Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 8. 16:03

Feljelenti Müller Cecília tisztifőorvost Szél Bernadett

Az országgyűlési képviselő szerint Müller hivatali visszaélést követ el, amikor visszatartja a közérdekű adatokat.

Hirdetés

„Eddig is láttuk, mert nem egy és nem kettő adatkérésünk és megkeresésünk húzódik időtlen idők óta – például a szociális intézmények helyzetét november óta titkolják –, hogy a tisztifőorvos visszaél a vészhelyzet adta lehetőséggel és anélkül tartja vissza a közérdekű adatokat akár 90 napig, hogy azok kiadása veszélyeztetné a közfeladatai ellátását, de most maga küldte el a bizonyítékot Hadházy Ákosnak” – írja Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a Facebookon.

Müller klasszikus emailes bakit követett el, olyannak is válaszlevelet küldött, akinek valószínűleg nem akart. Az illető Hadházy Ákos országgyűlési képviselő.

A tisztifőorvos arra kéri kollégáit, hogy „jobb szöveggel” hárítsák el az adatkéréseket.

Szél szerint Müller Cecília félrement levele feketén-fehéren bizonyítja, hogy a tisztifőorvos törvénytelenül tartja vissza a közérdekű adatokat. 

Müller ugyanis azt írja a levélben: „Nincs erre jobb szövegünk? Ez a veszélyezteti a feladat ellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész”. 

Szél Bernadett a Facebook-bejegyzésében azt írja, a vonatkozó rendeletet elméletileg nem kamuzásra találták ki, és annak értelmében csak akkor lehetne visszatartani az adatokat, ha valószínűsíthető, hogy az igény teljesítése „a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné”. 

„Ehhez képest Müller Cecíliánál a hosszabbítás nemcsak, hogy automatikusan, a veszélyeztetés mérlegelése nélkül történik, de valójában annak tudatában, hogy a hosszabbítás törvényes indokai nem állnak fenn. Ez az eset is bizonyítja, amit kezdettől fogva mondunk: a közérdekű adatok visszatartását lehetővé tevő rendelet alkotmánysértő, hiszen semmilyen garanciát nem ad arra, hogy azt az állami szervek nem visszaélésszerűen, az információs jogokat kiüresítő módon alkalmazzák”

– írja a bejegyzésében az országgyűlési képviselő.

(Fotó: MTI/Mohai Balázs)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: feljelentés Müller Cecília országos tisztifőorvos Szél Bernadett
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés