfortos lakásért havi 50 ezret és annak az áfáját kell majd megfizetnie a leendő bérlőnek. Előtte azonban le kell tennie kaucióként „a mindenkori háromhavi bruttó bérleti díj és háromhavi bruttó rezsiköltség együttes összegét.”

Ötvenezer forint alatt továbbra is csak egy szobát és egy ágyat lehet bérelni, főbérlővel vagy lakótársakkal.

A legolcsóbb ágyra járásért is minimum 21 ezer forintot kell kifizetni havonta egy Jósika utcai lakásban. Ez a hirdetés is hónapok óta olvasható az interneten, de úgy tűnik, ennyiért sem akad rá érdeklődő.

Miközben nálunk csökkennek az árak, Európában ismét egyre többet kérnek a lakhatásért

Az Eurostat a napokban tett közzé egy részletes elemzést az uniós országok lakásbérleti-díjairól, amiben az egyes országokat aszerint hasonlítja össze, hogy milyen mértékben változtak az elmúlt tíz évben a bérleti díjak.

Érdekesség, hogy uniós szinten még 2020 harmadik negyedévében is nőttek a bérleti díjak, ezzel szemben Magyarországon már 2020 elején elkezdődött a csökkenés és továbbra sem látni, mit is hoz a holnap az ingatlanok hazai piacán.

Jellemző albérletárak Szegeden (Forint/hó + rezsi)
Szilléri sugárút                          55 m² / 2 szoba             90.000.-
Kálvária sugárút                      100 m² / 3 szoba           160.000.-
Vedres utca                                 27 m² / 1 szoba              70.000.-
Juhász Gyula utca                     58 m² / 1+2 szoba        130.000.-
Korányi fasor                             120 m² / 3 szoba           499.000.-
Somogyi utca                             110 m² / 3 szoba            265.000.-
Petőfi Sándor sugárút                55 m² / 3 szoba           150.000.-
Károlyi utca                                  41 m² / 1 szoba              75.000.-
Negyvennyolcas utca                  50 m² / 1+1  szoba        50.000.-
Szél utca                                        40 m² / 1 szoba             69.900.-

Rafai Gabor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: albérlet ár ingatlan ingatlanpiac
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés