Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. február 5. 10:48

Miért „konzultál” Orbán Viktor? – Ceglédi Zoltán jegyzete

Újabb, a tizedik nemzeti konzultáció kezdődik február közepén, most épp online formában, méghozzá, mint a miniszterelnök bejelentette, a „tervezett újranyitási intézkedésekről”.

Hirdetés

Érdemes lehet gyorsan átfutni, mi az általános funkciója a Nemzeti Együttműködés Rendszerében ezeknek a konzultációknak, és kifejezetten most miért rántotta elő megint ezt a fegyverét a miniszterelnök.

Az úgynevezett konzultáció 2010 óta leginkább a kampányszabályokat kikerülő eszköz volt. Közpénzből, közérdekű üzenetek eljuttatására szánt csatornákon és felületeken tud folyamatosan saját politikai agendája mellett kampányolni a kormánypárt. Az ellenzék címeket, reklámperceket és óriásplakátokat legfeljebb hivatalos kampányidőszakban kap, vagy még akkor sem, míg a Fidesz minden szlogenje azonnal megjelenik az aktuális konzultációkban. Egy valóban tökös demokrata összefogás persze azzal az ígérettel jelentkezne, hogy az ő kormányuk nem fog politikai üzeneteket kirakni – de ezt már nem mondhatják, mivel már az ellenzéki főváros is plakátoz. Ugorjunk.

Arra mindenesetre a konzultációs eszköz teljesen alkalmatlan, hogy reprezentatív mintát vegyünk, és általa „a” magyar társadalom vagy annak egyes csoportjai véleményét ismerjük meg. Kampányeszköz, illetve az ellenőrizhetetlen eredményeket lobogtatva hivatkozási alap, hogy tudniillik pont azt akarják az emberek, amit a kormány tesz. És visszafelé: azért teszi ezt a kormány, mert az emberek ezt konzultálták oda neki.

Jelen esetben pedig a konkrét konzultációs nekibuzdulás oka, hogy az emberek nyitást szeretnének. Elegük van abból, hogy a koronavírus miatt minden betiltottak. Sokszor megénekelt nehézségek és tragédiák: a diákok iskolába, a szülők dolgozni mennének, a nem koronavírusos betegek szeretnének végre ellátást kapni. A bezárt tömegek fényre, kultúrára, életre vágynak. Megfordult a közhangulat, és vele az ellenzéki politika egy része is. Az első fecske Ujhelyi István szocialista képviselő volt, aki legott részletes megoldási javaslattal is jelentkezett. Uniós lobbival, magyar kiállással tolta. Élete tragédiája, hogy a pártja, annak vezetése már megint nem őt, hanem a töppedt ikerpártjukat követi, és a még szigorúbb zárás követelése után most nem áll rá a szocialista pártvezetők szája a nyitásra. Rögtön Ujhelyi után a Momentum állt elő, előbb ott is egy, a pártvezetésen kívüli politikus, a terézvárosi polgármester, Soproni Tamás – de némi tanakodás után itt beleállt egységesen a párt és annak vezetése a nyitási követelésbe.

No, az pedig nem járja, hogy Orbán Viktor teljesítse ellenzéki szereplők követelését. Kivéve VolNER János. Politikai dealeket persze kötnek a pártok közti törésvonal fölött is, közpénzes bizniszt is folytatnak, de olyan nincs, hogy valamit az ellenzékiek nyilvánosan követelnek, Orbán meg arra és úgy rábólint. Kell tehát a miniszterelnöknek egy mód, amellyel még egy kis időt nyer (mivel a konzultációt le kell bonyolítani), és egy ebből nyert indok, amelyre hivatkozhat a betiltások visszavonása kapcsán – az ellenzéki követelések helyett. Orbán ki akarja kerülni Ujhelyit és a Momentumot is, helyettük közvetlenül a néphez fordul, és elbábozza, hogy ő most spontán kérdezett és erre ez a spontán válasz jött. Ami bár nyitás, de pont eltér attól, amit e pártok kértek.

Konklúzió? A szokásos: a politika eredeti definíciója nem ez. Végtelenül unom a kisded játékokat, a végletekig húzott biztonsági alibizést, a semmi habosítását. Az úgynevezett Egyesült Ellenzéknek ebbe a biztonságos nyitási programba kellene egységesen beleállnia, nem pedig a 2022 utáni karrierutak folyamatos térkövezésével foglalkozni.

Az meg, hogy a bő évtizedes teljhatalmú NER még mindig ilyen idétlen trükköket dobál kormányzás helyett, pláne szánalmas. Mind tudjuk, hogy Orbán nem a kamu konzultáció alapján dönt. Ha van olyan vágya, hogy a történelem államférfiként emlegesse, ezeket a kanyarokat kéne először elhagynia. De addig is: az már legalább egyre valószínűbb, hogy tavasszal nyílik az ország. Ideje.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán jegyzet nemzeti konzultáció Orbán Viktor vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés