Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. február 8. 18:01

Két-három óránként fertőtlenítenek a szegedi villamosokon és trolikon

Képriport
Napközben is rendszeresen fertőtleníti és takarítja a járműveket a Szegedi Közlekedési Társaság. A cég szerint ennek köszönhetően biztonságban vannak az utasaik.

Hirdetés

Minderről a Németh Zoltán Ádám, az Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) közösségi közlekedési és vasútbiztonsági vezetője beszélt az Európa ligetnél található végállomásnál, ami az egyik helyszíne a járművek napközbeni fertőtlenítésének és takarításának.

Az eljárás nem újdonság a közlekedési társaságnál, mert a járműveket már tavasszal is fertőtlenítették napközben. A járatokon tavaly ősszel a járvány második hullámának megérkezése után azonnal folytatták a fertőtlenítéseket.

A végállomásokra megérkező villamosokat és trolikat napközben két-három óránként tisztítják. A járművek a végállomásokon öt-tíz percet „pihennek”, majd négy óránként hosszabb pihenőt kapnak. A rövidebb és a hosszabb leállások idején felváltva folyik a fertőtlenítést.

A járatcsökkentés miatt most kevesebb járművezetőre van szükség, ezért ők és az időlegesen feladat nélkül maradt parkolóőrök végzik a soron kívüli fertőtlenítést és takarítást, ezzel is hozzájárulva az utasok nagyobb biztonságához.

Napközben tíz-tizenkét munkavállaló végzi ezt a feladatot – mondta el érdeklődésünkre Németh Zoltán Ádám. Hozzátette, hogy az SZKT dolgozói közül többek megfertőződtek koronavírussal az elmúlt hónapokban, de egyetlen alkalommal sem tudták a fertőzés helyét visszavezeti a járművekre. Még akkor sem, ha egy-egy járművezető napi nyolc órát töltött is a villamosban és a troliban.

A nemzetközi kutatások egyértelműsítették, hogy a közösségi közlekedés használata nem fertőzésveszélyesebb például egy bevásárlásnál, ennek ellenére az SZKT járatain napközben is rendszeres a fertőtlenítés. A nap végén külön nagytakarításon esnek át a járművek, a következő napra így küldik ki a villamosokat és a trolikat.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fertőtlenítés járványkezelés közösségi közlekedés Szegedi Közlekedési Kft. SZKT
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés