Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Szegeden
 • Szabó Sándor: A Fidesz tárgyalni sem hajlandó az ellenzéki vezetésű önkormányzatok kompenzálásáról!
Szegeden 2021. február 8. 16:51

Szabó Sándor: A Fidesz tárgyalni sem hajlandó az ellenzéki vezetésű önkormányzatok kompenzálásáról!

Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője arról számolt be hétfőn, hogy az Országgyűlés Költségvetési Bizottságában a fideszes tagok hallani sem akartak arról, hogy visszaadjanak valamit abból, amit elvettek. Sőt, el sem mentek az ülésre.

Hirdetés

A járványhelyzet kezelése pártpolitikai szempontok szerint történik, ez az önkormányzatokra lefordítva azt jelenti, hogy ki akarják véreztetni az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat

– jelentette ki Szabó Sándor.

Szegedi képviselőként helyi adatokat is mondott a kormányzati megszorítások okozta károkat sorolva, nem csupán az országos számokat. Eszerint

 • A gépjárműadó önkormányzatoknál maradó részét elvonta a kormány, ez Szegeden 500 millió forint, országosan 35 milliárd forint elvonást jelent.
   
 • A szolidaritási hozzájárulással 1 milliárd 800 millió forinttal terhelik a szegediek kasszáját, országosan 161 milliárd forintról van szó.
   
 • Az iparűzési adó egy részének elvétele 2 milliárd 600 millió forintot tesz ki Szegeden, országosan 150 milliárd forint ez a tétel. Emellett
   
 • a közösségi közlekedési támogatás elmaradása (Szegeden 328 millió),
   
 • a közműadó (Szegeden 554 millió, ebből az önkormányzati rész 280 millió) is sújtja a településeket.

Ehhez jön még a járványkezelés és a kieső egyéb bevételek, ami csak Szeged esetében több milliárd forintos tételt jelent.

Szegeden összesen mintegy 10 milliárd forintot tesz ki az a megszorítócsomag, amivel a kormány igyekszik ellehetetleníteni a várost. Szabó Sándor szerint mivel a fideszesek tárgyalni sem akarnak a kompenzációról, egyértelmű, hogy politikai bosszúról van szó.

Szabó Sándor szerint folytatódik az a kormányzati politika, amit már sajnos korábban megszoktunk és láthattunk, ami történetesen azzal számol, hogy minden bevétel – függetlenül attól, hol keletkezik – az államé.

„A helyi önkormányzás teljesen lehetetlen helyzetbe kerül. A Fidesz veszélybe sodorja a településen élőket, a települések működését, fejlődését, ami nagyon súlyos következményekkel fog járni a következő időszakban” – tette hozzá Szabó.

Varga László miskolci képviselő is hasonló veszteségekről számolt be: a kormányzati elvonások közül a gépjárműadó 450 millió forint, a közösségi közlekedési támogatás 500 milliós, az iparűzési adó elvonása közel 2 milliárd forintot tesz ki.

Varga arra hívta fel a figyelmet, hogy decemberben a fideszes vezetésű városokat többnyire kompenzálta, az ellenzékieket nem.

„A védekezéssel kapcsolatos költségeit térítse meg a kormány az önkormányzatoknak! Elvi tévedésben van a kormány: az önkormányzatok a védekezés frontvonalában dolgoznak, itt fejtenek ki tevékenységet. Nem elvonásokra van szükségük az önkormányzatoknak, hanem éppen a többletköltségek megtérítésére”

– mondta Varga László. Hozzátette: a megszorításokkal a kormány muníciót von el a frontvonalból, ami bűn.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: állami támogatás Fidesz gépjárműadó iparűzési adó KDNP kormányzati megszorítás közműadó közösségi közlekedés MSZP negyedik Orbán-kormány Orbán Viktor Szabó Sándor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés