Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 6. 10:20

Koronavírus: közel száz halott, 280 ezer főt oltottak be eddig

Egy kicsit tovább romlik a helyzet, elképzelhető, hogy a karácsonyi lazítások mostanra gyűrűznek a statisztikába.

Hirdetés
 • Meghalt 96, többségében idős, krónikus beteg, és 
 • újabb 1561 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon.
 • 375 ezer 125-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. 
 • Az elhunytaké 13 ezer 26-ra emelkedett, a gyógyultak száma 277 ezer 949.
 • Az aktív fertőzöttek száma 84 ezer 150-re csökkent. 
 • Kórházban 3601 koronavírusos beteget ápolnak, 
 • közülük 298-an vannak lélegeztetőgépen.
 • Hatósági házi karanténban 18 ezer 124-en vannak, 
 • a mintavételek száma 3 millió 246 ezer 838-ra nőtt.
 • Eddig 279 ezer 410 embert oltottak be, 
 • közülük 101 ezer 652-en már a második oltást is megkapták.

Csütörtökön megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. Szombaton pedig megérkezett az AstraZeneca-vakcina első szállítmánya, amelyet elsőként a 60 év alatti regisztrált krónikus betegeknél alkalmazhatnak.

Múlt pénteken újabb vakcina beszerzésére szerződött Magyarország: 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm-oltóanyag érkezik a következő 4 hónapban. Oroszországból pedig egymillió ember oltására elég vakcinát várnak három hónap alatt; az első, 20 ezer ember oltására elég szállítmány már meg is érkezett.

„Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és amelyeket már több országban is alkalmaznak”.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttek le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac). Ezekből eddig Pfizer- és Moderna-termékek érkeztek Magyarországra, összesen félmillió adag.

Szombat reggel viszont az AstraZeneca első szállítmánya is megérkezett, amely 40 ezer 800 adag vakcinát tartalmaz, és 20 400 ember oltására elég. Magyarország 6 millió 540 ezer adagot kötött le ebből vakcinából.

A védőoltás ingyenes és önkéntes. Eddig már csaknem 2 millióan regisztráltak az erre szolgáló honlapon.

A kormány március 1-jéig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket. A kormány már készül a fokozatos újranyitásra, és ehhez az emberek véleményét is ki fogja kérni egy online nemzeti konzultáción.

Csongrád-Csanád megye: 46 új fertőzött

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (69 ezer 585) és Pest megyében (46 ezer 646) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Hajdú-Bihar (21 ezer 204), Borsod-Abaúj-Zemplén (20 ezer 937) és Győr-Moson-Sopron megye (20 ezer 852). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (8253).

 • Este 8 és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van, ez alól csak igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.
 • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatos szabályok is érvényesek, azzal, hogy a 10 ezer lakosnál nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység alatt, valamint parkokban, zöldterületeken a maszk viselése nem kötelező.
 • A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van.
 • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
 • Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben vendég csak az étel elvitele céljából tartózkodhat. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.
 • Magán- és családi rendezvények (például születésnap) – nem számítva a 14 év alattiakat – maximum 10 ember részvételével tarthatók meg. Temetésen legfeljebb 50-en lehetnek. Esküvők lakodalom nélkül tarthatók meg.
 • A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig.
 • Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben igazoltan részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: halálozás járvány koronavírus oltás statisztika vakcina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés