Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 5. 20:01 Forrás: MTI

Jön a tiszai ár, jön vele a szemét is

Árad a Tisza, a folyó felső szakaszára újra nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik, amelynek kiszedése pénteken megkezdődött.

Hirdetés

A Felső-Tisza vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában átlagosan csak 1–4 milliméternyi csapadék hullott. Az elmúlt napok esőzései hatására azonban áradás indult el a folyókon, ezzel együtt kommunálishulladék-szennyezés is érkezett a Felső-Tiszára. A kameraképek és gátőrök szerint péntek reggel Szeged testvérvárosánál, az ukrajnai Rahónál percenként 1-2, a magyarországi határszelvényben Tiszabecsnél percenként 30–40 kommunális hulladék érkezett, míg a Szamos folyón Csengernél percenként 60–80 jön.

A nagy mennyiségű kommunális hulladék miatt a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság csütörtök délben harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el. A kárelhárítást végző úszóműparkot csütörtökön a vásárosnaményi hídhoz irányították, és részleges folyamzárat kezdtek felállítani. A hulladékot péntek délelőtt kezdték kiszedni egy magyar fejlesztésű géplánccal, a munka váltott műszakban, folyamatosan zajlik. A hulladékot a híd lábánál kiépített úgynevezett vízminőségi kárhelyen válogatják és a darabolását is elvégzik.

A magyar fejlesztésű műszaki infrastruktúrát már hatodszor vetik be éles helyzetben a vízügyi szakemberek irányításával.

A Tisza vízszintje várhatóan elsőfokú készültségi szint alatt marad, de a vízszintemelkedés helyenként többméteres lesz. Ha a vízállás Vásárosnaménynál eléri a hat métert, akkor a géplánc továbbra is képes kiterelni a hullámtérre az érkező uszadékot, de annak kiszedésére és elszállítására csak apadáskor lesz lehetőség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 12–14 milliméternyi csapadék várható, amely további árhullámok kialakulásához vezethet, ezért a vízügyi szakemberek kamerákkal és a gátőrök segítségével folyamatosan figyelik a levonuló „idegen anyagok” mennyiségét.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: árvíz Országos Meteorológiai Szolgálat Tisza
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés