Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Annyi pénz áll az eladatlan lélegeztetőgépekben, amennyit a teljes önkormányzati szektortól elvont a kormány
Túl a városon 2021. február 3. 20:56

Annyi pénz áll az eladatlan lélegeztetőgépekben, amennyit a teljes önkormányzati szektortól elvont a kormány

Összesen legalább 8000 gép vár a magyarországi raktárban, hogy valami történjen vele. Jó, hogy nem kell használni ezeket, de a rájuk költött pénz nagyon sok helyről hiányzik.

Hirdetés

Eladná, de nem tudja elpasszolni a fölöslegesnek ítélt lélegeztetőgépeket a kormány. Nem arról van tehát szó, hogy az ésszerűnek nevezhető, tartalékolt mennyiségből adnának el, annál is sokkal többet vettek: összesen 16 ezer darabot. A járvány első hullámakor Orbán Viktor azt mondta, hogy 6-7000 gép még háborúban is elég lenne.

De ha a 300 milliárd forintért megvásárolt 16 ezer gép felét tekintjük a szükséges mennyiségen túlinak, és ennyiel számolunk, akkor is arról kell beszélni, hogy legalább 150 milliárd forint értékben állnak a gépek a raktárakban. Ezeket vélhetően soha nem kell majd használni.

Szerencsére a koronavírus-járvány legnehezebb napjaiban sem érte el a lélegeztetőgépen lévők száma az 1000 főt. Ezzel együtt a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy szükség volt a beszerzésekre, mert senki nem tudta előre, valójában mennyi gép érkezik meg.

A Transparency International közérdekű adatigényléssel fordult a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, hogy mondják meg, eddig mennyi lélegeztetőgépet tudtak eladni. Mint arról korábban írtunk, a minisztérium a külképviseleteknek is feladatul adta, hogy „házaljanak” a gépekkel az őket fogadó országokban.

A Transparency választ kapott, ebben az áll: „a tárgyalások jelenleg is zajlanak, e tárgykörben közérdekű adat nem keletkezett” – számolt be ról a hvg.hu. Emberi nyelvre fordítva ez azt jelenti, hogy nincs miről beszámolni, tehát arra következtethetünk, hogy nem adtak el semmit.

Az is kiderült, hogy a külügyminiszétrium 2 milliárd forintért vásárolt favirpiravirt tartalmazó koronavírus ellen is bevethető gyógyszert, ebből közel 5 millió adag érkezett az országba.

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: MTI/Árvai Károly)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: külgazdasági és külügyminisztérium lélegeztetőgép Szijjártó Péter
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés